Відповідно до плану роботи Комітету на період третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання 27 та 28 лютого 2020 року у рамках виїзного засідання Комітетом проведено низку заходів.

Метою вказаних заходів є створення передумов для формування та реалізації регіональної соціальної політики, спрямованої на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої Верховною Радою України.

У робочій поїздці взяли участь народні депутати України – члени Комітету, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, громадських організацій, засобів масової інформації.

27 лютого  на засіданні  круглого столу на тему: «Виклики соціальної політики в Україні: пенсійне забезпечення – актуальність впровадження накопичувального страхування» обговорювались актуальні питання щодо пенсійного забезпечення громадян, а саме, базові принципи, на яких має будуватися участь вкладників (застрахованих осіб) у накопичувальній пенсійній системі та принципи добровільної участі й виваженого вибору.

Галина Третьякова, принагідно поінформувала про виконання умов, необхідних для ефективного упровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення в Україні, у тому числі, досягнення макроекономічної стабілізації та створення надійного економічного підґрунтя, яке дозволить одночасно забезпечити результативну роботу солідарної системи та відповідну доходність активів накопичувальної системи.

Шляхи вирішення ключової задачі впровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення як відстоювання економічних і соціальних інтересів її вкладників.

Учасники засідання визначили, що основною метою запровадження накопичувальної системи –  є посилення до складових накопичувальної системи державного пенсійного страхування та критеріїв, за досягнення яких можливе функціонування другого рівня системи пенсійного забезпечення в Україні.

27 лютого у Будинку вчених проведено засідання «круглого столу» на тему: «Сучасний стан українських профспілок», участь у якому взяли народні депутати України, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, об’єднань профспілок, організацій роботодавців, наукових установ, громадських організацій.

Відкриваючи засідання «круглого столу», Галина Третьякова ознайомила присутніх про основні напрямки роботи Комітету у соціально-трудовій сфері: «Мета діяльності нашого Комітету полягає у створенні законодавчої бази, яка  дозволить досягти суттєвого підвищення середньої заробітної плати в Україні та подолання незадекларованої праці». На її думку, важливими у цьому аспекті є вдосконалення існуючого стану соціального діалогу в країні і створення такого механізму, щоб думки усіх найманих працівників були почуті, включно з тими, які входять до малочисельних профспілкових організацій.

Михайло Цимбалюк зауважив, що прийняттю будь-якого закону має передувати діалог із зацікавленими сторонами, та наголосив, що на сьогодні парламент повинен сконцентрувати свої зусилля на тому, щоб зупинити відтік кадрів за межі держави. Також Перший заступник голови Комітету звернув увагу присутніх на той факт, що саме у Львові у 1817 році було створено першу профспілкову організацію в Україні – «Стоваришування працівників друкарської справи».

Голова Об'єднання профспілок Львівщини Роман Дацько поінформував учасників заходу про те, що в Україні склалася вкрай негативна ситуація з дотримання прав профспілок і можна навіть вести мову про кризу профспілкового руху. На його думку, необхідність перезавантаження профспілок в Україні давно назріла, але профспілки насамперед самі повинні довести свою спроможність захищати права працівників.

Заступник голови первинної профспілкової організації ЛНУ ім. І.Я. Франка, доцент кафедри цивільного права та процесу Юліан Бек зауважив, що лише у діалозі можна віднайти оптимальну форму співпраці, водночас надзвичайно важливим є збереження тих гарантій профспілок, які передбачені чинним законодавством. Доцент кафедри соціального права ЛНУ ім. І. Я. Франка Володимир Бурак наголосив на необхідності обов’язкової кодифікації трудового законодавства України, збереженні у законодавстві про вирішення колективних трудових спорів примирних процедур та передбаченні реальної відповідальності за невиконання колективних договорів та угод.

Голова Львівської обласної організації профспілки працівників ЖКГ Богдан Козло у своєму виступі зосередився на необхідності виконання існуючих законодавчих норм, котрі, на його думку, є достатньо якісними. Представник Львівської обласної організації Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України Оксана Захваткіна закцентувала увагу на необхідності збереження існуючих прав та гарантій профспілок в Україні та зауважила, що наявність профспілкової організації на підприємстві гарантує відсутність фактів виплати заробітної плати «в конвертах». Представник профспілки працівників культури Львівщини Ігор Тацишин наголосив на необхідності врахування наслідків децентралізаційних процесів (зокрема створення об’єднаних територіальних громад) при здійсненні реформ у соціально-трудовій сфері.

 

28 лютого члени Комітету відвідали навчально-реабілітаційний центр «Джерело», котрий надає сімейно-центровані послуги для дітей та молоді з особливими потребами і дітей з групи ризику в Україні. Директор Центру Зореслава Люльчак ознайомила присутніх із історією заснування Центру, послугами, які надаються його відділеннями, та застосовуваними методиками.

У Центрі відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Надання соціальних послуг на прикладі реабілітаційних центрів», під час якого було презентовано результати діяльності Львівської міської ради у сфері соціального захисту населення та особливості роботи Центру. Учасники «круглого столу» відзначили високий рівень організації та якості надання послуг центром «Джерело» та обговорили можливі шляхи поширення цих напрацювань під час створення нових та вдосконалення існуючих подібних центрів в Україні.

Крім того, народні депутати України відвідали Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій, який функціонує з травня 2016 року. На сьогодні центр надає інформаційні, соціальні, психологічні та юридичні послуги бійцям та їх сім’ям, допомагає у працевлаштуванні, скеровує на оздоровлення, організовує освітні, культурні та розважальні заходи і проекти. Також центр здійснює прийом документів на міські програми соціального захисту бійців АТО та членів їхніх сімей.

У приміщенні Центру було проведено «круглий стіл» на тему: «Соціальний захист та умови реабілітації учасників бойових дій – реалії та очікування», у засіданні якого взяли участь зокрема народні депутати України – члени Комітету, Перший заступник Міністра соціальної політики України Наталія Ненюченко, Перший заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Антон Колумбет, Львівський міський голова Андрій Садовий, директор центру Світлана Ткачук.

Члени Комітету високо відзначили діяльність Центру. Під час підсумкового брифінгу Галина Третьякова зауважила, що слід створити умови, щоб модель такого хабу, де атовці, родини, які втратили своїх близьких на війні з агресором, можуть прийти і отримати допомогу, була поширена і на інші міста України. «Принципи, на яких надаються послуги в цьому центрі у Львові — це «рівний — рівному» і «чесний — чесному». Ці принципи ми маємо зберегти для всієї країни», - наголосила Голова Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38