17 жовтня 2019 року Верховна Рада України прийняла Закон України про верифікацію та моніторинг державних виплат  (законопроект за реєстр. № 1231), ініційований народним депутатом України Гетманцевим Д.О.

З метою підготовки законопроекту за реєстр. № 1231 до другого читання Комітет створив робочу групу, до складу якої увійшли представники центральних органів виконавчої влади, сторони соціального діалогу від профспілок та роботодавців, народні депутати – члени Комітету. Під час двох засідань робочої групи розглядались пропозиції і поправки до законопроекту, які внесені народними депутатами України, а також були запропоновані для внесення учасниками робочої групи.

Загалом надійшло 76 пропозицій від 13 народних депутатів, з яких: 17 – враховано повністю; 2 – враховано частково

В результаті доопрацювання законопроекту за реєстр. № 1231 до другого читання, Комітетом підтримані наступні зміни:

- до поняття «державні виплати», що підлягають верифікації та моніторингу, включено тільки соціальні стипендії. Первинна редакція законопроекту передбачала проведення верифікації загалом всіх стипендій, в тому числі академічних, які призначаються студентам, що досягли значних успіхів у навчанні або науковій діяльності;

- зменшено термін надання Міністерством фінансів інформації, яка необхідна для визначення права на отримання та розмір державних виплат, за запитами державних органів, що здійснюють виплати, з 20 днів до 10 днів, що дозволить зменшити період прийняття рішення щодо призначення (перерахунку) заявникам державних виплат;

- з метою недопущення прийняття органами, які здійснюють державні виплати, необґрунтованих рішень про припинення  державної виплати або перегляду розміру/строку її призначення, визначено, що такі рішення приймаються відповідно до законодавства, що регламентує здійснення державних виплат і лише у разі надання реципієнтом недостовірної інформації;

- зменшено строк проведення додаткової перевірки відомостей про застраховану особу органами Пенсійного фонду України з 30 днів до 15 днів, що не дозволить необґрунтовано затягувати винесення рішення про призначення (перерахунок) пенсії тощо.

За прийняття Закону проголосували 249 народних депутатів України.

Отже, в Україні запроваджується процедура верифікації державних виплат – перевірка достовірності інформації для призначення, нарахування або здійснення таких виплат, яка спрямована на:

підвищення рівня адресності та соціальної справедливості (допомогу від держави отримують саме ті, хто її потребує);

забезпечення ефективного використання бюджетних коштів;

розширення можливостей під час надання адміністративних послуг і надання їх на більш високому рівні за рахунок підвищення якості існуючих реєстрів та баз даних.

Слід зазначити, що норми закону про верифікацію прописані таким чином, щоб запобігти надмірному використанню персональних даних під час здійснення їх обробки. Міністерство фінансів України запевняє, що перевірятися буде лише та інформація, що визначена законодавством для здійснення тих чи інших державних виплат. Під час верифікації обробка інформації, у тому числі персональних даних, проводитиметься без людського втручання, в автоматичному режимі засобами інформаційно-аналітичної платформи електронної верифікації та моніторингу, з дотриманням усіх вимог законодавства про захист персональних даних.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31