11 грудня 2019 року голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Сергій Гривко взяв участь у Всеукраїнському форумі підприємств громадських організацій осіб з інвалідністю «Соціальні підприємства в Україні: зміна парадигми».

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів приділяє постійну увагу проблемам соціального захисту осіб з інвалідністю, задля глибшого опрацювання яких було прийнято рішення про створення зазначеного підкомітету. Сергій Гривко неодноразово зауважував, що серед пріоритетів його діяльності є прийняття законодавчих змін, спрямованих на створення інклюзивного простору для покращення рівня доступності осіб з інвалідністю, а також найбільш сприятливих умов працевлаштування та сприяння підприємницькій діяльності осіб з інвалідністю.

Організаторами Форуму, який відбувся за підтримки Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича, стали  Всеукраїнська Асоціація підприємців та працюючих людей з інвалідністю в Україні, Національна асамблея людей з інвалідністю України, Українське товариство сліпих та Українське товариство глухих.

У роботі Форуму взяли участь народні депутати України, представники міністерств, сторін соціального діалогу, більш ніж 80-ти підприємств громадських організацій осіб з інвалідністю та громадських об’єднань, а також міжнародні партнери.

Метою заходу слугувала необхідність обговорення діяльності підприємств громадських об’єднань людей з інвалідністю у контексті надання державної підтримки у вигляді податкової пільги за ставкою 0 % ПДВ, а також опрацювання нових підходів запровадження компенсаторної підтримки зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю на соціальних підприємствах в Україні.

Відкриваючи захід, Уповноважений Президента України привітав усіх присутніх із прийняттям 5 грудня п.р. законопроекту за реєстр. № 2439, яким продовжено на два роки (до 2022 року) термін дії пільгової ставки з податку на додану вартість за операціями з постачання товарів та послуг, що виготовляються та постачаються організаціями чи підприємствами осіб з інвалідністю, а також приведено ряд законодавчих положень у відповідність до положень Конвенції про права осіб з інвалідністю. Водночас, він наголосив на необхідності системної роботи задля покращення ситуації із працевлаштуванням осіб з інвалідністю в Україні, закликав усіх присутніх напрацьовувати свої пропозиції у цьому напрямку і зазначив, що продовження дії 0 % ставки ПДВ є явно недостатньою мірою для вирішення проблемних питань у цій сфері. Також Валерій Сушкевич звернув увагу присутніх на виданий 3 грудня п.р. Указ Президента України «Про підвищення ефективності заходів у сфері прав осіб з інвалідністю», який спрямований на підвищення рівня доступності соціальних, медичних, освітніх та інших послуг для осіб з інвалідністю.

Учасниками Форуму було відзначено, що сьогоднішня система працевлаштування осіб з інвалідністю не витримує жодної критики, оскільки працевлаштованими з-понад 2,6 млн. осіб з інвалідністю в Україні є лише 600 тис. Неодноразово зверталася увага на незадовільну роботу Фонду соціального захисту інвалідів щодо вирішення цієї проблеми.

Також на заході виступили директори ряду підприємств громадських організацій осіб з інвалідністю, які поділилися своїм досвідом створення інклюзивного робочого середовища, та партнери з Німеччини, які окреслили особливості діяльності соціальних підприємств та надання їм державної підтримки у ФРН.

Загалом, учасники заходу висловлювали цілком одностайні позиції стосовно того, що політика держави має спрямовувати максимум своїх зусиль, щоб особи з інвалідністю відчували себе повноцінними працівниками нарівні з усіма іншими.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57