Протягом 2015 року Комітет активно розвивав міжнародний напрям співробітництва

 

Протягом 2015 року Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів низку зустрічей та заходів за участю послів інших держав та представників міжнародних організацій, під час яких обговорювалися питання поліпшення соціального захисту населення.

Зокрема, 24 червня 2015 року відбулася зустріч Голови Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової та Голови підкомітету з питань державного соціального страхування Сергія Драюка з Надзвичайним та Повноважним Послом Держави Ізраїль в Україні Еліавом Белоцерковські та Першим секретарем Посольства Гай Гіладі. Під час зустрічі обговорено низку питань щодо міжпарламентського співробітництва обох держав, а також допомоги Україні від Ізраїлю, особливо в питанні надання психологічної підтримки для переселенців та військових, які повернулися з зони АТО.

Під час зустрічі сторони обговорили питання співпраці щодо розроблення законодавства в галузі медичного страхування. Посол Ізраїлю висловив зацікавленість щодо зазначеного питання та запропонував поділитися досвідом своєї країни у запровадженні медичного страхування. Сторони домовилися про те, що Держава Ізраїль надасть свого експерта для участі в робочій групі Комітету.

25 червня 2015 року відбулася зустріч Голови Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової з делегацією Федерального Міністерства праці та соціальних питань Німеччини на чолі з Парламентським Статс-секретарем Йоргом Асмуссеном. У зустрічі також взяли участь народний депутат України Сергій Драюк та працівники секретаріату Комітету.

Під час зустрічі обговорено низку питань, зокрема, щодо надання допомоги переселенцям, міжпарламентської співпраці та інші. Людмила Денісова поінформувала про стан соціального забезпечення в Україні та діяльність Комітету стосовно законодавчої роботи щодо його поліпшення.  Парламентський Статс-секретар Федерального Міністерства праці та соціальних питань Йорг Асмуссен наголосив, що Німеччина й надалі продовжуватиме надавати допомогу Україні та підтримуватиме її на міжнародній арені.

У липні 2015 року представники секретаріату Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення взяли участь у тристоронньому семінарі із затвердження результатів аналізу відповідності українського законодавства про соціальне забезпечення Конвенції Міжнародної організації праці № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення. Учасниками заходу були міжнародні експерти, представники Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Рахункової палати України, роботодавців та професійних спілок, науково-дослідних установ, громадських об’єднань.

Основна увага учасників заходу була зосереджена на положеннях вітчизняного законодавства і міжнародних інструментах, процедурах ратифікації, звітування про її застосування та моніторингу.

Окрім того, 16 грудня відбулася зустріч Голови Комітету Людмили Денісової з місією експертів Міжнародної організації праці Кшиштофом Хагемайєром та Міхалем Поляковскі, а також Національним координатором МОП в Україні Сергієм Савчуком.

Сторони обговорили низку питань із соціального забезпечення громадян України, зокрема, щодо підготовки законопроекту про ратифікацію Україною Конвенції МОП № 102. Вона передбачає мінімальні стандарти щодо медичної допомоги, допомог у разі хвороби, безробіття, старості, трудового каліцтва або професійного захворювання, вагітності та пологів, у разі настання інвалідності, втрати годувальника, сімейних допомог; встановлює норми періодичних виплат допомог; проголошує принцип рівноправності осіб, що не є громадянами країни проживання, із громадянами даної країни. Також було порушено питання підготовки та прийняття Україною Стратегії подолання бідності у контексті Рекомендацій МОП № 202 щодо національних мінімальних рівнів соцзахисту.

Також протягом 2015 року Комітет активно співпрацював з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема, Світовим банком та Міжнародним валютним фондом.

Так, Голова Комітету Людмила Денісова та працівники секретаріату провели чотири зустрічі (в липні, вересні, листопаді 2015 року) з представниками Світового банку щодо прогнозування пенсійної реформи, а також взяли участь у експертному «круглому столі» з питань розробки сценаріїв для моделювання реформи пенсійної системи, який відбувся 17 вересня 2015 року. Зокрема, під час цих заходів сторони обговорювали найбільш прийнятні напрями та сценарії розвитку пенсійної реформи та пропозиції щодо подальшого змін в солідарній системі пенсійного забезпечення.

Окрім того, 19 листопада 2015 року відбулася зустріч Голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової з представниками місії Міжнародного валютного фонду щодо законопроектів, які визначатимуть подальші напрямки проведення соціальної політики в державі.

Додатково зазначимо про розпочату в 2015 році співпрацю Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та Міжнародною організацією праці в рамках підготовки до другого читання проекту Трудового кодексу України. Зокрема, 12 листопада 2015 року Комітет звернувся до Директора Групи технічної підтримки з питань гідної праці Регіонального Бюро Міжнародної організації праці для країн Центральної та Східної Європи Антоніо Граціозі з проханням провести експертизу проекту Трудового кодексу України на предмет відповідності його положень міжнародним нормам і стандартам, і на сьогодні така робота вже розпочата.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53