Під час доповіді з окресленої проблематики заступник Міністра соціальної політики України Микола Шамбір наголосив на тому, що Міністерством проведено значну роботу по виконанню рекомендацій. Одними з нагальних питань є погашення поточної кредиторської заборгованості за субвенцією підприємствам – надавачам житлово-комунальних послуг, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам за відповідні послуги з пільг і субсидій; запровадження Єдиного реєстру отримувачів соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного бюджету, Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Крім того, на початку року Урядом розпочато надання житлових субсидій у грошовій формі відповідно до вимог закону України «Про житлово-комунальні послуги».

За ініціативи Комітету представниками Міністерства на постійній основі проводиться роз?яснювальна робота серед соціальних працівників щодо застосування Положення про порядок призначення житлових субсидій, а також надано право здійснювати виплати житлових субсидій у готівковій формі АТ «Ощадбанк» представнику одержувача на підставі довіреності, оформленої відповідно до Цивільного кодексу України.

Разом з тим, Сергій Каплін піддав різкій критиці Міністерство за зволікання із застосуванням сучасних інформаційних технологій при призначенні житлових субсидій.

В свою чергу, членкиня Комітету Наталія Королевська підтримала позицію Сергія Капліна та наголосила на тому, що протягом тривалого часу Міністерством не вжито заходів щодо підтримки одиноких матерів, в тому числі надання житлових субсидій в автоматичному режимі.

Заслухавши та обговоривши інформацію народних депутатів України, державних органів влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рахункової палати України, АТ «Ощадбанк», Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Комітет схвалив відповідні рекомендації про виконання яких центральним органам виконавчої влади та обласним державним адміністраціям слід повідомити до 1 листопада 2019 року.

Зокрема, це вжиття заходів щодо погашення кредиторської заборгованості із виплати субсидій на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива за попередні періоди, актуалізації пенсійної бази та надання достовірної інформації з метою забезпечення своєчасного призначення житлових субсидій громадянам, які звертаються за житловою субсидією не з початку опалювального (неопалювального) періоду тощо. Також запропоновано Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, спільно з обласними та Київською міською державною адміністрацією переглянути розміри відповідних цін і тарифів на житлово-комунальні послуги з урахуванням особливостей населеного пункту та платоспроможності населення, а також забезпечити моніторинг стану розрахунків за них.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47