Затверджено

на засіданні Комітету

17 січня 2018 року

 

 

 

 

 

Звіт про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

за період сьомої сесії

Верховної Ради України VIІI скликання

 

 

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» діяльність членів Комітету за період сьомої сесії Верховної Ради України VIІI скликання (вересень 2017 року – січень 2018 року) була спрямована на здійснення законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання організаційної та контрольної функцій.

 

Протягом звітного періоду членами Комітету та працівниками його секретаріату було здійснено роботу з підготовки і проведення 10 засідань Комітету, на яких розглянуто 77 питань. Зокрема, розглянуто та прийнято рішення по 63 законопроектах, з яких 38 Комітетом підготовлено для розгляду Верховною Радою України (із них – 5 законопроектів подано Кабінетом Міністрів України, та 33 проекти подано народними депутатами України).

 

Основна робота Комітету була зосереджена на здійсненні законопроектної функції, зокрема щодо попереднього розгляду та підготовки висновків і пропозицій до законопроектів, які відносяться до предмету відання Комітету. При цьому, з метою прийняття членами Комітету об’єктивних рішень широко практикувалися звернення до державних органів, наукових установ та громадських об’єднань, об’єднань організацій роботодавців і профспілок для отримання зауважень і пропозицій стосовно законопроектів, а також залучення їх представників до участі в засіданнях Комітету.

Для опрацювання законопроектів до другого читання створювались робочі групи, до складу яких включались не тільки народні депутати України, а й представники державних органів, об’єднань профспілок і об’єднань організацій роботодавців, громадських об’єднань, фахівці науково-дослідних інститутів і навчальних закладів, експерти.

Законотворча діяльність Комітету була спрямована на вдосконалення та реформування пенсійного забезпечення, трудових відносин, підвищення рівня соціального захисту громадян, вдосконалення законодавства про зайнятість населення, здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням трудового законодавства.

 

При цьому протягом сьомої сесії Верховною Радою України прийнято 2 Закони України, підготовлені Комітетом для розгляду:

 

1. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2145-VIII від 03 жовтня 2017 року (поданий Кабінетом Міністрів України  (реєстр. № 6614).

Законом передбачено ряд заходів, спрямованих на реформування системи пенсійного забезпечення, зокрема:

осучаснення розмірів пенсій, призначених в минулі роки з урахуванням показника середньої заробітної плати за 2014, 2015, 2016 роки  (3 764,40 грн.) та із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу у розмірі 1 відсотка;

проведення з 1 жовтня 2017 року перерахунку пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат з урахування прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 грудня 2017 року;

поновлення виплати пенсії працюючим пенсіонерам в повному обсязі;

зменшення величини оцінки одного року страхового стажу з 1,35 до 1,0;

збільшення страхового стажу та запровадження нового порядку виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу;

зміна порядку індексації та перерахунку пенсій, визначення мінімального розміру пенсії;

запровадження єдиних правил призначення пенсій;

застосування нового порядку визначення права на призначення пенсій, обчислення розміру та здійснення пенсійних виплат для окремих категорій громадян та інші заходи з удосконалення та реформування солідарної складової пенсійної системи.

 

2. Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» № 2211-VIII від 16 листопада 2017 року (поданий народними депутатами України Унгуряном П.Я., Бабенком В.Б. та іншими (реєстр. № 5496).

Закон встановлює, що святкування 25 грудня ? Різдва Христова є вихідним днем, робота в який не провадиться, та скасовує вихідний день 2 травня.

 

 

При здійсненні контрольної функції за вказаний період Комітетом здійснено робочу поїздку в Донецьку область, проведено засідання «круглого столу», наради та заслухано на засіданнях низку соціально важливих питань:

 

І. 19 вересня 2017 року в порядку контролю заслухано та обговорено питання щодо розроблення та запровадження Єдиного реєстру соціальних виплат, пільг, субсидій, допомог та інших видів виплат.

