20 квітня 2016 року на засіданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення у порядку контролю розглянуто питання щодо стану виконання рекомендацій круглого столу на тему «Шляхи розв’язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати»

Опубліковано 25 квітня 2016, о 09:43

Голова Комітету Людмила Денісова, під час обговорення питання, звернула увагу на рекомендації Міжнародної організації праці, у яких зокрема йдеться про необхідність гарантування для працівників соціального забезпечення у разі невиплати обов'язкового державного соціального страхування роботодавцем.

«Якщо існує заборгованість із заробітної плати, людина не повинна страждати через несплату внесків роботодавцем. У такому випадку, працівникам має бути гарантоване соціальне забезпечення», - наголосила Людмила Денісова.

У зв’язку з цим, присутній на засіданні Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що Мінсоцполітики планує розглянути питання щодо створення гарантійного фонду виплати заробітної плати.

Під час розгляду питання виконання рекомендацій Комітету, Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега поінформував про процес реорганізації служби та діяльність протягом 2015 року і першого кварталу 2016 року. Зокрема, він звернув увагу на те, що у минулому році діяла повна та часткова заборона на проведення перевірок.

Зазначимо, що за результатами обговорення контрольного питання члени Комітету прийняли рішення додатково рекомендувати Уряду забезпечити виконання своїх зобов'язань щодо фінансування видатків на оплату праці працівників галузей бюджетної сфери в повному обсязі та повернення заборгованості за попередні роки і своєчасної сплати підприємствам за роботи, виконані на замовлення держави. Також у рекомендаціях звертається увага на погашенні заборгованості з заробітної плати працівникам вугільної галузі та недопущення виникнення нової.

Окрім того, Мінсоцполітики рекомендовано прискорити напрацювання законодавчих ініціатив щодо задоволення вимог найманих працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця та підготовку пропозицій щодо ратифікації розділу ІІІ Конвенції МОП № 173 і приєднання до статті 25 Європейської соціальної хартії (переглянутої).

Також у рекомендаціях Комітету йдеться про необхідність активізації роботи Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких за участю керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади заслуховувати керівників підприємств, що є найбільшими боржниками з виплати зарплати.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку