1 липня 2020 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

В ході попереднього розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі № 3623, Комітет прийняв рішення про включення законопроекту до порядку денного сесії Верховної Ради України та рекомендував парламенту прийняти його за основу у першому читанні. Зазначимо, що даний законопроект розроблено з урахуванням засад реалізації органами виконавчої влади принципів державної політики цифрового розвитку. Документом передбачається запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Члени парламентського Комітету також розглянули за авторством народного депутата України Лесі Василенко та інших народних депутатів України проекти законів про статус ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) Захисників України та ветеранів №3407, а також про статус осіб, які сприяли захисту Батьківщини, та осіб, постраждалих внаслідок збройних конфліктів №3408. За результатами розгляду члени Комітету проголосували за доцільність включення обох законопроектів до порядку денного третьої сесії парламенту та рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду прийняти ці законопроекти у першому читанні за основу.

Зокрема, законопроекти №3407 та №3408 впроваджують для Захисників України, ветеранів та сімей загиблих ветеранів:

-         додатковий пакет до загальної програми державних гарантій медичного обслуговування населення медичних послуг та лікарських засобів;

-         право на психологічну підтримку на законодавчому рівні;

-         програми кредитування житла та компенсації за купівлю житла;

-         компенсацію вартості навчання в державних та приватних вищих навчальних закладах за відповідним рівнем професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти;

-         право на професійну орієнтацію та часткову оплату послуг з перекваліфікації або підвищення кваліфікації;

-         компенсацію за надання соціальних послуг;

-         інформування про наявні гарантії.

Крім того, Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення про включення до порядку денного сессії Верховної Ради України урядового проекту Закону про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" щодо підвищення дітям з інвалідністю, постраждалим від вибухонебезпечних предметів, розміру державної соціальної допомоги № 3573 та проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення особам з інвалідністю, постраждалим від вибухонебезпечних предметів, розміру державної соціальної допомоги № 3573-1. За результатами розгляду, Комітет рекомендує парламенту прийняти законопроект №3573 у першому читанні за основу. 

До того ж, Комітет прийняв рішення включити до порядку денного сесії Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження максимального розміру заробітної плати (винагороди) окремих категорій осіб під час дії надзвичайної ситуації в Україні № 3492.

Щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку із запровадженням обліку трудової діяльності працівника в електронній формі № 3624 та проекту Закону про інтерпеляцію № 3499, то парламентський Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти кожен із зазначених законопроектів за основу.

Що стосується проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту працівника у випадку затримки виплати заробітної плати № 3264, то в ході засідання Комітет прийняв рішення не включати його до порядку денного сесії парламенту. Таке ж рішення Комітету було прийнято стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати № 3264-1.

За рішенням Комітету, на доопрацювання авторам законодавчої ініціативи будуть повернуті наступні законопроекти:

- проект Закону України “Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)” № 3397;

- проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки осіб, що постраждали внаслідок епідемії коронавірусної хвороби (COVID-19) № 3311;

- проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки осіб, що постраждали внаслідок епідемії коронавірусної хвороби (COVID-19) № 3311-1;

- проект Закону про внесення змін до статті 86 Закону України «Про прокуратуру» щодо забезпечення права на перерахунок пенсій працівникам органів прокуратури № 3325.

Про хід та результати засідання Комітету також можна ознайомитися за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=XnbnYjQKxqM&feature=emb_err_woyt.

Наступне засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів заплановано на 3 липня 2020 року.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23