Під час обговорення даного питання зазначалось про те, що не зважаючи на приділення Комітетом достатньої уваги до створення Реєстру, який впроваджується Міністерством соціальної політики України за співпраці із Світовим банком в рамках Проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» ще з липня 2014 року, його й досі не створено, а заходи щодо впровадження цього Проекту не є достатньо ефективними.

Наголошувалось на тому, що процедуру торгів розпочато за умов, коли щодо системи, під яку вже замовляються програмні продукти, відсутня узгоджена із суб’єктами соціальної сфери, громадськістю, експертами, науковцями відповідна концепція, а у тендерній документації Мінсоцполітики не враховані питання запобігання ризикам, пов’язаним із захистом інтересів держави в сфері кібербезпеки, що є особливо актуальним в даний час.

До того ж, за висновками експертів, інформаційна система Пенсійного фонду є сучасним апаратно-програмним комплексом з можливістю подальшого розвитку і розширення. Значний обсяг інформації надходить із зовні (ДФС, фонди соціального страхування). На базі системи запущені сервіси - електронна трудова книжка, електронне посвідчення пенсіонера та публічний веб-портал. Система дозволяє забезпечити практично всі види страхування.

Якщо порівнювати з варіантом створення нової системи, на чому наполягає Мінсоцполітики, економія часу може скласти до двох років, а економія коштів - десятки мільйонів гривень. До того ж є можливість швидкої інтеграції будь-яких видів соціального забезпечення.

З огляду на зазначене, Міністерству соціальної політики України висловлено пропозицію погодити документацію в рамках проведення торгів із Держспецзв’язку, а також запропоновано Уряду заслухати на своєму засіданні питання стану виконання проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

За результатами обговорення порушених питань, Комітетом схвалено відповідні рекомендації.

 

ІІ. 4 жовтня 2017 року в рамках реалізації контрольної функції Комітет розглянув питання про хід виконання рішення Комітету «Про стан виконання Закону України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей».

За результатами обговорення зазначеного питання Комітет звернув увагу на те, що органи виконавчої влади проводять низку заходів для надання ефективної соціальної підтримки бездомним громадянам та безпритульним дітям.

Водночас, членами Комітету виокремлено ряд проблемних питань щодо забезпечення соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей.

У зв’язку з вищезазначеним, Комітет надав відповідні рекомендації Кабінету Міністрів України для усунення зазначених недоліків та удосконалення механізму надання соціального захисту бездомним особам та безпритульним дітям.

 

ІІІ. 4 жовтня 2017 року в порядку контролю Комітет також розглянув питання про стан реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та утворення Фонду соціального страхування України.

За результатами заслуховування Міністра соціальної політики України Андрія Реви та керівника Фонду соціального страхування України Євгена Баженкова, Комітетом надано низку рекомендацій щодо завершення процесу утворення Фонду та реорганізації двох фондів соціального страхування, які ліквідуються.

Зокрема, Міністерству соціальної політики України рекомендовано забезпечити належний контроль за діяльністю Фонду соціального страхування та ініціювати проведення аудиторської перевірки його діяльності. Окремо, Фонду соціального страхування України рекомендовано заслухати стан виконання постанови правління Фонду  № 34 "Деякі питання реорганізації фондів соціального страхування", а також проаналізувати показники діяльності керівників управлінь дирекцій Фонду, які не забезпечили реорганізацію на місцях і вжити відповідних заходів впливу.

Також Комітетом рекомендовано Уряду прискорити запровадження електронного реєстру листків непрацездатності.

 

ІV. 9-10 жовтня 2017 року з метою перевірки стану соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та жителів «сірої зони» народні депутати України - члени Комітету здійснили робочу поїздку в Донецьку область.

