У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади (Міністерство фінансів України, Міністерство соціальної політики України, Державної прикордонної служби України, Державної казначейської служби України, Державної служби зайнятості,  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рахункової палати України, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування, Київської міської та обласних державних адміністрацій, Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, наукових установ та засобів масової інформації.

Метою цих слухань було вивчення проблемних питань, пов’язаних з наданням житлових субсидій населенню у звязку з прийняттям нового Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 року № 329, а також можливості запровадження нових державних програм щодо підвищення добробуту населення.

Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін звернув увагу на неприпустимість накопичення заборгованості по субвенції перед підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг, об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів за відповідні послуги з пільг і субсидій, а також заборгованості по компенсації частини невикористаної субсидії населенню внаслідок економії при споживанні житлово-комунальних послуг.

Представник Уповноваженого з прав людини з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Олена Степаненко наголосила на неприпустимості подальшого погіршення становища осіб, що доглядають за особами, які досягли 80-річного віку, а  також осіб, які отримують компенсаційні виплати за надання соціальних послуг  в частині  врахування фактичних розмірів отриманих ними доходів. Для порівняння це близько 17 грн та 280 грн відповідно.

Крім того, зазначено про несправедливе ставлення державних органів до селян щодо врахування у сукупному доході доходів від реалізації молока у розмірі 30%.

Також, Сергій Каплін звернув увагу не тільки на непрозорість формування тарифів підприємствами надавачами житлово-комунальних послуг, але й на відсутність контролю з боку держави за їх діями, що призводить до значних втрат бюджету, та зниження довіри населення до державних органів.

В свою чергу, секретарем Комітету – Веселовою Наталією висловлено застереження щодо можливості погіршення умов призначення житлових субсидій для внутрішньо переміщених осіб, які орендують житло, на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарств.

Учасники слухань, вважають, що включення абсолютно необґрунтованого розміру доходу в розмірі одного, двох або трьох прожиткових мінімумів в окремих випадках, у розрахунок сукупного доходу домогосподарства, призведе до подальшого пошуку вказаними категоріями громадян, за кордоном з подальшим переселенням.

За наслідками обговорення Комітет схвалив рекомендації та визначив першочергові завдання Кабінету Міністрів України та центральним органам виконавчої влади. Це і внесення відповідних змін до Закону України «Про житлові послуги», і виконання положень законів України «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» тощо.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35