У цьому заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рахункової палати України, Пенсійного фонду України, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, наукових установ, громадських організацій, засобів масової інформації.

Голова Комітету Галина Третьякова, відкриваючи засідання, повідомила присутніх про те, що Закон України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», прийнятий Верховною Радою України з урахуванням пропозицій Президента України 03 грудня 2019 року, підписаний Головою Верховної Ради Разумковим Д.О. та направлено на підпис Президенту.

Представники Міністерства фінансів України зазначили, що сумнівів у необхідності проведення верифікації не може бути та запевнили, що норми закону про верифікацію прописані таким чином, щоб запобігти надмірному використанню персональних даних під час здійснення їх обробки, перевірятися буде лише та інформація, що визначена законодавством для здійснення тих чи інших державних виплат. Під час верифікації обробка інформації, у тому числі персональних даних, проводитиметься без людського втручання, в автоматичному режимі засобами інформаційно-аналітичної платформи електронної верифікації та моніторингу, з дотриманням усіх вимог законодавства про захист персональних даних.

Головною метою верифікації є підвищення адресності державних виплат, забезпечення справедливої системи соціальної підтримки, забезпечення ефективного використання державних коштів, мінімізація бюджетних втрат від помилок та шахрайства в соціальній сфері.

Інститут демографії та соціальних досліджень імені В.М.Птухи підготував для розгляду на засіданні аналітичні матеріали стосовно світового досвіду верифікації соціальних виплат, з якими ознайомились учасники круглого столу.

Так, боротьба з шахрайством є традиційною практикою органів соціального захисту в рамках здійснення контролю за ефективністю та адресністю державних програм соціальної підтримки. Наприклад, завдяки верифікації в Індії у 2003 р., було встановлено, що 31,6% коштів житлової програми та 53,5% кредитної програми були отримані неправомірно. В результаті проведеної в 2011-2012 рр. верифікації в Греції було виявлено 200 тис. осіб, котрі отримували соціальні допомоги та пенсії, вдаючись до шахрайських дій, в т. ч. шляхом неправдиво наданої інформації.

Більшість цивілізованих країн, на сьогодні переходять на електронні методи верифікації. Зазвичай це електронні (інтернет) платформи, які містять інтегровані, уніфіковані та стандартизовані бази даних з різних відомств, з інформацією щодо соціального, фінансового та інших статусів про особу та членів її сім’ї, котра претендує на той чи інший вид соціальної допомоги, або вже її отримує.

У Великобританії значну роль у перевірці доходів відіграє Національний аудиторський офіс. Результатом комплексного підходу в запровадженні заходів боротьби із шахрайством стало зниження рівня шахрайства за всіма видами платежів уряду до 0,02 % бюджетних видатків

Цікавим сьогодні є досвід Румунії, яка досягла відчутних результатів щодо підвищення адресності та ефективності соціальних виплат, зокрема, завдяки запровадженню верифікації. У 2007 році було створено Соціальну інспекцію як орган, який відповідає за виявлення шахрайства, помилок та корупції при отриманні допомоги малозабезпеченими сім’ями або особами. В Інспекції працює близько 300 осіб, яких набрали на конкурсі серед осіб, що мають досвід призначення допомоги і які пройшли спеціальне навчання. Спочатку проводиться співставлення даних отримувачів допомоги за певною програмою з іншими базами даних а у випадках підозри про наявність шахрайства або помилки відбувались візити до отримувачів додому. Шахрайство або помилки було виявлено у 8,5 % випадків, за якими соціальні інспектори визначали санкції та заходи із усунення проблем.

У обговоренні також прийняли участь народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Н.Королевська, А.Остапенко, заступник Міністра соціальної політики України В.Музиченко, представники громадських організацій - Благодійного Фонду «Право на Захист», «Група впливу».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23
01 квітня 2024 14:28
01 квітня 2024 13:24