Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова взяла участь у засіданні Колегії Міністерства соціальної політики України, що було присвячене підсумкам реформування соціальної сфери у 2016 році та планам на 2017 рік.

Під час свого виступу Людмила Денісова наголосила на роботі Комітету, який активно долучається до вирішення питань соціального захисту населення. Зокрема, при здійсненні контрольної функції в 2016 році Комітет неодноразово заслуховував інформацію про стан дотримання прав та гарантій громадян, встановлених законами, і надавав рекомендації Уряду та Мінсоцполітики щодо усунення недоліків та протиріч, а також необхідності напрацювання нормативних документів і законодавчих пропозицій.

«За результатами розгляду народними депутатами питання щодо роботи нової системи призначення житлових субсидій, Урядом враховано наші пропозиції і спрощено форму заяви про призначення субсидії, вилучено із сукупного доходу громадян страхові виплати потерпілим на виробництві та доходи учасників АТО», - зазначила очільниця парламентського комітету.

Окремо Людмила Денісова навела приклади, коли Мінсоцполітики не дослухалося до думки Комітету: «Незважаючи на звернення досі не впроваджено Єдиний реєстр отримувачів соціальних виплат, не задіяно електронні інформресурси для обміну інформацією при призначенні соціальних виплат. За результатами верифікації соціальних виплат у 2016 році ми побачили, що деякі отримувачі державної допомоги, в тому числі і субсидій, купують квартири в Києві, орендують чартерні літаки з вартістю понад 800 тисяч гривень. Сподіваюсь, що урядова ініціатива щодо запровадження «Прозорих офісів» вирішить цю проблему».

Також Голова Комітету приділила увагу питанню реорганізації двох фондів соціального страхування, зауваживши, що цей процес триває більше двох років, тоді як його реалізація повинна була забезпечити скорочення на 600 млн. гривень адмінвидатків на утримання апарату цих двох структур та спростити процедуру звернення громадян у разі настання страхового випадку.

«Реформа з об’єднання двох фондів соціального страхування була спрямована на те, щоб людина зверталася в єдину установу, так зване «єдине вікно», а не ходила по різних відомствах, щоб отримати належні їй страхові виплати у випадку хвороби, виробничої травми або профзахворювання», - наголосила Людмила Денісова.

Однак, впродовж двох років здійснюється блокування процесу об’єднання фондів і створення нового Фонду. З новим Урядом Міністерство соціальної політики напрацювало низку змін до законодавства щодо завершення процесу реорганізації фондів, і Комітет активно лобіював ці зміни у парламенті. Але блокування продовжується і надалі.

«Зараз всі ці люди, які блокували процес об’єднання та створення Фонду,  вважаються професіоналами та пропонуються на керівні посади в новому Фонді, а призначений ще в квітні 2015 року керівник об’єднаного Фонду досі залишається без робочого місця», - підкреслила Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Людмила Денісова у виступі озвучила і проблеми у сфері зайнятості населення: «Протягом останніх років значно скоротилася кількість найманих працівників, які працюють повний робочий місяць. Так, за 2015 рік вона зменшилась на 423 тис.осіб, а за 2016 рік – на 636 тис.осіб, і на початок 2017 року кількість працюючих осіб становила 8,7 млн. працівників».

Саме тому, на переконання Голови Комітету, необхідно провести реформу Державної служби зайнятості, про яку йдеться з 2015 року. Вона зауважила, що влітку 2016 року Комітет ініціював напрацювання нової редакції Закону про зайнятість, але Міністерство не надало своє бачення щодо органів, які будуть займатися проблемами у сфері зайнятості та трудової міграції.

«Міністерство має напрацювати підходи, щоб зацікавити українського роботодавця у створенні нових робочих місць, а безробітну людину стимулювати до пошуку роботи», - наголосила Людмила Денісова.

Окреслюючи важливі завдання на поточний рік, Голова Комітету поінформувала присутніх на заході про розгляд на засіданні Комітету 15 березня проекту Трудового кодексу України, підготовленого до другого читання, та зазначила, що до документу надійшло 1 879 поправок.

Людмила Денісова заявила: «Наразі Комітетом проводяться активні консультації зі сторонами соціального діалогу аби усунути спірні питання у проекті Трудового кодексу та забезпечити його прийняття парламентом у 2017 році».

Ще один важливий напрямок, над яким працюватиме Комітет – це запровадження в Україні загальнообов’язкового соціального медичного страхування. Голова Комітету відмітила, що Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вже розглянуто відповідний законопроект, який рекомендовано парламенту прийняти за основу з тим, щоб запропонувати нові підходи у реформуванні галузі охорони здоров’я.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23