У слуханнях взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, профспілкових об’єднань, громадських організацій, в тому числі тих, які представляють інтереси пенсіонерів силових структур, а також засобів масової інформації.

Перший заступник Голови Комітету Сергій Каплін наголосив, що з 2008 року не проводилось належного підвищення розмірів військових пенсій. Останнє і єдине з того часу рішення про перерахунок військових пенсій приймалось у 2012 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 року  № 355.

Сьогодні Уряд звітує про ухвалення постанови «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» № 103, відповідно до якої з 1 січня 2018 року підвищуються розміри пенсій для військовослужбовців з урахуванням оновленого грошового забезпечення.

Однак запропонований цією постановою перерахунок пенсій має одноразовий характер і не може системно вирішити проблему осучаснення розмірів військових пенсій, призначених у минулі роки.

В цілому, 554 тисячі військових пенсіонерів стали заручниками цієї ситуації.

Заступник Голови Комітету Сергій Куніцин у виступі акцентував увагу на необхідності створення робочої групи, яка б напрацювала узгоджені пропозиції щодо вирішення проблем пенсійного забезпечення та інших питань, які хвилюють військових, зокрема, одноразової грошової допомоги, надання пільг учасникам АТО, створення профільного Міністерства у справах ветеранів тощо.

В обговоренні взяли участь народні депутати України Веселова Н.В., Немировський А.В. і Сугоняко О.Л., які зазначили, що на сьогодні особливо важливо зберегти довіру до держави з боку тих, хто її зараз захищає, про чиє майбутнє забезпечення ми повинні уже зараз подбати.

Заступник Міністра соціальної політики України Шамбір М.І. переконаний, що без системного вирішення питання неможливо належним чином підвищити розміри пенсій військовим та погоджується з тим, що ухвалена Урядом постанова № 103 не є досконалою, але наголосив, що це є тільки першим кроком з боку Уряду.

В обговоренні активну участь прийняли представники профспілкових та громадських організацій військовослужбовців та пенсіонерів силових структур, які висловлювали невдоволення тим, що при розробці проекту Закону про перерахунок військових пенсій та розгляді і схваленні постанови № 103 фактично не відбувся соціальний діалог між Урядовою стороною і представниками громадськості.

Тому представники громадськості підтримали пропозицію про створення робочої групи, в якій вони візьмуть участь та їм буде надана можливість висловити свою позицію стосовно змін у пенсійному забезпеченні силовиків. Інакше, на їх думку, чекати справедливої пенсії буде марно, і таке відношення до військових пенсіонерів спонукатиме звільнитися до 40 тисяч офіцерів.

Підсумовуючи проведене обговорення, Сергій Каплін наголосив на необхідності продовження такого діалогу та зазначив про обов’язкове  врахування позиції представників громадських організацій, силових відомств та народних депутатів при розробці змін пенсійного законодавства.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57