Відбулась робоча поїздка до Чорнобильської атомної електростанції, організована Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з метою вивчення ситуації в регіоні, зокрема, в частині соціального захисту працівників підприємств зони відчуження.

До складу делегації увійшли більше ніж 60 осіб з числа народних депутатів України – членів Комітету, представників центральних та місцевих органів влади, представників Державного агентства з управління зоною відчуження (далі – ДАЗВ), професійних та громадських об’єднань, засобів масової інформації.


Прибувши до Чорнобильської зони відчуження, делегація на чолі з керівництвом Комітету зустрілася з першим заступником Голови ДАЗВ Андрієм Пляцком та директором ДСП “Екоцентр” Сергієм Кірієвим. Захід відбувся за участі трудових колективів підприємств Чорнобильської зони відчуження, представників Професійної спілки працівників атомної енергетики та промисловості України та так званих самоселів – громадян, що повернулися до життя у власні будинки після аварії на ядерному реакторі попри законодавчу заборону. Під час робочої наради представників делегації було проінформовано про діяльність державних підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження, умови праці трудових колективів на цих підприємствах та їх кількісний склад. Так, на 20 підприємствах на сьогодні працює більше 6500 громадян. Діяльність працівників зони відчуження відбувається в умовах гарантованої безпеки та жорсткого радіологічного контролю їх стану здоров’я. Зокрема, в цілях радіологічної безпеки робітники підприємств, які знаходяться в управлінні ДАЗВ, працюють вахтовим методом: за графіком 15 на 15 (робочі/не робочі дні) або за графіком 4 на 3.

Водночас представники трудових колективів зони відчуження порушили перед керівництвом Комітету питання рівня матеріального забезпечення працівників підприємств ДАЗВ. В ході гострої дискусії сторони узгодили, що оплата праці робітників зони відчуження вища за середній рівень заробітної плати громадян, що працюють в інших сферах економічного життя держави. Місцевою профспілковою організацією було підтверджено, що середня заробітна плата працівників зони відчуження є вищою за середню номінальну заробітну плату по Україні і складає більше 15 000 грн. Також здійснюються всі додаткові доплати, передбачені чинним законодавством. Зокрема, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 831, особам, які  постійно   працюють   або   виконують   службові обов'язки у зоні відчуження вахтовим методом, надаються безоплатно за встановленими нормами засоби індивідуального захисту,  спецодяг і взуття,   місця   в   гуртожитках.  Зазначені  особи  також безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням. Крім того, час роботи або служби працівників зони відчуження зараховується до стажу роботи і вислуги років  у  полуторному  розмірі. Водночас, працівникам зони відчуження та безумовного відселення надається щорічна основна відпустка, загальна тривалість якої не повинна перевищувати 56 днів.


За інформацією Міністерства соціальної політики України, в 2021 році за бюджетною програмою „Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» передбачено видатки у обсязі 2,5 млрд грн, що на 403,5 млн грн більше порівняно з 2020 роком, в тому числі 750,990 млн грн на доплати за роботу в зоні відчуження, виплати за щорічною та додатковою відпустками.

Під час обговорення питання соціального захисту потерпілих та ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, було зазначено, що станом на 01.01.2021 року на державному обліку перебувало 1 718 113 осіб, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, з них - 181,1 тис. учасників ліквідації наслідків аварії. Голова Комітету Галина Третьякова повідомила, що відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», цим категоріям громадян держава гарантує низку пільг та компенсацій відповідно до категорії, серед яких:

-       зменшення пенсійного віку на 5-10 років та пільги при призначенні пенсій;

-       додаткова відпустка із збереженням заробітної плати строком 16 календарних днів на рік;

-       50-відсоткова знижка плати за користування житлом, комунальними послугами та телефоном у межах соціальних норм споживання;

-       безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів та зубопротезування;

-       виплата щомісячної грошової компенсації вартості продуктів харчування; 

-       безоплатне забезпечення автотранспортом осіб з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи;

-       виплата допомоги в розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати у разі звільнення працівників у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією, скороченням чисельності або штату;

-       вступ поза конкурсом до навчальних закладів і виплата соціальної стипендії;

-       безоплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту;

-       та інші пільги та компенсації.

 Водночас учасники делегації також обговорили вкрай важливе питання зловживань під час видачі «чорнобильських» посвідчень та відповідальності громадян при прийнятті рішення про отримання відповідного статусу. На думку керівництва Комітету та ДАЗВ, така кількість зареєстрованих постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи є сумнівною й має бути перевіреною в ході верифікації. Зокрема, перевірки потребують документи, що підтверджують причетність отримувачів посвідчень до ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та причинний зв’язок інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Завершуючи перебування на Чорнобильській АЕС, керівництво Комітету порушило питання проживання у 30-кілометровій зоні відчуження громадян України так званих самоселів. Як повідомив перший заступник Голови ДАЗВ Андрій Пляцько, загальна їх кількість - 101 людина. Більшість з них – особи поважного віку і питання життя в рідних домівках для них є принциповим та свідомим, не зважаючи на забрудненість навколишньої території та першочергове отримання житла від держави в чистих регіонах України одразу після аварії на ЧАЕС. Враховуючи відсутність необхідної інфраструктури у зоні відчуження, Державне агентство України з управління зоною відчуження за власної ініціативи забезпечує самоселів доставкою пенсій та продуктів харчування, а також, за потреби, медичною допомогою.

Підводячи підсумки робочої поїздки, Голова Комітету запропонувала присутнім подати до Комітету свої пропозиції для врегулювання питань, що були порушені під час зустрічей. Усі пропозиції будуть належним чином опрацьовані та знайдуть своє вираження у відповідних рішеннях Комітету та ініціативах народних депутатів України-членів Комітету.

«Починаючи з 1952 року, коли сталася аварія в канадській Чок-Ріверській лабораторії, світ зазнає радіаційних аварій цивільної атомної промисловості, що класифікуються за шкалою МАГАТЕ INES по одному із 7 рівнів. Аварії на ЧАЕС (Україна, як частина СРСР) та на АЕС Фукусіма-1 (Японія) в 2011 році отримали найвищий, 7 рівень. Держави світу розробляють стратегії недопущення радіаційних аварій у майбутньому. Зокрема, в Україні затверджена програма виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС орієнтовно до 2065 року. Людство має зробити все можливе для безпечного життя нащадків на нашій планеті, це особиста відповідальність кожного», - резюмувала Галина Третьякова.



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23