У засіданні, окрім членів Комітету, взяли участь інші народні депутати, представники профільних міністерств, Пенсійного фонду, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Члени Комітету розглянули проект Закону “Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 3114). Ухвалення законопроекту дозволить врегулювати питання видачі посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, постраждалим громадянам, віднесеним до категорії 4, стосовно яких встановлено причинний зв’язок онкологічних, онкогематологічних захворювань з Чорнобильською катастрофою.

Також був обговорений альтернативний проект “Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо відновлення належних соціальних гарантій” (№3114-1).

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроекти до порядку денного, за підсумками розгляду у першому читанні підтримати законопроект №1314 і при підготовці до другого читання доповнити його положеннями, пропонованими у альтернативному проекті.

Комітет розглянув проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку художнього та артистичного персоналу театрів” (№3173), яким, зокрема регламентується надання художньому та артистичному персоналу театру відпустки без збереження заробітної плати з метою забезпечення потреб у професійному розвитку.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді не включати законопроект до порядку денного і направити на доопрацювання у робочій групі.

За результатами розгляду проектів законів “Про внесення зміни до пункту 7-2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо відновлення права жінок на достроковий вихід на пенсію за віком в 55 років” (№ 3156) і “Про внесення змін до статті 25 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо належного пенсійного забезпечення осіб, які мають 40 і більше років страхового стажу” (№ 3202) було прийнято рішення відкласти розгляд даних законопроектів і провести комітетські слухання щодо пенсійного забезпечення.

Також були розглянуті законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним.

Проект Закону “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (№3123) і альтернативний № 3123-1 направлені на захист виплат з бюджету громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Народні депутати запропонували головному Комітету рекомендувати Верховній Раді не включати законопроект №3123-1 до порядку денного, а щодо проекту “3123-1 Комітет визначиться на наступному засіданні.

За підсумками розгляду проекту Закону “Про захист дітей від виникнення та наслідків, спричинених втратою слуху” (№ 3134) було прийнято рішення запропонувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді підтримати законопроект у першому читанні із врахуванням зауважень, озвучених представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Комітет розглянув проект Закону “Про амністію у 2020 році” (№ 3181), який визначає підстави для застосування амністії, і пропонує головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Комітет також підтримав ухвалення у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо надання інформації з Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги (№ 3215), який стосується отримання інформації з Державного реєстру для підтвердження належності особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу. Водночас, було висловлено побажання обмежити надання інформації з Реєстру лише пенсіями, які виплачуються пенсіонерам.

Комітет попередньо розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо дострокового призначення пенсії матерям (батькам) дітей, які хворі на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність». Законопроект представив заступник Міністра соціальної політики України. Він повідомив, що зараз в Україні таких осіб близько 700.

У ході обговорення народні депутати висловили думку про необхідність комплексного вирішення питання реабілітації людей з інвалідністю.

Комітет взяв пропонований проект закону до відома.

Члени Комітету затвердили рекомендації слухань у Комітеті на тему «Стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати», які відбулися 11 березня 2020 року. Також була підтримана пропозиція у режимі моніторингу заслухати наприкінці травня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України про стан заборгованості з виплати заробітної плати.

За матеріалами Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47