Подвиг, що здійснюють бійці в зоні АТО/ООС - неможливо переоцінити. Життя, що втрачають українські солдати та добровольці, захищаючи Україну, не має грошового еквіваленту. І втрату, що несе сім’я загиблого, відшкодувати в повній мірі неможливо.
     Але держава повинна і несе відповідальність перед сім’єю героя, що віддав своє життя заради миру своїх нащадків і нащадків кожної української родини.
     Втрата годувальника - це сердечний, душевний біль. А ще й втрата потенційних благ, якими забезпечив би свою родину боєць у разі повернення Додому.
     Відповідно до статті 17 Конституції України на державу покладено обов’язок щодо соціальної підтримки громадян, які захищали Україну в складі Збройних сил України, інших військових формувань, а також членів їхніх сімей.
     Сьогодні право на державну підтримку мають учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих, учасники війни, ветерани військової служби та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Для них законодавство передбачає 36 різних гарантій. Більшість пільг закріплені в Законі України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
     Віддаючи належну шану та вдячність учасникам АТО/ООС, що пішли з життя, виконуючи обов’язок честі та служби, в останні роки Україна збільшила розмір виплати одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих.
     За останні роки спостерігається значне зростання розміру відповідної одноразової грошової допомоги. Якщо у 2014 році сума такої допомоги становила 609 тисяч гривень, а у 2017 році - 800 тисяч гривень, то в 2018 році вона різко зросла до 1 321,5 тисяч гривен.
     У 2020 році сума одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих сягнула 1 576,5 тисяч гривень.
     Крім того, з 1 серпня 2020 року члени родин загиблих учасників АТО/ООС почали отримувати державну адресну допомогу до пенсій у зв’язку з втратою годувальника. Для тих, хто отримував відповідну виплату на рівні мінімальної до серпня 2020 року, така виплата зросла майже вдвічі.
     При цьому, якщо виплата призначена одному утриманцю загиблого, то вона відтепер не може бути нижчою за 7800 гривень, якщо двом - то виплата на кожного не може бути меншою ніж 6100 гривень. Встановлення такої адресної допомоги - ще одна підтримка сімей загиблих з боку держави.
     Відповідна доплата передбачається 9 000 членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я одержаних під час безпосередньої участі в АТО/ООС.
     В цілому класифікувати державні гарантії для захисників держави та членів їх сімей можна наступним чином:
     - охорона здоров'я. Ветерани мають право на безоплатне одержання ліків, першочергове безоплатне зубопротезування, безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Також передбачене першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація та інше.
     - соціальний захист. Для ветеранів існують знижки в оплаті за користування житлово-комунальними послугами, знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення та інше.
     - пільговий проїзд. Для захисників України передбачені пільги на проїзд громадським транспортом, міжміським залізничним, водним та повітряним транспортом.
     - освіта. Законодавство передбачає право ветеранів на державну цільову підтримку - це повна або часткова оплата навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів - для здобуття професійно-технічної освіти в державних та комунальних навчальних закладах. Цією пільгою також можуть скористатися діти учасників бойових дій. Також захисник може брати участь у державних програмах з безоплатної професійної адаптації, курсах з підвищення кваліфікації та професійне навчання.
     - зайнятість. Відповідно до Кодексу законів про працю України, за особами, які йдуть на військову службу (на строкову службу, за призовом під час мобілізації, на особливий період або за контрактом), зберігається їхнє місце роботи, посада та середній заробіток на підприємстві. Крім того, захисник має переважне право на збереження за ним робочого місця під час скорочення чисельності чи штату працівників. Також він має право на використання чергової щорічної відпустки в зручний час, а також додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком на 14 календарних днів на рік. Існують програми видачі пільгових кредитів ветеранам на відкриття власного бізнесу.
     - житло. У сфері житлових питань законодавство передбачає можливість першочергового (позачергового) забезпечення жилою площею ветеранів, які потребують поліпшення житлових умов, а також першочергового (позачергового) ремонту жилих будинків і квартир. Існують також можливості одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків, та інше.
     - рухомий транспорт. Захисники, що отримали інвалідність внаслідок війни, мають право на позачергове безоплатне забезпечення автомобілем на термін експлуатації до десяти років з наступною заміною на новий.
     У 2018 році Уряд закріпив першочерговість забезпечення земельними ділянками учасників АТО. Відповідна Постанова Кабінету Міністрів України № 18 “Про внесення змін до Стратегії удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними” набула чинності 17 січня 2018 року.
     Це далеко не весь перелік пільг та можливостей, що існують в Україні для захисників держави та членів їх сімей.
     Завдяки новому Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції за №329-IX від 4 грудня 2019 року, який розглядався у Комітеті, відбулося доповнення в чинне законодавство, що дало можливість добровольцям, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, претендувати на статус ветеранів війни та відповідні гарантії соціального захисту. Відповідно до цього Закону такий статус вже отримало 182 добровольця.
     Відповідно до ще одного нового Закону України Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-Морських Сил та Повітряних Сил Збройних Сил України на отримання статусу учасника бойових дій № 430-IX від 20 грудня 2019 року, який також розглядався у Комітеті, були прийняті відповідні нормативно-правові акти, які дозволили надати статус учасника бойових дій 22 військовослужбовцям Військово-Морських Сил Збройних Сил України.
     Ці громадяни 25 листопада 2018 року у складі членів екіпажів малих броньованих артилерійських катерів, перебуваючи на їх борту, виконували бойове службове завдання із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з військовими формуваннями Російської Федерації в Керченській протоці та в подальшому були захоплені в полон зазначеними військовими формуваннями.
     На початку червня 2020 року Комітет підтримав позицію законотворців про неприпустимість закриття госпіталів ветеранів війни, а 16 червня Верховна Рада України прийняла Постанову № 3235, яка дає рік для приведення установами своєї роботи у відповідність до державної Програми медичних гарантій. Постанова зберегла звичну роботу шпиталів для обслуговування медичних та реабілітаційних потреб ветеранів війни, даючи можливість цим установам в співпраці з державою привести свою роботу у відповідність до Програми. Водночас у них є можливість виробити стратегію подальшої роботи з урахуванням потреб відповідної поважної категорії населення та державницької стратегії щодо вдосконалення існуючої медичної системи України.
     Наразі, з великою шаною до ветеранів війни, держава продовжить забезпечувати захисників Вітчизни якісною та доступною медичною допомогою та реабілітацією.
     Для соціального захисту ветеранів та членів їх сімей, для забезпечення прав і свобод ветеранів та членів їх сімей у 2019 році створено Міністерство у справах ветеранів України. На усі запитання, що виникають у захисників України та членів їх сімей, Міністерство надаватиме повну та вичерпну інформацію.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57