До Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів останнім часом надходять численні звернення від громадян, громадських організацій, благодійних фондів щодо скорочення та відміни пільг для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та осіб, які ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Повідомляємо, що народними депутатами України – членами Комітету здійснено низку кроків щодо посилення соціального захисту зазначених категорій громадян, зокрема, до Верховної Ради України внесено наступні законопроєкти:

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» (реєстр. № 2277 від 17.10.2019);

- «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи)» (реєстр. № 2278 від 17.10.2019);

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо обробки та оприлюднення персональних даних» (реєстр. № 2333 від 29.10.2019).

 

Щодо законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» (реєстр. № 2277 від 17.10.2019).

Цим законопроєктом пропонується не обкладати митними платежами транспортні засоби (з моменту випуску яких минуло не більше 7 років), що ввозяться (пересилаються) на митну територію України особами з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до I та II категорій.

Зазначені категорії осіб матимуть право вибору або ввезти на митну територію України транспортний засіб зі звільненням від оподаткування митними платежами, або безоплатно користуватися всіма видами міського та приміського транспорту на території України.

Також, в залежності від виду порушення власником транспортного засобу встановлюється адміністративна відповідальність від письмового попередження до накладення штрафу в розмірі п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Запропоновані норми дозволять забезпечувати транспортними засобам безоплатно або на пільгових умовах осіб з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до I та II категорій.

За результатами обговорення законопроєкту народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду його в першому читанні, прийняти за основу.

 

Щодо законопроєкту «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи)» (реєстр. № 2278 від 17.10.2019).

Законопроєктом пропонується доповнити частину 10 статті 374 Митного кодексу України новим положенням, згідно якого при ввезенні (пересиланні) на митну територію України звільняються від оподаткування митними платежами товари, зокрема моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія (8702 згідно з УКТ ЗЕД); автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі (8703 згідно з УКТ ЗЕД); моторні транспортні засоби для перевезення вантажів (8704 згідно з УКТ ЗЕД); мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з допоміжним двигуном, з колясками або без них; коляски (8711 згідно з УКТ ЗЕД) у кількості однієї одиниці за кожною товарною позицією, що ввозяться один раз на 10 років особами, визначених пунктами 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до I категорії, та учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесені до ІІ категорії).

Для недопущення зловживань під час реалізації вказаною категорією осіб своїх прав або іншими осіб передбачається спеціальний строк реалізацію цього права – один раз на 10 років.

 

Щодо законопрєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо обробки та оприлюднення персональних даних» (реєстр. № 2333 від 29.10.2019).

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 2 Закону України «Про захист персональних даних» терміном, що визначає поняття «соціальних виплат, що здійснюються за рахунок публічних фінансів», а саме: виплат соціальної спрямованості, зокрема, пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інші соціальні виплати, що здійснюються за рахунок Державного чи місцевих бюджетів та\або державних цільових фондів.

Також пропонується доповнити статтю 6 Закону України «Про захист персональних даних» пунктом, яким визначено, що фізичними особами, які відповідно до закону, звернулися до суб'єкта владних повноважень з приводу призначення, зміни чи припинення соціальних виплат, що здійснюються за рахунок публічних фінансів, а також при здійсненні верифікації та моніторингу таких виплат, згода суб’єкта персональних даних на обробку персональних даних надається автоматично, що засвідчується фактом такого звернення або фактом отримання зазначених виплат.

Крім того, запроваджуються зміни до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо даних, які повинні мати відкритий доступ. Зокрема, доповнити статтю 10-1 пунктом, відповідно до якого підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних інформація про осіб, які отримують соціальні виплати, що здійснюються за рахунок публічних фінансів (за виключенням пенсії за віком). Така інформація повинна містити: прізвище, ім’я, по-батькові фізичної особи; місце проживання (населений пункт); підстави отримання соціальних виплат, що здійснюються за рахунок публічних фінансів; дата набуття права на отримання соціальної виплати; найменування установи, що здійснює облік, нарахування та виплату коштів такій особі.

Разом з тим, встановлюється заборона оприлюднювати у формі відкритих даних інші персональні дані таких фізичних осіб, а також дані, оприлюднення яких прямо заборонено законом. Це стосується, зокрема інформації, що має обмежений доступ.

 

Зазначені проєкти законів спрямовані виключно на реалізацію зазначеними категоріями громадян права на достойний рівень життя шляхом забезпечення транспортними засобам безоплатно або на пільгових умовах усіх чорнобильців, упорядкування механізму надання статусу постраждалої особи внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо.

 

В свою чергу, Комітет нагадує, що при Комітеті створено підкомітет з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Підкомітет постійно напрацьовує нові матеріали та пропозиції щодо соціального захисту вищезазначених категорій осіб. За наслідками його напрацювань обов'язково буде повідомлено громадськість.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57
05 березня 2024 17:55