13 липня 2020 року відбулася робоча зустріч Голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка з Першим заступником Міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном.

На зустрічі також були присутні заступник Міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний, представники секретаріату Комітету, Міністерства у справах ветеранів, а також помічники народних депутатів України Миколи Тищенка та Анатолія Остапенка.

“Основне питання, що було винесено на обговорення - вироблення узгодженої позиції, а також плану заходів щодо забезпечення прав ветеранів та утвердження на законодавчому рівні статусу цієї категорії громадян України шляхом вдосконалення існуючого законодавства”, - сказав Анатолій Остапенко.

В ході зустрічі сторони погодилися з тим, що Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 1993 року потребує перегляду та вдосконалення задля більш повного забезпечення соціального захисту ветеранів України. Так, прийнято рішення ініціювати розробку законопроектів щодо врегулювання низки питань:

- законопроект “Про статус ветеранів Захисників/Захисниць України та членів сімей загиблих (померлих) Захисників/Захисниць України”, який би містив інформацію щодо миротворчої діяльності, процедуру надання пільг відповідній категорії населення, затверджував програми реабілітації захисників України як складової пакету послуг Міністерства охорони здоров'я, а також регламентував соціальний захист сімей загиблих;

- законопроект, який би врегульовував питання надання статусу учасника бойових дій українцям, що виконували або виконують свої обов’язки захисника України на території інших держав, (“Про статус учасників бойових дій Збройних Сил СРСР та членів сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій Збройних Сил СРСР”);

- законопроект, який би чітко визначав і надавав статус та соціальні гарантії особам, що брали участь у Революції Гідності та загиблим Героям України з числа Небесної Сотні (“Про статус постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей Героїв Небесної Сотні”);

- законопроект, який би чітко визначав і надавав статус та соціальні гарантії учасникам війни та особам, які постраждали внаслідок збройного конфлікту (“Про статус осіб, які сприяли захисту Батьківщини, та осіб, постраждалих внаслідок збройних конфліктів”);

- законопроект щодо вшанування пам’яті захисників України, героїзації ветеранів та виховання молоді України в патріотичному сенсі.

Під час зустрічі також було відзначено успіхи Міністерства у справах ветеранів щодо створення Єдиного реєстру ветеранів України. “Це дуже важливий процес, якого потребують сучасні вимоги, зокрема тому, що кількість українців цієї категорії росте. Нарешті буде чітко визначатися, хто відноситься до ветеранів війни, хто - до учасників бойових дій, хто є представником сімей загиблих захисників України. Інформація буде в першу чергу використовуватися для спрощення процедури надання гарантій соціального захисту. Міністерство дуже плідно працює у цьому напрямку. Не пізніше лютого 2021 року ми вже будемо мати реєстр”, - зауважив Перший заступник Міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

Вирішено, що дата наступної зустрічі з порушених питань буде узгоджена додатково.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31