2 грудня 2019 року Міністерством соціальної політики України за підтримки Офісу Ради Європи проведено Форум «Відкритий простір», присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю, який відзначається щорічно 3 грудня.

У роботі Форуму взяли участь народні депутати України, міжнародні експерти Ради Європи, представники Офісу Президента України, профільних міністерств, громадських організацій, наукових установ. Форум об’єднав понад двісті учасників та два десятки спікерів.

Метою заходу слугувала презентація планів Уряду щодо розширення спектру соціальних послуг, які надаються людям з інвалідністю в громадах, реалізації ініціатив на шляху створення рівних ринкових умов праці за підтримки бізнес-асоціацій, удосконалення державних будівельних норм для планування просторового розвитку сіл та міст з урахуванням потреб людей з інвалідністю.

Форум включив у себе проведення чотирьох панельних дискусій наступної тематики: «Доступність та соціальні послуги», «Працевлаштування та соціальне підприємництво», «Освіта, культура та спорт», «Охорона здоров’я та реабілітація».

Відкриваючи захід, Міністерка соціальної політики України Юлія Соколовська зазначила, що наразі задля досягнення мети максимального залучення осіб з інвалідністю у суспільні процеси міністерство концентрує увагу на таких напрямах: 1) переговори з бізнес-асоціаціями з метою забезпечення належного обладнання робочих місць та ринкових заробітних плат; 2) забезпечення реабілітаційним обладнанням усіх, хто цього потребує; 3) розширення переліку соціальних послуг та їхня доступність у громаді; 4) забезпечення достатньої кількості перекладачів жестової мови.

У свою чергу, Голова Комітету Галина Третьякова зауважила, що пріоритетами діяльності держави у напрямку створення сприятливих умов життєдіяльності для людей з інвалідністю  та підвищення їх соціального захисту мають бути наступні: 1) запровадження в Україні Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (при цьому окремої для дітей та підлітків) з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я; 2) створення інклюзивного простору для покращення рівня доступності осіб з інвалідністю; 3) створення найбільш сприятливих умов працевлаштування та сприяння підприємницькій діяльності осіб з інвалідністю.

Міжнародні експерти Ради Європи акцентували увагу на тому, які саме шляхи обирали європейські країни, щоб їх громадяни з інвалідністю відчували себе повноцінними членами суспільства, і якими з них може скористатися наша держава.

Також під час Форуму було обговорено питання забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю та розвитку соціального підприємництва. Представники бізнесу поділились своїм досвідом у цій галузі, зокрема, щодо працевлаштування осіб з вадами слуху у мережі супермаркетів; створення за голландським заразом пекарні, у якій працюють люди з синдромом Дауна; працевлаштування осіб з інвалідністю в IT-секторі, який є чи не найбільш відкритим в плані дистанційної роботи, тощо.

Підсумовуючи, учасники дискусії погодились, що існуючий нині підхід акцентування уваги на соціальних виплатах та квотування певного відсотка робочих місць для людей з інвалідністю зовсім не вирішує наявних проблем цієї категорії осіб. Натомість в Україні слід розробляти окремі освітні програми, починаючи зі шкільного віку, з врахуванням особливостей осіб з інвалідністю та створювати умови, які б стимулювали їх до працевлаштування. 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38