Члени Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 12-14 червня 2018 року здійснили робочу поїздку до Запорізької та Дніпропетровської областей з метою вивчення проблем соціального захисту місцевого населення, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, а також ефективності системи надання житлових субсидій у цих областях.

Під час робочої поїздки народні депутати України відвідали районні управління Пенсійного фонду України та управління соціального захисту населення у містах  Дніпро, Запоріжжя та Павлоград. 

Народні депутати також відвідали Запорізький геріатричний пансіонат, де проживають 215 осіб похилого віку, з яких 15 - за 90, більшій половині - за 60.

Стараннями персоналу та лікарів люди живуть у чудових умовах і ні на що не скаржаться. Це робота за покликанням, адже зарплата тут 4200 - менше середньої для Запоріжжя.

Сергій Каплін зазначив, що потрібно розробити особливий підхід і врегулювати питання з тарифними розрядами, за якими лікарі-спеціалісти нині отримують оплату праці на рівні з технічним персоналом, чия робота також важлива і недооцінена. Потребує також перегляду і типове положення про заклади геріатрії, адже медсестри та лікарі не можуть пройти переатестацію через його суперечність з іншими актами та нормами.

Гостро постає питання ліцензування медичної практики, а відповідно й виконання норм медреформи щодо підписання декларацій з лікарями.  Про всі ці проблеми знає лише медперсонал. Мешканці ж пансіонату чутливими працівниками від всіх перипетій захищені і живуть у своє задоволення. Деякі з них тут уже понад 10 і 20 років. Займаються художньою творчістю, хенд-мейдом, концертною самодіяльністю тощо.

Під час поїздки депутати не могли оминути увагою ветеранські організації, до складу яких увійшли ветерани праці, ветерани й пенсіонери збройних сил та МВС, чорнобильці та афганці, які більше половини  життя, кожен на своїх фронтах віддавав життя та здоров‘я задля збереження суверенітету та розбудови країни.

Під час зустрічей представники громадський організацій ветеранів висловили своє глибоке занепокоєння з приводу змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів» від 14 лютого 2018 р. № 156 до порядку фінансування ветеранських організацій з держбюджету.

На думку ветеранських громад, зазначені зміни можуть призвести до значного зменшення фінансування, браку коштів на проведення заходів та надання допомоги і послуг, неможливості вирішення питання із наданням приміщень. Також висловлювались побоювання щодо непрозорості конкурсних процедур та можливості службових зловживань під час розподілу фінансування внаслідок недосконалості системи відбору організацій та надання необґрунтованих переваг окремим організаціям.

Також, всіма учасниками відповідних зустрічей наголошувалось на створенні нерівних умов для діяльності громадських організацій. Ветерани звернули увагу на те, що змінено порядок фінансування лише для громадських організацій ветеранів, тоді як фінансування громадських організацій осіб з інвалідністю з боку держави не зазнало змін. Зазначене питання планується розглянути на найближчому засіданні Комітету.

Крім того,  народними депутатами України Сергієм Капліним та Наталією Королевською звернуто увагу на те, що умови нового Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 року № 329, можуть позбавити значну частину населення України державної підтримки. За попередніми розрахунками, близько 10-20 відсотків населення, з числа тих хто отримував вже житлову субсидію, отримають її в автоматичному режимі, близько 80-90 відсоткам отримувачам субсидій слід подати заяви про призначення житлової субсидії на розгляд відповідної комісії. Значна частина з числа цих осіб може потрапити до категорії ризику. Зокрема, особи похилого віку, які проживають разом з дорослими дітьми, які можна віднести до категорії неблагополучних, або діти, яких зареєстровані у помешканні, проте проживають за іншою адресою, а також особи, які не зможуть отримати довідки про фактичне місце проживання, та сім'ї у яких є непрацевлаштовані особи після закінчення навчального закладу, молоді подружжя, що орендують житло тощо.

На думку Сергія Капліна, нездатність оперативно реагувати на виклики, пов’язані з прийняттям таких рішень, лише посилює соціальну напругу серед похилих верств населення, в першу чергу, серед ветеранів війни, Антитерористичної операції, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, пенсіонерів тощо.

Комітет планує 20 червня п.р. заслухати результати робочої поїздки та підготувати відповідні рекомендації центральним та місцевим органам виконавчої влади  щодо шляхів вирішення порушених під час поїздки проблем.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57
05 березня 2024 17:55