Відкриваючи робочу нараду народний депутат України Наталія Королевська зазначила, що кількість людей з числа внутрішньо переміщених осіб, які забезпечуються пенсійними виплатами щороку зменшується, з 2015 року майже в 2 рази. Для людей встановлюються додаткові бар’єри на шляху отримання пенсії.

Наталія Королевська запропонувала учасникам наради заслухати пояснення Урядової сторони щодо припинення пенсійних і соціальних виплат та надати пропозиції, які мають допомогти вирішити проблеми, що виникають у зв’язку із застосуванням системи «Аркан» при проведенні перевірок пенсіонерів з числа ВПО.

Секретар Комітету Наталія Веселова також розповіла про ті чисельні проблеми, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи під час реалізації права на пенсійне забезпечення, особливо наголошуючи на неузгодженості процедур роботи із системою «Аркан». Так, надходять численні скарги від громадян, які перетинають контрольні пункти в'їзду-виїзду, про припинення пенсійних виплат внаслідок того, що відомості отримані з системи «Аркан» доволі часто не відповідають дійсності. Про припинення виплат повідомляють навіть внутрішньо переміщені особи, які ніколи не повертались на окуповані території, а лише змінювали місце проживання в межах населеного пункту, в якому вони зареєстровані, як ВПО.

На думку Наталії Веселової, така ситуація спонукає людей поновлювати пенсійні виплати в судовому порядку, незважаючи на те, що пенсія є страховою, а не соціальною виплатою. Вичерпний перелік підстав припинення виплати пенсії передбачений Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Наталія Веселова та представники громадських організацій, які опікуються проблемами ВПО, порушили також питання змін, внесених Урядовою постановою від 25 квітня 2018 року № 335 до порядку виплати пенсій ВПО. Відповідно до цієї постанови суми соціальних виплат (пенсій), які не виплачені за минулий період, обліковуються в органі, що здійснює соціальні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України. Однак зазначений Порядок Урядом досі не розроблений, внаслідок чого внутрішньо переміщені особи втрачають право на отримання сум пенсій за попередні періоди.

У обговоренні також прийняли участь представники Міністерства соціальної політики України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Пенсійного фонду України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Служби безпеки України, Об’єднаного  оперативного штабу Збройних Сил України, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби статистики України, Федерації профспілок України, Федерації роботодавців України, АТ «Ощадбанк», відділу захисту та адвокації Норвезької Ради у справах біженців, Благодійного фонду «Право на захист», програми «Радник міністерства соціальної політики України з питань ВПО», громадської організації «Донбас СОС».

Зокрема, представники Державної прикордонної служби України відзначили, що інформація в системі «Аркан» не є достатньою для припинення соціальних виплат, рішення має прийматися відповідними комісіями, а також запропонували забезпечити пропуск внутрішньо переміщених осіб за даними електронного пенсійного посвідчення, що дозволило б значно спростити процедуру ідентифікації та верифікації внутрішньо переміщених осіб для отримання пенсійних виплат.

Представник Об’єднаного оперативного штабу Збройних Сил України зазначив, що всі пропозиції Держприкордонслужби України були враховані при опрацюванні проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо затвердження порядку в'їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій, але міністерства надали до цього проекту багато зауважень, для узгодження яких створюється робоча група, та запросив бажаючих, в тому числі народних депутатів України – членів Комітету, взяти участь у її роботі.

Підсумовуючи проведене обговорення, Наталія Королевська закликала Урядову сторону затвердити чіткий план дій та наголосила, що всі проблеми можливо вирішити шляхом прийняття проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (реєстр. № 6692).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57
05 березня 2024 17:55