12 березня 2021 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова відвідала реабілітаційний центр Фонду братів Кузьміних, де надається безкоштовна допомога з фізичної та психологічної реабілітації учасникам бойових дій, які отримали поранення на Сході України.

Галина Третьякова зазначила, що наразі велика кількість учасників бойових дій потребують лікування та реабілітації і роль громадянського суспільства у цьому процесі важко переоцінити. «Було б дуже добре, якби громадські організації зі всіх регіонів України зверталися до органів виконавчої влади з власними проектами допомоги воїнам АТО. Щоб на 2022 рік за результатами конкурсного відбору найкращі проекти отримали фінансування з державного бюджету, - сказала Голова Комітету. - Ми будемо адвокатувати кратне збільшення в наступному році сум, які виділяє Міністерство у справах ветеранів України та Міністерство соціальної політики України для реалізації проектів громадськості, для розвитку громадського руху”.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2021 рік», сума видатків, зокрема, за бюджетною програмою 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» складає 91 426 тис. грн. Головним розпорядником цих коштів є Міністерство соціальної політики України. Державна фінансова підтримка ветеранських громадських організацій передбачена бюджетними програмами Міністерства у справах ветеранів України. Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України регламентують отримання відповідних державних коштів на конкурсній основі.

За словами Галини Третьякової тільки конкурсний розподіл державного фінансування дає шанс виявити громадські об'єднання, які найбільше заслуговують на підтримку. «Це і правозахисні організації, і ті, що створюють хаби для ветеранів, надаючи їм змогу спілкуватися, і реабілітаційні центри, і організації, що надають соціальні послуги ветеранській спільноті. Усі ці організації є інфраструктурою, яка впроваджує соціальну політику і робить інклюзію та реабілітацію захисників нашої держави можливою», - сказала вона.

Учасники зустрічі обговорили також ідею законодавчого врегулювання питання свідомого відрахування частини ПДФО на фінансування діяльності тієї чи іншої громадської організації (на вибір людини), що запровадило б в Україні додаткову можливість суспільного впливу на державні процеси.

 

Довідково:

До предмета відання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів належать, зокрема:

- розвиток соціального партнерства та діяльність громадських об’єднань сторін соціального партнерства;

- реабілітація ветеранів війни з числа учасників антитерористичної операції та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53