В Е Р Х О В Н А    Р А Д А    У К Р А Ї Н И

 

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

 

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 53

 

07 вересня 2016 року

вул. Банкова, 6-8

                                                                             кімн.525, 14 год. 30 хв.

 

Головує:  Голова Комітету Денісова Л.Л.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Каплін С.М., Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

 

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Королевська Н.Ю.

 

 

Присутні запрошені:

 

Гіршфельд

Анатолій Мусійович

- народний депутат України

 

 

Крентовська

Ольга Петрівна

- перший заступник Міністра соціальної політики України

 

 

Товстенко

Олександр Павлович

- директор Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України

 

 

Савенко

Олександр Леонідович

 

- директор Департаменту соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики України

 

 

Долгов

Ігор Олексійович

- заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції

 

 

Романчук

Світлана Іванівна

- заступник директора Департаменту видатків бюджету соціальної сфери Міністерства фінансів України

 

 

ХОМУЦЬКИЙ

Андрій Вікторович

- начальник відділу податку на доходи фізичних осіб Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України

 

 

Данілов

Ігор Олександрович

 

- начальник відділу методології оподаткування та сплати єдиного соціального внеску Державної фіскальної служби України

 

 

Ананко

Світлана Вікторівна

 

- головний спеціаліст відділу з питань соціального захисту Управління соціального, трудового та гуманітарного законодавства Департаменту публічного права Міністерства юстиції України

 

 

Кравченко

Наталія Олександрівна

 

- заступник директора Департаменту економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

 

 

шамбір

Микола Іванович

- перший заступник Голови правління Пенсійного фонду України

 

 

Леонов

Олександр Іванович

 

 

- начальник управління планування та виконання бюджету виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

 

 

Бессонова

Ірина Сергіївна

- начальник відділу правового забезпечення, систематизації та моніторингу законодавства юридичного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

 

 

Чепілко

Руслана Миколаївна

- головний спеціаліст відділу правового забезпечення, систематизації та моніторингу законодавства юридичного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

 

Нестеров

Сергій Володимирович

- перший заступник директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

 

 

Зеленська

Наталія Юріївна

- начальник управління обліку страхувальників та доходів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

 

 

Кузовой

Юрій Віталійович

- директор департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України

 

 

Шубін

Олександр Олександрович

- заступник Голови Федерації профспілок України

 

 

Миколюк

Назар Миронович

 

- аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України

СТЕПАНЕНКО

Олена Анатоліївна

 

- Голова Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

 

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1.                 Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо обчислення страхового стажу(р.№ 4910, н.д. Драюк С. та Бабій Ю.) (Комітет головний)

2.                 Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо перерахунку пенсій (р.№ 4933, н.д. Мусій О., Добродомов Д. та інші) (Комітет головний)

3.                 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника (р.№ 4668, друге читання ) (Комітет головний)

4.                 Проект Закону про внесення змін до розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо сплати суб’єктами господарювання, які перебувають на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (р.№ 4973, н.д. Лубінець Д., Недава О. та інші) (Комітет головний)

5.                 Проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо визначення джерел фінансування гарантій мобілізованим працівникам) (р.№ 4006, н.д. Гіршфельд А., Івахів С.) (Комітет головний)

6.                 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання питання відпустки на період встановлення обмежувальних протиепідемічних заходів у навчальних закладах) (р.№ 4139, н.д. Яценко А.) (Комітет головний)

7.                 Проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про охорону праці» щодо анулювання дозволу на виконання робіт, експлуатації (застосування) машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки за порушення законодавства про захист прав споживачів (р.№ 4750, н.д. Міщенко С.) (Комітет головний)

8.                 Проект Закону про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян, які постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції (р.№ 4794, н.д. Королевська Н., Бойко Ю. та ін.) (Комітет головний)

9.                 Проект Закону про внесення зміни до статті 178 Податкового кодексу України (щодо витрат фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) (р.№ 4372, н.д. Денісова Л. та ін.)

10.            Проект Закону про встановлення мораторію на примусове стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та нарахування пені (р.№ 4527, н.д. Ківалов С., Развадовський В.)

11.            Проект Закону про організацію медичного обслуговування населення в Україні (р.№ 4456, н.д. Богомолець О., Мусій О. та ін.)

 

Під час обговорення порядку денного засідання Голова Комітету Денісова Л.Л. запропонувала ВИКЛЮЧИТИ з порядку денного на прохання авторів законопроектів: 

питання № 1 - проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо обчислення страхового стажу(р.№ 4910, н.д. Драюк С. та Бабій Ю.) (Комітет головний);

питання № 6 - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання питання відпустки на період встановлення обмежувальних протиепідемічних заходів у навчальних закладах) (р.№ 4139, н.д. Яценко А.) (Комітет головний);

питання № 8 - проект Закону про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян, які постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції (р.№ 4794, н.д. Королевська Н., Бойко Ю. та ін.) (Комітет головний);

питання № 11 - проект Закону про організацію медичного обслуговування населення в Україні (р.№ 4456, н.д. Богомолець О., Мусій О. та ін.).

Порядок денний прийнято одноголосно.

 

П’яте питання: проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо визначення джерел фінансування гарантій мобілізованим працівникам) (р.№ 4006, н.д. Гіршфельд А., Івахів С.) (Комітет головний)

Слухали: доповідь народного депутата України Гіршфельда А.М.

