10 березня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в режимі відеоконференції.

Під час засідання Комітет переглянув рішення від 27 січня 2021 року «Про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю (реєстр. № 3780)», частково врахувавши зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України. Члени Комітету одноголосно схвалили текст порівняльної таблиці до вищевказаного проекту Закону з пропозиціями і поправками народних депутатів України та рекомендували Верховній Раді України прийняти законопроект за результатами розгляду у другому читанні за основу та в цілому. Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, його прийняття дозволить встановити порядок забезпечення осіб з інвалідністю обладнаним до потреб житлом, зокрема, шляхом заміни займаних житлових приміщень, що сприятиме реалізації прав осіб з інвалідністю.

Крім того, Комітет рекомендував парламенту включити до порядку денного та прийняти за основу урядовий проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту осіб похилого віку» (за реєстр. № 4285), розроблений з метою оптимізації нормативно-правового забезпечення соціального захисту ветеранів праці та осіб поважного віку, з метою створення умов для здорового й активного довголіття та підвищення рівня соціального захисту відповідної категорії населення. Народні депутати України - члени Комітету також вважають за доцільне узгодити з  Інститутом демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України термінологію, що вживається в цьому законопроекті. Законопроект за реєстр. № 4285-1 Комітет рекомендує парламенту відхилити.

Також Комітет рекомендував Верховній Раді України включити до порядку денного сесії проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності» (за реєстр. № 4521), розроблений Кабінетом Міністрів України, з метою протидії фіктивній волонтерській діяльності як засобу отримання іноземцями або особами без громадянства посвідки на тимчасове проживання в Україні. При цьому, народні депутати України-члени Комітету рекомендують парламенту прийняти зазначений законопроект за основу, з урахуванням пропозицій Служби безпеки України відповідно до ч. 1 ст. 116 Регламенту Верховної Ради України.

За підсумками засідання Комітет рекомендував парламенту включити до порядку денного та прийняти за основу урядовий проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (реєстр. № 4555). Комітет пропонує скоротити строк подання пропозицій і поправок до законопроекту під час підготовки його до другого читання, враховуючи бажання народних депутатів України якнайшвидше розглянути у парламенті вищевказану законодавчу ініціативу. Нагадаємо, що 26 квітня 2021 року відбудуться заходи до дня відзначення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи. Альтернативний законопроект за реєстр. № 4555-1 Комітет рекомендує відхилити.

В той же час, Комітет рекомендував Верховній Раді України включити до порядку денного та прийняти за основу урядовий проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій» (реєстр. № 4539). Проект акту розроблено з метою посилення захисту вразливих верств громадян України за кордоном шляхом встановлення пільг окремим категоріям (особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 і 2, особам з інвалідністю І та ІІ груп та дітям з інвалідністю) при сплаті консульського збору за вчинення консульських дій в закордонних дипломатичних установах України. Пропонується скоротити строк подання пропозицій і поправок до законопроекту під час підготовки його до другого читання.

Прийняття рішення щодо законопроектів «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон» (реєстр. № 2365), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей у сфері праці» (реєстр. № 4174) та «Про Національну систему кваліфікацій» (реєстр. № 3859-1) перенесено членами Комітету на 15 березня 2021 року у зв’язку з необхідністю додатково опрацювати вищевказані законодавчі ініціативи.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49