16 грудня 2019 року Комітетом спільно з Міжнародною організацією праці проведено засідання «круглого столу» на тему: «На шляху до ефективного, впливового та інклюзивного соціального діалогу в Україні», метою якого слугувало обговорення проекту Зеленої книги з модернізації соціального діалогу в Україні, а також сучасного стану та перспектив його розвитку.

У заході взяли участь народні депутати України, експерти Міжнародної організації праці, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, об’єднань профспілок та організацій роботодавців, громадських інституцій, наукових установ, засобів масової інформації та ін.

Засідання «круглого столу» відкрила старша спеціалістка з питань соціального діалогу та трудового законодавства МОП Крістіна Міхес, яка презентувала Зелену книгу «Три можливі сценарії модернізації соціального діалогу в Україні». Такими сценаріями є: А) існуюча система тристороннього соціального діалогу вдосконалена; Б) існуюча система тристороннього соціального діалогу поширена на інші зацікавлені групи громадянського суспільства (т.зв. «тристоронній плюс»); В) існуюча система тристороннього соціального діалогу демонтована (т.зв. «двосторонній плюс»). Також пані Міхес окреслила слабкі та сильні сторони кожного із запропонованих сценаріїв, позитивні і негативні ефекти, які вони спричинять у разі їх впровадження, та можливі шляхи виправлення створюваних помилок. Окрім цього, експертка МОП зауважила, що однією з особливостей соціального діалогу в Україні є те, що дуже часто двосторонні колективні угоди підміняють собою тристоронні, а на уряд не покладено юридичного обов’язку дослухатися до порад сторін соціального діалогу при прийнятті важливих рішень. З погляду пані Міхес, наразі в Україні реалізовується сценарій А з деякими вкрапленнями сценарію Б.

Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що сьогодні ми перебуваємо на порозі перевстановлення соціального діалогу, а чинний Закон про соціальний діалог в Україні стосується лише форми його здійснення, водночас не торкаючись головного – змісту. На її думку, сучасний стан соціального діалогу в Україні нагадує протистояння, де перемогу здобуває той, хто сильніший, у той час як сторони повинні дослухатись одна до одної, а за потреби – і до незалежного посередника. Голова Комітету пообіцяла, що впродовж її каденції тема соціального діалогу у Комітеті буде «дуже сильною».

Представник профспілкової сторони, Перший заступник голови СПО об’єднань профспілок Олександр Шубін зауважив, що досягнення належного рівня довіри між сторонами соціального діалогу можливе лише у тому випадку, якщо всіма сторонами послідовно виконуються попередньо досягнуті домовленості, а будь-які переговори повинні не закінчуватись даремно, а мати конкретні результати, якими є взяті на себе зобов’язання.

Представник сторони роботодавців, Заступник голови СПО сторони роботодавців на національному рівні Сергій Біленький відзначив, що гарним прикладом реалізації соціального діалогу є засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, де завжди рівною мірою надається слово як стороні роботодавців, так і стороні профспілок, а так само й представникам громадянського суспільства, і таку практику слід взяти за зразок.

Цю тезу підтвердив Перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк, зазначивши, що у Комітеті завжди дають змогу висловитись усім зацікавленим сторонам, проте в цілому сьогоднішній стан проведення соціального діалогу в Україні не є задовільним і часто нагадує монолог. На його точку зору, соціальний діалог слід поглиблювати і залучати до нього ширше коло представників громадянського суспільства, а також засоби масової інформації, які слугуватимуть рупором об’єктивності здійснюваних процесів.

Підбиваючи підсумки заходу, національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук відмітив, що проведена дискусія стала гарним початком для наступних подібних дискусій, а висловлені під час «круглого столу» пропозиції обов’язково будуть враховані у фінальному варіанті Білої книги, присвяченої подальшому розвитку соціального діалогу в Україні.

Загалом, учасники заходу були цілком одностайні щодо того, що соціальному діалогу в Україні бути!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57