У Комітеті 8 жовтня 2019 року відбулася зустріч народних депутатів України – членів Комітету з представниками ООН, які презентували інформацію про діяльність ООН в Україні.

Оснат Лубрані - координатор системи ООН повідомила, що в Україні зараз функціонує 16 організацій системи ООН, які опікуються соціальними, економічними питаннями, питаннями гуманітарної допомоги, гендерною рівністю, правами людини, інтеграції ветеранів,  тощо.

ООН дуже важливий партнер України, оскільки може поділитися досвідом з багатьох країн світу, тим більше, що Україна є важливим членом цієї організації – зазначила Оснат Лубрані. ООН працює з урядами та парламентами різних держав, в т.ч. і в Україні, надаючи допомогу та консультації у законотворчій роботі. Свідченням цього є законопроект про гуманітарну допомогу в кризових ситуаціях, до положень якого були висловлені відповідні коментарі.

Координатор системи ООН наголосила, що у України є широкі перспективи співпраці з Міжнародною організацією праці, які необхідно використовувати під час проведення реформ у соціальній сфері, зокрема враховувати конвенції та рекомендації.

В свою чергу, Голова Комітету Галина Третьякова подякувала за допомогу, яку надає ООН Україні, а також висловила надію на співпрацю з іншими організаціями ООН, в тому числі МОП. «Ми уважно подивимося на ті питання, що стосуються євроінтеграційних процесів і ратифікованих конвенцій МОП і нам потрібен буде аналіз їх впровадження в Україні» - зазначила вона.

Також у зустрічі взяли участь інші представники ООН, які презентували діяльність окремих організацій системи ООН в Україні, зокрема: Савчук Сергій – національний координатор МОП в Україні, Анна Річ – старший координатор Кластеру захисту Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Артур Айвазов – керівник секції соціальної політики Представництва ЮНІСЕФ в Україні, Віталій Стецик – технічний фахівець Бюро ВООЗ в Україні, Галина Мещерякова – програмна координаторка ООН Жінки, Ольга Люта – спеціаліст з питань удосконалення управління Міжнародної організації з міграції.

Анна Річ поінформувала, що агентство ООН у справах біженців з 1994 року в Україні займається захистом та підтримкою біженців, сприяє їх місцевій інтеграції, добровільному поверненню на батьківщину чи переселенню до третьої країни. Разом з партнерами надає юридичну, фінансову та іншу допомогу. Агентство співпрацює з Урядом та органами місцевої влади в районах близьких до лінії розмежування між тимчасово окупованими та контрольованими територіями тощо.

Галина Третьякова повідомила, що Комітет потужно співпрацює з Комітетом  питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин і готовий розглянути, у разі наявності, пропозиції до Закону України про гуманітарну допомогу.

У своєму виступі Артур Айвазов зазначив, що в Україні діє досить щедра система соціального забезпечення, проте немає даних, які б дозволили оцінити ефективність цих допомог. Зі свого боку Представництво ЮНІСЕФ в Україні готове надати допомогу в аналізі їх ефективності.

Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що Президент України приділяє особливої уваги реформі деінституалізації дітей та особисто звернувся до Міністерства соціальної політики України прискорити цей процес. Проте є низка питань, які ще необхідно врегулювати, в т.ч. економічні складові.

За результатами проведеної зустрічі сторони домовились про подальшу співпрацю у напряму покращення системи соціального захисту та трудових відносин.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57