У заході взяли участь народні депутати України, голови комісій з питань призначення житлових субсидій районних, міських рад, представники центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, громадських організацій, засобів масової інформації та інші.

Відкриваючи слухання, Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін відмітив, що на сьогодні держава субсидує сімох із 10 мешканців України, які не можуть сплатити високі комунальні тарифи.  

Також очільник Комітету звернув увагу на те, що важливим аспектом є сам порядок призначення субсидій, який у більшості випадків залежить від суб’єктивного рішення членів  комісій з питань призначення житлових субсидій на місцях.

Заступник Міністра соціальної політики Лариса Попова поінформувала про прийняту Кабінетом Міністрів України 27 грудня 2018 року постанову № 1176, згідно з якою з 1 січня 2019 року запроваджено механізм надання житлових субсидій у грошовій формі. На першому етапі цей механізм діятиме для тих одержувачів, які звернулися за призначенням субсидії з новим пакетом документів після 1 січня 2019 року. Запроваджений механізм передбачає цільове використання сум призначених субсидій шляхом адміністрування її виплати через Ощадбанк. За підсумками опалювального сезону невикористані суми субсидій виплачуватимуться одержувачам для використання цих коштів на власний розсуд.

При цьому генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Віталій Музиченко зазначив, що відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, що може бути реалізовано як у готівковому, так і безготівковому вигляді. Таким чином, одночасно з імплементацією прийнятого механізму Мінсоцполітики опрацьовується механізм надання субсидій у готівковій формі, який планується впровадити з березня 2019 року і з цього часу одночасно діятиме обидва механізми в пілотному режимі. За підсумками опалювального періоду буде прийматися рішення щодо запровадження одного з них.

Водночас, Сергій Каплін висловив застереження: «Важливо, щоб монетизація субсидій у запропонованому Урядом форматі не перетворилася на перекидання грошей з кишені в кишеню, при цьому ще осідаючи відсотками на рахунках Ощадбанку, який їх адмініструватиме…»

Як і на попередніх заходах, учасники зустрічі знов порушували питання перед Міністерством соціальної політики України щодо внесення змін до Положення про порядок призначення житлових субсидій в частині призначення субсидії домогосподарству, до складу якого входить член домогосподарства, який:

перебуває у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою (злоякісним новоутворенням), що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, без розгляду на комісії;

здійснює догляд за особою з інвалідністю І групи або особою, яка досягла 80-річного віку, та отримує щомісячну компенсаційну виплату відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.1996 року № 832;

надає соціальні послуги та отримує компенсацію згідно з порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 року № 558.;

не проживає за місцем реєстрації;

працює за кордоном тощо.

В ході жвавого обговорення голови комісій звернули увагу народних депутатів України та представників Уряду на те, що для вирішення завдань, які стоять перед ними, а також з урахуванням навантаження у зв’язку з запровадженням нового порядку надання житлових субсидій у готівковій формі, давно назріла необхідність вирішення питання щодо затвердження нових умов оплати праці працівників державних і комунальних  закладів та установ  соціального  захисту  населення з метою підвищення рівня матеріального забезпечення  працівників.

Голови комісій районних та міських рад вказали представникам Уряду на можливі ризики того, що у разі несвоєчасного надання/перерахування субсидії у готівковій або безготівковій формі громадяни  вимушені будуть сплатити власні кошти, інакше за чинним порядком їм буде автоматично припинено виплату субсидії через наявність заборгованості, яка виникла не з їх вини перед підприємствами-надавачами послуг.

Ця зустріч засвідчила про недостатню комунікацію між Міністерством соціальної політики України з представниками місцевих органів влади з метою забезпечення оперативного реагування на зміни в соціальних потребах населення та виявлення проблемних питань на регіональному рівні.

Тож учасники зустрічі звернули увагу на необхідність створення при Міністерстві соціальної політики України ради експертів із регіональних представників.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23