У Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 2 листопада 2016 року затверджено рекомендації слухань у Комітеті на тему: «Про результати проведення верифікації і перевірки достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування соціальних виплат і пенсій», які відбулися 19 жовтня 2016 року.

Зазначеними рекомендаціями Кабінету Міністрів України рекомендовано розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо верифікації та перевірки достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат.

Також, необхідно розробити та прийняти окремий закон, який підвищить статус соціальних інспекторів, ефективність їх діяльності за рахунок виконання контролюючих функцій, виведення з підпорядкування керівників місцевих органів соціального захисту населення, достатнього рівня фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

В свою чергу, Міністерству соціальної політики України рекомендовано розробити та запровадити Єдиний реєстр соціальних виплат, пільг, субсидій, допомог та інших видів виплат, та подальшого забезпечення обміну його даними між державними органами влади щодо призначення державних виплат, нарахування та контролю за використанням бюджетних коштів на надання цих виплат.

Крім того, Уряду слід забезпечити доступ до пенсій і соціальної допомоги жителів, які проживають на непідконтрольній українській владі території Донецької, Луганської областей та внутрішньо переміщених осіб на виконання рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи, викладених у Резолюції 2133 (2016) «Засоби правового захисту від порушень прав людини на українських територіях, що знаходяться поза контролем української влади», схваленої 12 жовтня 2016 р. тощо.

Окремо, Кабінету Міністрів України запропоновано надати доручення центральним органам виконавчої влади забезпечити на постійній основі оновлення баз даних системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, зокрема щодо державного реєстру актів цивільного стану громадян, державного електронного інформаційного ресурсу МВС, в якому обробляється інформація з питань транспортних засобів, втрачених паспортів, державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

При цьому, наголошено на тому, що Пенсійному фонду України для удосконалення механізмів внутрішнього контролю правомірності пенсійних виплат слід завершити впровадження електронної пенсійної справи на базі централізованих інформаційних технологій.

Крім того, обласним державним адміністраціям рекомендовано передбачити у проектах місцевих бюджетів на 2017 рік кошти на поліпшення матеріально технічного-забезпечення структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, оскільки необхідно терміново посилювати державний контроль за дотриманням законодавства у сфері надання соціальної допомоги, соціальних послуг, попередження і виявлення випадків його порушень, а також забезпечення цільового використання коштів державного та місцевого бюджетів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57