16 вересня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у режимі відеоконференції. В ході засідання народними депутатами України - членами Комітету було прийнято рішення щодо 11 законопроектів.

Нагадаємо, що відповідно до законодавства, кожен законопроект після його реєстрації направляється в один з парламентських комітетів, який відповідно до предмету відання визначається головним з підготовки і попереднього розгляду проекту акта. За підсумками розгляду, головний комітет має ухвалити висновок щодо доцільності включення законопроекту до порядку денного сесії Верховної Ради. 

Отже, на останньому засіданні Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу та в цілому наступні законопроекти:

- проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю (реєстр. № 3965).   

- проект Закону про внесення зміни до статті 165 Податкового кодексу України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів (реєст. № 3966)

- проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів (реєстр. № 3967).

Також Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти в першому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю (реєстр. № 3964).

Усі вищезазначені законопроекти розроблені з метою приведення назви Фонду соціального захисту інвалідів у відповідність до Закону України „Про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї”. Назву Фонд соціального захисту інвалідів пропонується змінити на Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Крім того, парламентський Комітет вважає за доцільне прийняття Верховною Радою України за основу наступних законодавчих ініціатив:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини (реєстр. № 4048), якими, зокрема, запроваджується механізм пом’якшення покарання у виді довічного позбавлення волі. Змінами визначаються умови тримання осіб, яким довічне позбавлення волі замінено на покарання у виді позбавлення волі на певний строк. Крім того, утверджується, що засуджені до довічного позбавлення волі складають особистий план реінтеграції у суспільство та додають його до подання щодо можливості представлення до заміни невідбутої частини покарання більш м’яким. При цьому, проект Закону встановлює адміністративний нагляд за особами, які були достроково звільнені від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі. Серед іншого законопроектом визначається, що страйк на підприємствах транспорту застосовується відповідно до законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці № 173 1992 року про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця" (реєстр. № 3332). Відповідно до законопроекту України бере на себе зобов’язання, які випливають із частини ІІІ Конвенції Міжнародної організації праці № 173 1992 року про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця. Передбачається, що у разі неможливості роботодавця через неплатоспроможність задовольнити вимоги працівників, зокрема, щодо виплати їм заробітної плати за встановлений період, такі вимоги задовольняє установа-гарант.

- проект Закону про статус малонаселених територій (реєстр. № 3429). Законопроектом, зокрема, пропонується встановити державні гарантії соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус малонаселених. До таких гарантій відноситься серед іншого врахування підвищеного коефіцієнту для малонаселених населених пунктів при розрахунку розміру офіційних трансфертів з державного бюджету місцевим на виконання делегованих державою повноважень.

- проект Закону про підстави та коло осіб, до яких застосовується амністія у 2020 році (реєстр. № 3765). Законопроектом визначаються правові основи звільнення осіб від відбування покарання на підставі акту амністії, а також механізм взаємодії кримінально-виконавчої служби з органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Актом передбачається оголосити амністію і поширити її дію, насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально.

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо забезпечення соціальних прав окремих категорій осіб (реєст. № 3978). Законопроект пропонує доповнити перелік випадків, коли особа звільняється від сплати за себе єдиного соціального внеску. Такою особою визначається громадянин, що перебуває у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, та/або у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та/або у відпустці у зв’язку з усиновленням дитини, та громадянин, який виховує дитину з інвалідністю будь-якої групи інвалідності та відповідно до закону отримує державну соціальну допомогу до досягнення такою дитиною вісімнадцяти років.

Крім того, Комітет вирішив повернути 2 законопроекти авторам законодавчої ініціативи на доопрацювання, зокрема:

- проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту шахтарів та членів їх сімей (реєстр. № 3230).

- проект Закону про фінансове забезпечення охорони здоров’я та загальнообов’язкове медичне страхування в Україні (реєстр. № 3464).

Члени Комітету одноголосно підтримали внесення до парламенту проекту Постанови Верховної Ради України “Про проведення парламентських слухань на тему: “Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків” (грудень 2020 року).

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23