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Денісова Л.Л., Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Каплін С.М., Королевська Н.Ю.

В обговоренні взяли участь: Крентовська О.П., Денісова Л.Л., Товстенко О.П., Гіршфельд А.М., Дроздик О.В., Долгов І.О., Кузовой Ю.В., Шубін О.О.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти за основу (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Друге питання:  проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо перерахунку пенсій (р.№ 4933, н.д. Мусій О., Добродомов Д. та інші) (Комітет головний)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Денісова Л.Л., Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Каплін С.М., Королевська Н.Ю.

В обговоренні взяли участь: Драюк С.Є., Шубін О.О., Шамбір М.І.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Третє питання: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника (р.№ 4668, друге читання ) (Комітет головний)

Слухали: доповідь Голови Комітету Денісової Л.Л.

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Денісова Л.Л., Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Каплін С.М., Королевська Н.Ю.

Вирішили: схвалити текст порівняльної таблиці до законопроекту і рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Четверте питання: проект Закону про внесення змін до розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо сплати суб’єктами господарювання, які перебувають на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (р.№ 4973, н.д. Лубінець Д., Недава О. та інші) (Комітет головний)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Денісова Л.Л., Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Каплін С.М., Королевська Н.Ю.

В обговоренні взяли участь: Драюк С.Є., Шубін О.О., Хомуцький А.В.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Дев’яте питання:  проект Закону про внесення зміни до статті 178 Податкового кодексу України (щодо витрат фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) (р.№ 4372, н.д. Денісова Л. та ін.)

Слухали: доповідь народного депутата України Денісової Л.Л.

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Денісова Л.Л., Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Каплін С.М., Королевська Н.Ю.

В обговоренні взяли участь: Драюк С.Є., Веселова Н.В.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти за основу (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

 

Десяте питання: проект Закону про встановлення мораторію на примусове стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та нарахування пені (р.№ 4527, н.д. Ківалов С., Развадовський В.)

Слухали: інформацію Голови Комітету Денісової Л.Л.

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Денісова Л.Л., Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Каплін С.М., Королевська Н.Ю.

В обговоренні взяли участь: Куніцин С.В., Крентовська О.П., Шубін О.О., Дроздик О.В., Кравченко Н.О., Денісова Л.Л.

Вирішили: рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект відхилити (рішення додається).

Прийнято одноголосно.

 

Під час обговорення законопроекту Голова Комітету Денісова Л.Л. надала доручення секретаріату Комітету підготувати звернення до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про надання інформації щодо:

- обсягу заборгованості населення перед підприємствами-надавачами послуг за надані послуги на кінець кожного року, починаючи з 2008 року, в розрізі виду послуг;

- категорій громадян, які не сплачують за надані послуги;

- кількості позовів, спрямованих до суду підприємствами-надавачами послуг стосовно погашення накопиченої заборгованості населенням та результати їх розгляду;

- заходів, які вживаються Міністерством для зменшення накопичення боргів населенням перед підприємствами-надавачами послуг.

 

Інші питання порядку денного не розглядались у зв’язку з відсутністю суб’єктів права законодавчої ініціативи.

 

Під час засідання Комітету членами Комітету були порушені наступні питання.

1. Голова Комітету Денісова Л.Л. порушила перед першим заступником Міністра соціальної політки України Крентовською О.П. питання:

- щодо готовності Міністерства презентувати Концепцію та план реалізації складового проекту Світового банку «Модернізація соціальної підтримки населення України» та визначення часу проведення такої презентації;

- щодо стану реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

 

2. Заступник голови Комітету Куніцин С.В. повідомив першого заступника Міністра соціальної політки України Крентовську О.П. про те, що народні депутати – члени Комітету та громадські організації ветеранів війни обурені ситуацією, яка склалась навколо Голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Дерев’янка А.В.

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Денісова Л.Л., Каплін С.М.,  Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

Відсутні: народний депутат України - член Комітету: Королевська Н.Ю.

В обговоренні взяли участь: Куніцин С.В., Крентовська О.П., Каплін С.М., Денісова Л.Л.

 

 

3. Секретар Комітету Веселова Н.В. повідомила народних депутатів – членів Комітету, представників Міністерства соціальної політки України та Міністерства фінансів України щодо звернення до неї працівників управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області у зв’язку з нагальною потребою у збільшенні видатків (кошторисних призначень) на оплату праці працівників управління, оскільки виділені кошти не дають можливості забезпечити виплату усіх обов’язкових складових заробітної плати державного службовця згідно вимог законодавства

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Денісова Л.Л., Каплін С.М.,  Куніцин С.В., Драюк С.Є., Дроздик О.В., Веселова Н.В.

Відсутні: народний депутат України - член Комітету: Королевська Н.Ю.

В обговоренні взяли участь: Денісова Л.Л., Крентовська О.П., Романчук С.І., Веселова Н.В., Каплін С.М.

Вирішили: звернутись до Міністра фінансів України Данилюка О.О. з проханням терміново поінформувати Комітет, чи готуються Міністерством фінансів України зміни до Державного бюджету України на 2016 рік з метою забезпечення фінансування видатків на оплату праці працівників бюджетних установ і організацій та органів державної влади в повному обсязі згідно вимог законодавства.

Прийнято одноголосно.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                     Л.Л.Денісова

 

 

 

Секретар Комітету                                                                  Н.В.Веселова

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку