В Е Р Х О В Н А    Р А Д А    У К Р А Ї Н И

 

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

 

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 27

 

«21» жовтня 2015 року

вул.Банкова, 6-8,

                                                                                              кімн.525, 12 год. 00 хв.

 

 

 

Головує:  Голова Комітету Денісова Л.Л.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В.

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Каплін С.М., Веселова Н.В., Королевська Н.Ю.

 

 

Присутні запрошені:

 

КІРШ

Олександр Вікторович

- народний депутат України

Баженков

Євген Володимирович

- директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

Батенко

Валерій Іванович

- помічник Голови Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції

 

Беліневич

Павло Вадимович

- радник директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

Бершадська

Любов Вікторівна

- начальник управління Державної служби зайнятості (Центральний апарат)

Борисенко

Роман Миколайович

- директор Департаменту персоналу Національного банку України

Вовк

Володимир Семенович

- заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення

Голота

Віталій Михайлович

- начальник відділу військово-соціальної роботи Головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України

Дерев’янко

Артур Валентинович

- Голова Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції

Задніпрянець

Валерій Анатолійович

- заступник директора Фінансового департаменту Міністерства соціальної політики України

 

Коваль

Валерій Петрович

- директор Юридичного департаменту Міністерства оборони України

Краснолуцький

Олександр Васильович

- директор Департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держгеокадастру

 

Кузовой

Юрій Віталійович

- директор Департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України

Мальцев

Ігор Всеволодович

- директор Департаменту Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції

 

Мущинін

Віталій Вадимович

- заступник Міністра соціальної політики України

Нестеров

Сергій Володимирович

 - перший заступник директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

Савенко

Олександр Леонідович

- директор Департаменту соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики України

 

Симоненко

Тетяна Василівна

- начальник відділу освіти дітей з особливими потребами Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України

ТКАЧЕНКО

Володимир Вікторович

- директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (відповідно до ухвали Голосіївського районного суду м. Києва)

Третьяков

Дмитро Юрійович

- член Ради Федерації роботодавців України

Українець

Сергій Якович

- заступник Голови Федерації професійних спілок України

Чепілко

Руслана Миколаївна

- головний спеціаліст Юридичного управління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

 

Федічев

Валентин Миколайович

- директор Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України

 

Шамбір

Микола Іванович

- перший заступник Голови правління Пенсійного фонду України

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ: 

1. Про схвалення рекомендацій учасників «круглого столу» у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення  на тему: «Стан дотримання трудових гарантій учасників антитерористичної операції та деякі питання соціального захисту цієї категорії громадян і членів їх сімей»

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій (р.№ 2975, Кабінет Міністрів України) (друге читання) (Комітет головний)

3. Проект Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо виключення з переліку святкових днів 2 травня - Дня міжнародної солідарності трудящих) (р.№2344, н.д. М.Томенко) (Комітет головний)

- проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо упорядкування відзначення святкових днів) (р.№ 2344-1, н.д. В.Балога) (Комітет головний)

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо участі в управлінні Фонду представників потерпілих на виробництві (р.№ 2533а, н.д. Н.Королевська, Ю.Солод) (Комітет головний)

5. Проект Постанови про деякі питання матеріального забезпечення та надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам (р.№ 2534а, н.д. Н.Королевська, Ю.Солод) (Комітет головний)

6. Проект Постанови про заходи із посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (р.№ 2535а, н.д. Н.Королевська, Ю.Солод) (Комітет головний)

7. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення мінімальної питомої ваги заробітної плати у структурі собівартості) (р.№ 2332а, н.д. О.Дроздик) (Комітет головний)

8. Проект Закону про визнання таким, що втратив чинність розділ ІІ Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" (р.№ 2699, н.д. Д.Лубінець та ін.) (Комітет головний)

9. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо застосування єдиного показника середньої заробітної плати в Україні для призначення (перерахунку) пенсій (р.№ 1713, н.д. Ю.Шухевич) (доопрацьований) (Комітет головний)

10. Проект Закону про внесення змін до статті 588 Митного кодексу України щодо скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні та призначення пенсій посадовим особам органів доходів і зборів за єдиними принципами нарахування пенсій (р.№ 2768-1, н.д. Ю.Шухевич) (доопрацьований)

11. Проект Закону про внесення змін до статті 344 Податкового кодексу України щодо скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні та призначення пенсій посадовим особам контролюючих органів за єдиними принципами нарахування пенсій (р.№ 2769-1, н.д. Ю.Шухевич) (доопрацьований)

12. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (р.№ 2151а, Кабінет Міністрів України)

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" (щодо гарантування безоплатності та якості освіти) (р.№ 2151а-1, н.д. М.Головко)

13. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо удосконалення системи державних закупівель) (р.№ 2078а, н.д. В.Гуляєв)

14. Проект Закону про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо не нарахування штрафних санкцій, пені за невиконання зобов'язань членами сімей військовослужбовців, резервістів та військовозобов'язаних в особливий період) (р.№ 2358, н.д. О.Лаврик)

15. Проект Закону про внесення зміни до підпункту "а" підпункту 170.9.1 пункту 170.9 статті 170 Податкового кодексу України (щодо визначення розміру добових витрат на відрядження, які не включаються до оподатковуваного доходу фізичної особи) (р.№ 2387, н.д. О.Кірш)

16. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) (р.№ 3036, н.д. В.Кривохатько)

17. Різне

Щодо виконання доручень Голови Верховної Ради України В.Гройсмана

 

 

Під час обговорення порядку денного засідання Голова Комітету Денісова Л.Л. запропонувала:

 

ВИКЛЮЧИТИ з порядку денного на прохання автору законодавчої ініціативи:

питання № 4: - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо участі в управлінні Фонду представників потерпілих на виробництві (р.№ 2533а, н.д. Н.Королевська, Ю.Солод) (Комітет головний);

питання № 5: - проект Постанови про деякі питання матеріального забезпечення та надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам (р.№ 2534а, н.д. Н.Королевська, Ю.Солод) (Комітет головний);

питання № 6: - проект Постанови про заходи із посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (р.№ 2535а, н.д. Н.Королевська, Ю.Солод) (Комітет головний).

 

Порядок денний прийнято одноголосно.

 

 

Перше питання: про схвалення рекомендацій учасників «круглого столу» у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення  на тему: «Стан дотримання трудових гарантій учасників антитерористичної операції та деякі питання соціального захисту цієї категорії громадян і членів їх сімей»

Слухали: доповідь Голови Комітету Денісової Л.Л.

В обговоренні взяли участь: Мущинін В.В., Куніцин С.В., Дерев’янко А.В., Федічев В.М.

Під час обговорення директор Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Федічев В.М. наголосив на необхідності внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29.02.2012 № 193 у зв’язку з неможливістю придбання житла для учасників АТО в районах, де не ведеться будівництво нового житла, оскільки на практиці вартість 1 кв. метра загальної площі житла на вторинному ринку перевищує граничну вартість, передбачену для розрахунку обсягу державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

Вирішили: схвалити рекомендації з урахуванням пропозицій, висловлених Федічевим В.М. (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Під час засідання Головою Комітету було порушено додаткове питання щодо ситуації, яка склалась у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності, та може вплинути на забезпечення соціальних виплат застрахованим особам.

Слухали: доповідь Ткаченка В.В., який приступив до виконання обов’язків директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (відповідно до ухвали Голосіївського районного суду м. Києва) з 8 жовтня 2015 року.

В обговоренні взяли участь: Ткаченко В.В., Мущинін В.В., Кузовой Ю.В., Українець С.Я., Дроздик О.В., Кірш О.В., Денісова Л.Л.

Вирішили: з метою недопущення порушення прав застрахованих осіб направити звернення від Комітету до Міністерства соціальної політики України за роз’ясненнями, які дії вживаються для виправлення ситуації у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності, а також до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України щодо перевірки законності наказів та подій, що відбуваються навколо керівництва виконавчої дирекції Фонду.

Прийнято одноголосно.

 

 

П’ятнадцяте питання: проект Закону про внесення зміни до підпункту "а" підпункту 170.9.1 пункту 170.9 статті 170 Податкового кодексу України (щодо визначення розміру добових витрат на відрядження, які не включаються до оподатковуваного доходу фізичної особи) (р.№ 2387, н.д. О.Кірш)

Слухали: доповідь народного депутата України Кірша О.В.

В обговоренні взяли участь: Мущинін В.В., Українець С.Я., Дроздик О.В.

Пропозиція підкомітету: рекомендувати Верховній Раді України законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Голосували: «за» - 0.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України законопроект прийняти за основу (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Друге питання: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій (р.№ 2975, Кабінет Міністрів України) (друге читання) (Комітет головний)

Слухали: доповідь Голови Комітету Денісової Л.Л.