Під час робочої поїздки члени Комітету відвідали і ознайомилися з роботою Управління праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради, ТВБВ № 10040/0289  філії Донецького обласного управління АТ «Ощадбанк»  1-А типу, Бахмутського об’єднаного управління ПФУ Донецької області та КПВВ «Майорське», поспілкувалися з громадянами України, які проживають на непідконтрольній Україні території, та місцевим населенням прифронтового селища Новолуганське Бахмутського району Донецької області.

Крім того, було проведено розширену нараду з представниками громадськості та органів виконавчої влади м. Бахмута та Донецької ОДА щодо стану соціального захисту внутрішньо переміщених осіб.

У робочих зустрічах членів Комітету взяли участь представники Міністерства соціальної політики України, Пенсійного фонду України, Служби безпеки України, Донецької обласної державної адміністрації, Бахмутської районної державної адміністрації та Бахмутської міської ради, АТ «Ощадбанк», ПАТ «Укрпошта», громадських організацій, засобів масової інформації.

Під час поїздки народні депутати України - члени Комітету переконалися, що незважаючи на те, що Комітет неодноразово, впродовж трьох років, розглядав на своїх засіданнях питання соціального захисту ВПО, деякі з них досі не вдалося вирішити, і центральні та місцеві органи не завжди швидко реагують на потреби внутрішньо переміщених осіб та жителів «сірої зони».

За результатами поїздки Комітет схвалив своїм рішенням (протокол № 79 від 18 жовтня 2017 року) рекомендації щодо реалізації права внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, на пенсійне забезпечення, а також на безпечні умови проживання або отримання житла за новим місцем проживання, освіту, охорону здоров’я, соціальний захист тощо.

 

V. 8 листопада 2017 року проведено засідання «круглого столу» на тему: «Соціальний діалог як інструмент взаємодії громадянського суспільства і держави».

Метою «круглого столу» було обговорення питання організації та порядку ведення соціального діалогу як процесу визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень сторонами соціального діалогу.

У заході взяли участь народні депутати України, представники міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, всеукраїнських об’єднань профспілок і організацій роботодавців, засобів масової інформації, науковці тощо.

За результатами засідання «круглого столу» схвалено відповідні рекомендації, якими рекомендовано:

1. Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення звернутися до:

а) Президента України щодо призначення нового Голови Національної тристоронньої соціально-економічної ради;

б) голів Федерації роботодавців України та Федерації професійних спілок України щодо вжиття заходів стосовно проведення перереєстрації Об’єднання організацій роботодавців Донецької області та підтвердження репрезентативності Федерації профспілок Луганської області з метою поновлення роботи відповідних обласних тристоронніх соціально-економічних рад.

2. Кабінету Міністрів України:

2.1. Провести консультації зі сторонами соціального діалогу щодо узгодження концептуальних підходів до змісту Генеральної угоди на новий строк.

2.2. Розробити та подати до 1 квітня 2018 року на розгляд Верховної Ради України законопроекти:

а) про внесення змін до законів України «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності» та «Про соціальний діалог в Україні» щодо перегляду критеріїв репрезентативності сторони роботодавців для забезпечення їх участі на всіх рівнях соціального діалогу;

б) про внесення зміни до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» щодо залучення інститутів громадянського суспільства до проведення соціального діалогу;

в) «Про колективні угоди та договори», в якому зокрема, пропонуємо врегулювати питання щодо визначення конкретних строків ведення колективних переговорів з укладання колективних договорів і угод; уточнення положень про обов’язковість застосування суб’єктами господарювання положень галузевих (міжгалузевих) угод, визначивши, що застосування норм галузевої (міжгалузевої) угоди є обов’язковим на підприємствах роботодавців, що входять до складу сторони роботодавців, яка таку угоду уклала; щодо механізму приєднання нових суб’єктів до діючих галузевих угод шляхом оформлення членства у відповідній стороні.

2.3. Забезпечити виконання пункту 2 Указу Президента України «Питання секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради» від 30.05.2012 року за №366/2012 та пункту 3 частини першої статті 7 Закону України «Про державну службу» щодо вжиття заходів стосовно сприяння діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради та її секретаріату в частині забезпечення належних умов праці та фінансування.

2.4. Забезпечити обов’язкове реагування та зворотній зв’язок на рекомендації та пропозиції Національної тристоронньої соціально-економічної ради, а також виконання частини третьої статті 12 Закону України «Про соціальний діалог» щодо участі членів Національної ради при розгляді органами державної влади її рішень.

3. Кабінету Міністрів України, міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади забезпечити дотримання вимог Регламенту Кабінету Міністрів України та Генеральної угоди в частині погодження із сторонами соціального діалогу проектів нормативно-правових актів з питань формування соціально-економічної політики та трудових відносин.

4. Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади забезпечити:

а) виконання пункту 5 Указу Президента України від 2 квітня 2011 року №347 «Про Національну тристоронню соціально-економічну раду» щодо створення галузевих (міжгалузевих) тристоронніх соціально-економічних рад, інших органів соціального діалогу;

б) висвітлення на своїх веб-сайтах діяльності утворених галузевих соціально-економічних рад.

5. Національній тристоронній соціально-економічній раді:

5.1. Зініціювати запровадження у Сумській області пілотного проекту щодо створення органів соціального діалогу в новоутворених об’єднаних територіальних громадах;

5.2. Розробити рекомендації щодо залучення до роботи органів соціального діалогу на всіх рівнях представників інститутів громадянського суспільства, зокрема до розгляду питань, що мають важливе суспільне значення і стосуються соціальних прав та гарантій громадян.

6. Національному агентству України з питань державної служби передбачити в навчальних планах та програмах навчання державних службовців та посадових осіб самоврядування за тематикою «Соціальний діалог».

7. Головам обласних та місцевих державних адміністрацій забезпечити:

а) активізацію роботи територіальних соціально-економічних рад;

б) ведення на власних веб-сайтах рубрики, де здійснюватиметься висвітлення діяльності утворених територіальних тристоронніх соціально-економічних рад;

в) співпрацю в роботі утворених Рад професійно-технічної освіти з соціальними партнерами у формах соціального діалогу (обмін інформацією, консультації, узгоджувальні процедури).

8. Сторонам соціального діалогу запровадити публічне звітування сторін за виконання взятих на себе зобов’язань за колективними угодами та договорами.

 

VІ. 15 листопада 2017 року на засіданні Комітету заслухано питання про формування прожиткового мінімуму на 2018 рік і кореляцію його розміру з фактичними споживчими цінами.

Було відмічено низку проблем, які нівелюють функцію прожиткового мінімуму як основоположного інструменту соціальної політики. Серед них, зокрема, невідповідність пропонованого у проекті закону про Державний бюджет України на 2018 рік розміру прожиткового мінімуму реальній вартісній величині споживчого кошику, використання застарілих норм і складу наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг попри їх нещодавній перегляд і затвердження, а також застосування недосконалих методологічних підходів у визначенні прожиткового мінімуму.

За наслідками обговорення даного питання Комітетом прийнято рішення з відповідними рекомендаціями, а саме:

1. Кабінету Міністрів України:

1.1. При підготовці до другого читання проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (реєстр. № 7000) забезпечити перегляд розміру прожиткового мінімуму на одну особу у розрахунку на місяць та для основних соціальних і демографічних груп населення та його встановлення на основі оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 780, відповідно до Методики визначення прожиткового мінімуму, затвердженої спільним наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Державної служби статистики України від 3 лютого 2017 року № 178/147/31, та з урахуванням фактичних споживчих цін.

1.2. Розробити та внести зміни до постанови  «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення» від 11 жовтня 2016 року № 780 з метою приведення її норм у відповідність до положень Конвенції МОП про основні цілі та норми соціальної політики № 117, зокрема щодо включення витрат на забезпечення житлом, медичним обслуговуванням та освітою до складу наборів.

