16 травня 2019 року у Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Стан функціонування Пенсійного фонду України».

У цьому заході взяли  участь народні депутати України – члени Комітету, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рахункової палати України, Пенсійного фонду України та обласних головних управлінь Пенсійного фонду України, Державної служби зайнятості України, Фонду соціального страхування, наукових установ, організацій роботодавців, профспілок та інших громадських організацій,  засобів масової інформації.

Відкриваючи засідання «круглого столу» народний депутат України – член Комітету Наталія Королевська порушила питання щодо необхідності обговорення наслідків проведення оптимізації органів Пенсійного фонду України як для працівників цих органів, так і для населення, що ними обслуговується; повернення функції адміністрування єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування від органів Державної фіскальної служби України до органів Пенсійного фонду України з метою  посилення якості наповнення бюджету Пенсійного фонду України; врегулювання центральними органами виконавчої влади пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам за минулий час; використання та спрямування коштів, які надійшли за рахунок розмитнення автотранспортних засобів; виконання судових рішень тощо.

У ході засідання обговорювалися питання, що стосувались як досягнень та позитивних зрушень в роботі органів Пенсійного фонду України, так і проблемних питань та пошуку спільними зусиллями шляхів їх вирішення.

Так, Голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус ознайомив присутніх з основними показниками та напрямами діяльності Пенсійного фонду України. Зокрема, у своєму виступі він акцентував увагу на таких питаннях, як  результати оптимізації діяльності (кількість територіальних управлінь, чисельність працівників, навантаження та рівень заробітної плати) та її вплив на якість надання послуг; результати проведення індексації пенсій; здійснення одноразової виплати; виплати ПФУ субсидій; пенсійне забезпечення внутрішньо переміщених осіб тощо. Також він зазначив, що з початку 2019 року органами Пенсійного фонду України проведено вже три перерахунки: для пенсіонерів старших 65 років, у яких страхових стаж становить для чоловіків понад 35 років, для жінок – понад 30 років, індексація пенсій з 1 березня та автоматичний перерахунок пенсій з 1 квітня працюючим пенсіонерам.

Представники головних управлінь Пенсійного фонду України поінформували, що незважаючи на складність, значне навантаження та напруженість в їх роботі, покладені на них функції виконуються в повній мірі. Нововведеннями є те, що поза межами територіальних управлінь створюються віддалені робочі місця для працівників Фонду, в тому числі в об’єднаних територіальних громадах, ЦНАПах, агентських пунктах, приміщеннях банків, поштового зв’язку, бібліотеках, підприємствах, установах, організаціях тощо.      З 2019 року органи Пенсійного фонду України виконують нову додаткову функцію щодо виплати пенсіонерам житлових субсидій у грошовій формі.

Проте, незважаючи на підвищення середньої заробітної плати працівників органів Пенсійного фонду України протягом 2017-2019 років, залишається нагальним питання щодо перегляду та підвищення розміру заробітної плати, особливо тих працівників, які безпосередньо працюють з громадянами та усіма відвідувачами, що звертаються за пенсійними послугами.

В свою чергу, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко, поміж іншого, зосередила увагу присутніх на вирішенні питання повернення заборгованості пенсіонерам по рішенням судів, які прийняті у справах щодо пенсійного забезпечення.

В обговоренні взяли участь також Наталія Горюк - керівник відділу з пенсійних питань Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», Юрій Ганущак - експерт групи Реанімаційного пакету реформ «Реформа фінансового сектору і пенсійної системи», Володимир Матвійчук - радник Голови депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Галина Третьякова - експерт групи Реанімаційного пакету реформ «Реформа фінансового сектору і пенсійної системи», керівник Інституту громадянських свобод, експерт з пенсійних питань та інші учасники засідання «круглого столу».

Учасники заходу зазначили, що незважаючи на прийняття останніми роками неконструктивних законодавчих рішень, таких як  зменшення розміру єдиного внеску та його збору органами Державної фіскальної служби України, які в меншій мірі зацікавлені в його зборі, ніж органи Пенсійного фонду України, все ж таки органи Пенсійного фонду України підтвердили свою спроможність і функціональну, і кадрову, і технологічну.

Підсумовуючи зустріч, народний депутат України – Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик звернувся до всіх учасників засідання «круглого столу» з проханням надати пропозиції щодо шляхів вирішення проблемних питань, які у подальшому будуть опрацьовані  Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57