У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося установче засідання робочої групи щодо надання психологічної, психолого-реабілітаційної та психіатричної допомоги ветеранам в контексті посттравматичного синдрому. В засіданні взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, наукової спільноти та громадськості.

Голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Лада Булах в своєму виступі зазначила, що всі ветерани війни, зокрема, воїни АТО, які виконували свою роботу по захисту України, потрапили у події, що є травматичними для психіки людини. “На мою думку, абсолютно всі учасники війни, всі ті, хто брав участь у бойових діях, мають отримати за рахунок держави психо-реабілітаційну, психо-терапевтичну, а за потреби і психіатричну допомогу для відновлення та повернення в мирне суспільне життя”, - сказала пані Булах. При цьому, на думку доктора медичних наук, директора Інституту психіатрії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Ірини Пінчук, що виступила в якості учасника та експерта робочої групи, варто запровадити на теренах України освітню програму для військовослужбовців на тему надання першої психологічної допомоги в умовах несення служби по захисту кордонів держави.

В ході робочої групи також було порушено питання сучасної української системи охорони психічного здоров’я в цілому. Зокрема, зазначалося, що чинне законодавство потребує модернізації та імплементації найкращого міжнародного досвіду, а система надання стаціонарної допомоги людям з розладами психіки та поведінки - перегляду на предмет користі в її існуючому вигляді, дотримання прав людини та контролю ефективного використання бюджетних коштів. Доповідачі також зупинилися на питанні щодо реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України в грудні 2017 року. Учасники наради зазначили, що майже за три роки не був затверджений проект плану заходів щодо реалізації цієї Концепції, як це потрібно було зробити відповідно до п.2 вищезазначеного розпорядження Уряду. За словами Лади Булах, потрібно звернутися до Уряду з депутатським зверненням, щоб з’ясувати в якому стані знаходиться це питання.

Наступна зустріч робочої групи запланована у листопаді 2020 року. “Сьогодні ми підняли величезний пласт проблем та питань. Маємо розмежувати питання психіатрично-психологічної допомоги в реабілітації воїнів АТО, реформування закладів з надання психо-неврологічної допомоги у контексті місцевого самоврядування та розвиток альтернативних форм психіатричної допомоги. Будемо створювати відповідно три підгрупи, - резюмувала Голова робочої групи, народний депутат України, Голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Тетяна Циба. - Залучимо до роботи громадські організації, що безпосередньо працюють у цій сфері, наукову спільноту країни та міжнародних експертів. Будемо працювати для створення цілісної, ефективної системи охорони психічного здоров’я, яка має підвищити якість життя та дотримання прав і свобод людини”.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57
05 березня 2024 17:55