1.3. Забезпечити спільно із сторонами соціального діалогу підготовку узгодженого законопроекту про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум» щодо вдосконалення методології визначення прожиткового мінімуму та внести його на розгляд Верховної Ради України до 1 квітня 2018 року.

2. Міністерству фінансів України при підготовці законопроектів про Державний бюджет України на відповідний рік передбачати підвищення розмірів прожиткового мінімуму на одну особу у розрахунку на місяць та для основних соціальних і демографічних груп населення з урахуванням фактичного розміру прожиткового мінімуму, розрахованого Міністерством соціальної політики України.

 

Крім того, Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про забезпечення формування прожиткового мінімуму відповідно до вимог законодавства та з урахуванням фактичних споживчих цін», розроблений народними депутатами України – членами Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Вказаний проект Постанови зареєстровано в парламенті 23 листопада 2017 р. за реєстр. № 7336.

 

VІІ. 6 грудня 2017 року в порядку контролю розглянуто питання про стан виконання рекомендацій «Щодо подальших дій органів державної влади в проведенні верифікації соціальних виплат та пенсій», схвалених рішенням Комітету від 23 травня 2017 року.

За результатами розгляду даного питання інформацію Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб України, Київської міської та обласних державних адміністрацій взято до відома, та схвалено нові рекомендації Комітету, спрямовані на комплексне врегулювання питання проведення верифікації соціальних виплат в Україні.

 

VІІІ. 6 грудня 2017 року також розглянуто питання про хід виконання рекомендацій Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення за результатами робочої поїздки в м. Бахмут Донецької області 9-10 жовтня 2017 року, схвалених рішенням Комітету від 18 жовтня  2017 року.

За результатами розгляду Комітет визнав незадовільним виконання міністерствами та обласними військово-цивільними адміністраціями рекомендацій Комітету від 18 жовтня 2017 року, вирішив звернутися до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана з проханням доручити центральним органам виконавчої влади забезпечити їх виконання до 1 лютого 2018 року, рекомендувати Донецькій обласній військово-цивільній адміністрації разом з Бахмутською районною радою забезпечити житлові будинки, поруч з КПВВ "Майорськ", тепло- та водопостачанням до 1 січня 2018 року, а також заслухати у лютому 2018 року на засіданні Комітету інформацію Віце-прем’єр-міністра України Розенка П.В., Міністра соціальної політики України Реви А.О., Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Черниша В.О., Голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівського П.І. та Голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Гарбуза Ю.Г про хід виконання зазначених рекомендацій.

 

 

Відповідно до статей 4, 13, 16, 23 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітети взаємодіють з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, їх посадовими особами, беруть участь у заходах міжнародних організацій з питань, віднесених до їх предметів відання.

 

Протягом сьомої сесії народні депутати України – члени Комітету та працівники його секретаріату брали участь у засіданнях «круглих столів», робочих груп, семінарах, нарадах, слуханнях:

 

5 вересня 2017 року Голова Комітету Людмила Денісова взяла участь у проведеному Урядом засіданні круглого столу на тему: «Урядова пенсійна реформа – перший крок на шляху побудови сучасного пенсійного забезпечення в Україні».

 

11 вересня 2017 року Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик провів робочу зустріч із Старшим спеціалістом з питань трудових відносин і прав трудящих (USAID) пані Бамою Атрея, керівником програм розвитку демократії та врядування Відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID Іриною Смоліною та керівником представництва Центру Солідарності в Україні Трістаном Масатом.

Під час зустрічі обговорювалися питання, які стосуються регулювання трудових відносин, зокрема щодо підготовки та прийняття проекту Трудового кодексу України. Олександр Дроздик зауважив, що держава взяла на себе зобов’язання щодо визначення мінімальних трудових та соціальних стандартів, які мають відповідати не лише міжнародним договорам, а й потребам ринку і вимогам суб’єктів трудових відносин.

