29 листопада 2019 року народні депутати України – члени Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянули проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр.              № 2494), поданий Кабінетом Міністрів України.

Під час розгляду законопроекту за реєстр. № 2494 представники Міністерства соціальної політики України зазначали, що він розроблений з метою підвищення соціальних гарантій дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою чи піклуванням; уніфікацію принципів призначення державної допомоги сім’ям з дітьми та встановлення адресного підходу для призначення державних соціальних допомог; врегулювання питання використання бюджетних коштів для виплати державних соціальних допомог.

Законопроектом, зокрема, пропонується:

1. Збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, яка призначається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», з 2 до 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а на дітей з інвалідністю до 3,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

2. Розширення кола осіб, які матимуть право на призначення державної соціальної допомоги на догляд відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», також одинокими особами, які досягли 80-річного віку, та які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію. Державна соціальна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за рахунок коштів Державного бюджету України.

3.  Делегування до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері соціального захисту населення повноваження з організації проведення безоплатних робіт тимчасового характеру для непрацюючих працездатних осіб, які мають право на державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Також пропонується розширити коло осіб, які потребують додаткового сприяння у працевлаштуванні, зокрема, доповнивши цей перелік непрацюючими працездатними особами з числа членів малозабезпечених сімей.

4. Запровадження стимулюючих механізмів для переходу соціально незахищених сімей від одержання соціальних виплат до зайнятості та економічної незалежності. Зокрема, пропонується встановлення нового виду допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» - допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї, яка надається у вигляді одноразової безвідсоткової поворотної фінансової допомоги непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності. Порядок надання такої допомоги, її розмір та умови повернення визначатимуться Кабінетом Міністрів України.
За результатами проведеного обговорення члени Комітету підтримали та рекомендували парламенту прийняти законопроект за реєстр. № 2494 за основу і в цілому. 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57