15 лютого 2016 року на засіданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянуто звіт про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2015 році в частині питань, що відносяться до предмета відання Комітету .

_STR3806_1На жаль, на засідання Комітету, для представлення звіту, профільний Міністр соціальної політики Павло Розенко не з’явився, тому за рішення народних депутатів – членів Комітету було заслухано доповідь Першого заступника Міністра Василя Шевченка.

Під час розгляду звіту Уряду Голова Комітету Людмила Денісова зазначила, що перш за все Урядом у 2015 році, незважаючи на велике навантаження на економіку держави у зв'язку з військовими діями на Сході України, було забезпечено у повному обсязі та вчасну виплату всіх соціальних зобов’язань.

Однак, Людмила Денісова звернула увагу на те, що деякі напрямки не виконанні Урядом та органами виконавчої влади у повній мірі, і над запровадженням яких необхідно зосередити зусилля найближчим часом.

«З червня минулого року були відмінені спецпенсії. Проте, досі продовжує існувати законодавча прогалина щодо порядку призначення пенсій особам, які перебували на спеціальних посадах. Необхідно внести належні зміни до відповідних норм кожного із спеціальних законів, якими визначено умови пенсійного забезпечення таких працівників», - зазначила Людмила Денісова.

_STR3869_1Як повідомила Голова Комітету, окремим питанням є доопрацювання урядового законопроекту, розробленого Мінсоцполітики, щодо запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування: «Наш Комітет при його розгляді зазначив, що законопроект необхідно направити на доопрацювання. Потім був лист від Кабміну щодо перенесення розгляду у Парламенті у зв’язку з продовженням переговорів з МВФ. Також були висловленні застереження щодо положень проекту зі сторони Світового банку та Міжнародного валютного фонду. І вони стосувалися необхідності вирішення питання в солідарній системі. На сьогодні вже більшість положень проекту втратили свою актуальність, а тому текст законопроекту потребує перегляду».

_STR3818_1Також, обговорюючи звіт Уряду, було порушено питання щодо ситуації у сфері зайнятості та необхідності розроблення комплексного плану подолання безробіття. «На сьогодні у Державній службі зайнятості існує лише 31 100 вакансій. І тому Уряду, зокрема, Міністерству соціальної політики необхідно приділити цьому питанню надзвичайну увагу», - наголосила Людмила Денісова.

Окрім того, народні депутати – члени Комітету зазначили, що залишилося невиконаним у 2015 році завдання щодо об’єднання фондів державного соціального страхування.

Так, незважаючи на прийняття законодавчих норм щодо утворення з 1 січня 2015 року Фонду соціального страхування України, реорганізувавши шляхом злиття Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, протягом відведених шести місяців належні заходи не були здійснено.

IMG_20160215_145142При цьому, народні депутати звернули увагу, що як наслідок на початку 2016 року в Україні замість одного фонду соціального страхування фактично існують три фонди, а передбачене скорочення видатків на адміністрування фондів на 600 млн. грн. не відбулося.

Також Голова Комітету Людмила Денісова порушила питання щодо проведення верифікації всіх соціальних виплат, яка необхідна для перевірки правильності їх надання. «Чомусь Мінсоцполітики починає затягувати процес проведення верифікації. А за результатами її здійснення планується отримати до держбюджету 5 млрд гривень. Проте, не потрібно плутати поняття верифікації та адресності при наданні соціальних допомог. Це зовсім різні речі. Якщо Мінсоцполітики повідомляє про зміну умов для отримання виплат одиноким матерям, то потрібно пояснювати, що змінилися підходи, і це зовсім не проведення верифікації», - зазначила Людмила Денісова.

Іншим напрямком, який обговорили народні депутати, і над яким центральним органам виконавчої влади потрібно зосередити увагу, є соціальне забезпечення військовослужбовців та інших учасників антитерористичної операції.

_STR3850_1За словами Голови Комітету Людмили Денісової, протягом 2015 року було прийнято низку законодавчих актів, які надали гарантії волонтерам, добровольцям, членам сімей загиблих отримати належний статус учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни та члена сім'ї загиблих учасників АТО, а також визначили відповідний обсяг фінансування програм соціального захисту цієї категорії громадян.

Однак, народні депутати підкреслили, що внаслідок несвоєчасності затвердження органами виконавчої влади проектів нормативно-правових актів, реалізація зазначених гарантій затримувалася на кілька місяців, що не слід допускати в майбутнього. Також вони звернули особливу увагу на необхідності створення автоматичної системи надання пільг для учасників АТО та членів їхніх сімей.

За результатами розгляду звіту Уряду в частині соціального забезпечення громадян, Комітет взяв його до відома та надав низку рекомендацій органам виконавчої влади.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47