 

15 вересня 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у обговоренні початкових результатів Індексу соціальної згуртованості та примирення для громадян східної України.

Під час заходу представниками ООН презентовано результати попереднього аналізу даних, зібраних протягом першої хвилі реалізації Індексу. На підставі зазначених досліджень будуть коригуватися старі та розроблені нові програмні ініціативи ООН, спрямовані на посилення соціальної згуртованості між місцевими громадами у зоні проведення АТО на сході України.

 

25 вересня 2017 року Голова Комітету Л. Денісова та народний депутат України – член Комітету Н.Королевська взяли участь у зборах з нагоди Міжнародного Дня громадян похилого віку та Дня ветерана на тему: «Про співпрацю та взаємодію ветеранських організацій з органами влади та іншими організаціями щодо посилення соціального захисту населення ветеранів війни та інших громадян похилого віку», організованих Радою Організації ветеранів України, Інститутом соціального захисту громадян спільно з радами Київської обласної та Київської міської організації ветеранів. Під час зустрічі обговорювались, зокрема і питання забезпечення соціальної справедливості при проведенні пенсійної реформи.

 

25 вересня 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у семінарі «Новий принцип роботи задля вирішення проблем тривалого внутрішнього переміщення осіб в Україні», що відбувся за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Управління ООН з Координації Гуманітарних Справ в Україні.

На основі предметних досліджень в різних країнах, у тому числі і в Україні, щодо тривалого внутрішнього переміщення осіб, надано конкретні колективні поради з метою запобігання такого переміщення.

 

27 вересня 2017 року у Комітеті відбулась зустріч Голови Комітету Людмили Денісової з представниками Світового Банку та Міжнародного валютного фонду. У заході взяли участь директор Світового банку в справах України, Білорусії та Молдови Сату Кахконен та постійний Представник МВФ в Україні Госта Лонгман.

Під час зустрічі сторони обговорювали питання Пенсійної реформи, які хвилюють міжнародних партнерів. Серед них: зарахування навчання у вищих навчальних закладах до страхового стажу, введення з 1 січня 2019 року накопичувальної системи пенсійного страхування, запровадження автоматичної індексації пенсій та умови призначення тимчасової державної допомоги.

Як наслідок, сторони узгодили декілька позицій, які викликали запитання у представників міжнародних організацій.

 

2 жовтня 2017 року Голова Комітету Л. Денісова взяла участь у презентації Урядом у Верховній Раді України проекту пенсійної реформи.

 

31 жовтня та 11 листопада 2017 року працівники секретаріату взяли участь у засіданнях експертних круглих столів «Концепція запровадження другого рівня пенсійного забезпечення в Україні», організованих Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку спільно з представництвом Світового банку в Україні та проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

 

6-7 листопада 2017 року працівники секретаріату взяли участь у Форумі місцевого самоврядування з обговорення фінансування та реформування соціальної сфери: освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, який проводився Асоціацією міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)».

 

7 листопада 2017 року Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик взяв участь у відкритті проекту Міжнародної організації праці «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці».

Від Міжнародної організації праці були присутні Маркус Пілгрім, Директор групи технічної підтримки з питань гідної праці та Бюро МОП для країн ЦСЄ, Будапешт, Арсеніо Фернандес Родрігес та Жюстін Тільє, представники Департаменту адміністрації праці, інспекції праці, безпеки і гігієни праці та тристороннього діалогу МОП, Женева.

За словами представників МОП цей проект сприятиме реалізації Угоди про асоціацію Україна-ЄС та її відповідних додатків, зокрема Директиви по 89/39l/ЄЕС, а також положень Конвенцій МОП № 81 та № 129 про інспекцію праці. Проект буде виконуватися на основі обґрунтованих даних про ситуацію та проводити заходи з нарощування потенціалу за допомогою навчання і тренінгів.

В рамках Проекту передбачено створення Наглядової ради під головуванням заступника Міністра соціальної політики, до повноважень якого входять питання інспекції праці, безпеки та гігієни праці.

До складу вказаної Наглядової ради від Комітету увійшли Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик та заступник керівника секретаріату Комітету Данило Бондар.

 

9 листопада 2017 року у Комітеті відбулась зустріч Голови Комітету Людмили Денісової з представниками інституцій Європейського Союзу. Від ЄС взяли участь Фредерік Ришене ? експерт Генерального директорату Європейської комісії з питань зайнятості, соціальних справ і суспільної інтеграції, громадянка Франції та Мартін Шредер ? аташе з політичних питань у сфері зайнятості, Представництво ЄС в Україні, громадянин Німеччини.

Метою зустрічі було обговорення питань щодо стану реформ у сферах зайнятості та соціального захисту, запланованих до прийняття з цією метою законодавчих актів, а також стосовно ходу впровадження Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

 

14 листопада 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у діловому сніданку для обговорення шляхів ефективного законодавчого регулювання соціальних прав внутрішньо переміщених осіб в Україні, включаючи питання пенсійного забезпечення, організованого проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні».

 

14 листопада 2017 року працівники секретаріату Комітету також взяли участь у засіданні робочої групи з питань запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, організованої Міністерством соціальної політики України.

 

16 та 30 листопада 2017 року, 11, 14 та 19 грудня 2017 року працівники секретаріату взяли участь у зустрічах робочої групи щодо запровадження другого рівня пенсійного забезпечення в Україні, організованих Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку спільно з представництвом Світового банку в Україні та проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

 

23 листопада 2017 року працівники секретаріату взяли участь у засіданні Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 

27 листопада 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у VI Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та аспірантів на тему: «Організаційно – управлінські та психологічні аспекти сучасного ринку праці України», організованій Інститутом підготовки кадрів державної служби зайнятості України.

Учасники конференції обговорили питання реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, забезпечення якості освіти та професійної кваліфікації для сучасного ринку праці в умовах глобальних європейських процесів, сучасних вимог до підготовки фахівців з публічного управління та адміністрування, створення системи ефективного регулювання ведення бізнесів та інші.

 

28 листопада 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у обговоренні ключових результатів Індексу соціальної згуртованості та примирення для громадян східної України.

Результати дослідження будуть представлені агентствам, фондам і програм ООН, органам державної влади і місцевого самоврядування, представникам громадянського суспільства та партнерам з розвитку для підвищення соціальної згуртованості на сході України.

 

29 листопада 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у робочій зустрічі з обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної програми», організованій Міністерством соціальної політики України.

 

29 та 30 листопада 2017 року, з 4 по 22 грудня 2017 року працівники секретаріату Комітету брали участь у тренінгах та засіданнях робочих груп з опрацювання таблиць відповідності національного законодавства acquis ЄС, утворених за ініціативою Міжнародної організації праці в рамках Проекту ЄС-МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці» при Міністерстві соціальної політики України та Державної служби України з питань праці.

 

4 грудня 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у офіційному запровадженні Плану гуманітарної допомоги Україні (HRP) на 2018 рік.

Під час цього заходу був презентований короткий огляд стратегій забезпечення потреб гуманітарного аспекту для осіб, які постараждали від військових дій на сході України, а також потреби у фінансуванні зазначеного Плану для реалізації програми HRP у 2018 році.

 

5 грудня 2017 року Голова Комітету Л. Денісова взяла участь у круглому столі, присвяченому проблемним аспектам забезпечення виконання Україною норм міжнародного гуманітарного права, проведеному у Верховній Раді України Канадською неурядовою федерального рівня організацією «Stabilization Support Services» у рамках реалізації програми «Подолання соціальних наслідків конфлікту на Донбасі та незаконної анексії Криму за допомогою державних структур України, а також місцевого громадянського суспільства» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

 

13 та 14 грудня працівники секретаріату Комітету взяли участь у дводенному експертному семінарі  «Гармонізація законодавства України щодо гендерної рівності: рекомендації заключних зауважень до восьмої періодичної доповіді з виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW)».

 

14 грудня 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у засіданні круглого столу на тему «Глобалізація ринку праці: виклики для України», організованому Інститутом підготовки кадрів державної служби зайнятості України.

 

14 грудня 2017 року працівники секретаріату Комітету також взяли участь у засіданні круглого столу на тему: «Гарантії прав людини відповідно до міжнародних стандартів. Міжнародний досвід та практична підтримка населення, постраждалих від воєнного конфлікту на Сході України, з метою досягнення порозуміння та підтримання миру».

Зазначеним заходом привернуто увагу законодавців, Уряду, громадянського суспільства, міжнародних організацій до порушення прав людини на тимчасово непідконтрольних українській владі окремих районах Донецької та Луганської областей, які проживають в умовах воєнного конфлікту, а також створення гуманітарних, соціальних, правових моделей існування громадян України на цих територіях.

 

18 грудня 2017 року Голова Комітету Л. Денісова провела у Комітеті зустріч з представниками технічної місії Міжнародної організації праці.

Під час зустрічі в рамках Програми гідної праці для України на 2016-2019 роки та Рамкової програми партнерства між Урядом України та ООН на 2018-2022 роки з метою продовження підтримки імплементації Конвенції МОП 1953 року про мінімальні рівні соціального забезпечення (№102) експертами МОП проведено консультації щодо пошуку рішень виплати пенсій особам, які проживають на непідконтрольних українській владі окремих районах Донецької та Луганської областей.

 

22 грудня 2017 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у презентації та обговоренні розробленого Путівника для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС, а також Пам’ятки для здійснення такого аналізу для фахівців Верховної Ради, які беруть участь у здійсненні аналізу відповідності проектів законів, зареєстрованих у Верховній Раді України, зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС.

 

22 грудня 2017 року працівники секретаріату Комітету також взяли участь у засіданні Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

 

3 та 4 січня 2018 року працівники секретаріату Комітету взяли участь у засіданнях робочої групи з доопрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перерахунку пенсій осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», організованих Міністерством соціальної політики України.

 

 

Вагоме місце у роботі Комітету за період сьомої сесії Верховної Ради України VIІI скликання займав розгляд і аналіз звернень громадян, громадських та профспілкових організацій, прийом виборців в громадських приймальнях, опрацювання запитів на інформацію.

За звітний період у Комітеті  опрацьовано 2836 звернень, у тому числі 33 звернення народних депутатів України, один депутатський запит та 502 звернення громадян.

 

На виконання Розпорядження Голови Верховної Ради України від 17 квітня 2015 року № 573 «Про порядок організації та проведення особистого прийому громадян у Верховній Раді України» 19 жовтня 2017 року Головою Комітету Л.Денісовою проведено особистий прийом громадян, на якому було прийнято 19 відвідувачів, які подали 23 звернення.

У зверненнях порушувалися питання щодо надання матеріальної допомоги, забезпечення житлом, призначення та перерахунків пенсій, поновлення пенсійних справ, призначення соціальних виплат та житлових субсидій, соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, визначення соціального статусу, протиправних, на думку відвідувачів, дій працівників органів місцевої влади тощо.

 

На виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 № 2939-VІ і Розпорядження Голови Верховної Ради України "Про забезпечення виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" від 11 травня 2011 р. № 393, в Єдиній базі запитів на інформацію Верховної Ради України опрацьовано 18 запитів на публічну інформацію, направлених до секретаріату Комітету відповідно до предмету відання.

 

Питання організаційного забезпечення секретаріатом законотворчої, інформаційної та іншої фахової діяльності Комітету регулярно розглядались на нарадах працівників секретаріату.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

12 грудня 2019 17:09
21 січня 2019 12:50
25 січня 2018 10:40
05 лютого 2016 11:41
03 грудня 2015 14:50