Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України презентувало народним депутатам України – членам профільного Комітету Стратегію реінтеграції ветеранів до мирного життя, розроблену з метою повернення ветеранів війни до повноцінного мирного життя.

У зустрічі з боку Мінветеранів взяли участь Міністр Коляда Оксана Василівна, Перший заступник Міністра Колумбет Антон Сергійович, заступники Міністра Ілляшенко Олексій Володимирович, Калінін Руслан Олександрович і Терещенко Олександр Леонтійович, Державний секретар Міністерства Дараган Людмила Віталіївна і інші фахівці Мінветеранів.

Міністр Оксана Коляда та її заступники розповіли про пріоритетні цілі Мінветеранів та шляхи їх досягнення, які були розроблені на виконання Програми дій Уряду, та відзначила, що головною метою державної політики є соціалізація ветеранів.

Зокрема, Мінветеранів визначило своїми першочерговими завданнями:

-            створення реєстру Е-ВЕТЕРАН. Запуск цієї платформи є найбільш ефективним механізмом покращення якостей державних послуг, ліквідації корупційної складової, послаблення суб’єктивного фактору;

-            медичне лікування та реабілітація ветеранів, психологічна адаптація. Кардинально змінюються принципи та стандарти надання медичних послуг. Мінветеранів розробило пакет додаткових медичних послуг для ветеранів, стандарти надання психологічної допомоги, ініціювало передачу від Міністерства охорони здоров’я реабілітаційних центрів і на базі одного з них створило Центр захисту психічного здоров’я та тренінговий центр підготовки фахівців, які будуть надалі працювати з ветеранами та їхніми сім’ями. Заплановано запуск центру сімейної реабілітації, запровадження обов’язкового медичного огляду, створення профільних відділень з лікування наслідків контузій та залежностей;

-            навчання та перекваліфікація ветеранів;

-            працевлаштування і підтримка бізнесу;

-            житлові програми. Розроблена стратегія забезпечення житлом, із застосуванням різноманітних механізмів, зокрема, кредитування, співфінансування.

Представники Мінветеранів також повідомили про розробку спільно з РНБО якісно нової концепції територіальної оборони України. Зокрема, планується створення окремого виду військ і ветерани будуть складати кістяк підрозділів та відповідати за військово-патріотичне виховання молоді. Також передбачається максимально залучити ветеранів до сприяння органам правопорядку в захисті громадського порядку та державного кордону шляхом використання громадських формувань.

Крім того, заплановане відкриття Ветеранських просторів в регіонах України, які мають стати фронт-офісами Мінветеранів на місцях.

Платформи «Ветеранський простір», які будуть працювати в кожній області, дозволять надавати допомогу за принципом «рівний-рівному», вони стануть «Єдиним вікном» ветеранських послуг, зокрема і щодо освіти, перепідготовки, працевлаштування. Така платформа має об’єднати державні структури, громадські організації, навчальні заклади та приватний сектор. При цьому, отримувати необхідні послуги та сервіси зможуть не лише самі ветерани та військовослужбовці, але й члени їхніх родин.

Окремим напрямом роботи Мінветеранів є вшанування пам’яті ветеранів. Задля цього вже розроблено процедуру поховання захисників України – Церемоніал та ведеться розробка процедури коректного сповіщення про трагедію членів сім’ї. Вирішується питання створення центрального військового кладовища та єдиного реєстру всіх поховань українських захисників, пам’ятних дощок, пам’ятників по всій Україні.

Керівники Міністерства розповіли, що всі пріоритети та цілі діяльності були визначені та розроблені за результатами дослідження потреб ветеранів.

Голова Комітету Галина Третьякова наголосила на необхідності більш тісної співпраці Мінветеранів із профільним Комітетом та зазначила, що Комітет завжди сприятиме впровадженню зазначеної Стратегії та цілей державної політики у справах захисту ветеранів шляхом внесення необхідних для їх реалізації законодавчих змін.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38