Вирішили: погодитись з текстом порівняльної таблиці до законопроекту і рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Сьоме питання: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення мінімальної питомої ваги заробітної плати у структурі собівартості) (р.№ 2332а, н.д. О.Дроздик) (Комітет головний)

Слухали: доповідь народного депутата України Дроздика О.В.

В обговоренні взяли участь: Мущинін В.В., Кузовой Ю.В., Українець С.Я., Дроздик О.В., Денісова Л.Л.

Пропозиція підкомітету: рекомендувати Верховній Раді України законопроект відхилити

Голосували: «за» - 0.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Десяте питання: проект Закону про внесення змін до статті 588 Митного кодексу України щодо скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні та призначення пенсій посадовим особам органів доходів і зборів за єдиними принципами нарахування пенсій (р.№ 2768-1, н.д. Ю.Шухевич) (доопрацьований)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Одинадцяте питання: проект Закону про внесення змін до статті 344 Податкового кодексу України щодо скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні та призначення пенсій посадовим особам контролюючих органів за єдиними принципами нарахування пенсій (р.№ 2769-1, н.д. Ю.Шухевич) (доопрацьований)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Дванадцяте питання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (р.№ 2151а, Кабінет Міністрів України)

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" (щодо гарантування безоплатності та якості освіти) (р.№ 2151а-1, н.д. М.Головко)

Слухали: доповідь начальника відділу освіти дітей з особливими потребами Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Симоненко Т.В.

В обговоренні взяли участь: Денісова Л.Л.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 2151а прийняти за основу, а альтернативний законопроект № 2151а-1 відхилити (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Тринадцяте питання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо удосконалення системи державних закупівель) (р.№ 2078а, н.д. В.Гуляєв)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Чотирнадцяте питання: проект Закону про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо не нарахування штрафних санкцій, пені за невиконання зобов'язань членами сімей військовослужбовців, резервістів та військовозобов'язаних в особливий період) (р.№ 2358, н.д. О.Лаврик)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України законопроект прийняти за основу (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Шістнадцяте питання: проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) (р.№ 3036, н.д. В.Кривохатько)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України законопроект відхилити (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Сімнадцяте питання: Різне. Щодо виконання доручень Голови Верховної Ради України В.Гройсмана

Слухали:

1) Інформацію завідувача секретаріату Комітету Левшун Л.В. про те, що листом від 19.10.2015 № 04-34/7-2020 (255776) Голові Верховної Ради України подано перелік законопроектів, які розглянуті на засіданнях Комітету впродовж проведення першої-третьої сесії Верховної Ради України VIII скликання та щодо яких прийнято рішення. Серед них 20 законопроектів, по яких Комітетом прийнято рішення - відхилити. Ці законопроекти будуть включені до проекту Постанови Верховної Ради України про відхилення законопроектів, сформованої за поданням комітетів, яку буде внесено в зал для прийняття рішення народними депутатам в цілому.

2) Інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л. про те, що Розпорядженням Голови ВРУ В.Гройсманом від 16.10.2015 №1440 створено Робочу групу з питань удосконалення законодавства та виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. 5 листопада (четвер) 2015 на пленарному засіданні Верховної Ради України планується розглянути, зокрема, законопроект №2330а «Про зовнішню трудову міграцію» (2 читання) та законопроект №1658 «Проект Трудового кодексу» (перше читання).

Вирішили: поінформувати членів робочої групи по підготовці до другого читання законопроекту №2330а «Про зовнішню трудову міграцію» щодо необхідності опрацювання пропозицій до законопроекту у відповідності до Регламенту Верховної Ради України, та подання його до розгляду на засідання Комітету у період з 27 по 30 жовтня 2015 року.

 

 

 

Інші питання порядку денного не розглядались у зв’язку з відсутністю суб’єктів права законодавчої ініціативи.

 

 

 

У зв`язку з відсутністю з поважних причин секретаря Комітету Веселової Н.В., Голова Комітету Денісова Л.Л. наголосила на необхідності визначитись з кандидатурою з членів Комітету, присутніх на засіданні, яка зафіксує підрахунок голосів при голосуванні за рішення по законопроектах.

Пропозиція: народний депутат України – голова підкомітету  Драюк Сергій Євсейович.

Прийнято одноголосно.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                  Л.Л.Денісова

 

 

Голова підкомітету                                                                                             С.Є.Драюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку