11 травня 2021 року було проведено чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, на якому розглянуто низку законопроектів, що стосуються предметів відання Комітету.

Зокрема, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення створити робочу групу з доопрацювання до другого читання проекту Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (за реєстр. № 4555) під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Арсенюка О.О. Законопроектом передбачено урегулювання питання забезпечення права на отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Крім того, Комітет рекомендував парламенту прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження максимального розміру заробітної плати (винагороди) окремих категорій осіб під час дії надзвичайної ситуації в Україні» (за реєстр. № 3492). Проект акту пропонує обмежити максимальний розмір місячної заробітної плати керівників і працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, державних службовців, посадових осіб та працівників всіх установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету - розміром не більше дванадцяти мінімальних заробітних плат під час дії надзвичайних ситуацій в Україні.

Також члени Комітету рекомендували Верховній Раді України включити до порядку денного сесії парламенту проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (щодо встановлення підвищеного мінімального розміру допомоги по безробіттю учасникам бойових дій) (за реєстр. № 4160) та прийняти його за основу. Законопроект передбачає посилення соціальних гарантій для учасників бойових дій шляхом встановлення мінімального розміру допомоги по безробіттю для таких осіб у підвищеному розмірі.

Водночас Комітет рекомендував парламенту включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів (за реєстр. № 4597) з одночасним створенням робочої групи для доопрацювання законопроекту до ІІ читання під головуванням голови підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Бабенко М.В. Законопроектом передбачається внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України, якими пропонується заборонити перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків встановлених цим Кодексом з метою більш ефективної співпраці між країнами-членами Європейського Союзу та збільшення економічного потенціалу України.

В той же час, народні депутати України – члени Комітету проголосували за відхилення та зняття з розгляду як такого, що втратив свою актуальність проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо встановлення належного рівня пенсійного забезпечення (за реєстр. № 4584). Автору законодавчої ініціативи запропоновано доєднатися до робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону «Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (за реєстр. № 4555), що був прийнятий парламентом за основу 29 квітня 2021 року та частина положень якого повторює положення законопроекту за № 4584.

За результатами розгляду проекту  Закону про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" щодо врегулювання окремих питань у сфері забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями (за реєстр. № 4550) Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу з одночасним створенням робочої групи для доопрацювання його до ІІ читання. Проект акту розроблено з метою забезпечення автомобілями більш широкого кола осіб з інвалідністю в Україні.

Щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг громадянам України, що звертаються за вчиненням консульських дій» (реєстр. № 5015), то за результатами розгляду Комітет пропонує зняти його з розгляду Верховної Ради України через втрату актуальності. В ході обговорення законопроекту, народні депутати України – члени Комітету зазначили, що його положення дублюють відповідні положення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій» (реєстр. № 4539), який був прийнятий Верховною Радою України 15 квітня 2021 року у першому читанні за основу. Наразі, проект Закону за реєстр. № 4539 готується у Комітеті для розгляду у другому читанні (створена та працює робоча група).

Наостанок Комітет вирішив створити робочу групу щодо проекту Закону «Про внесення змін до статті 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" щодо підвищення розміру допомоги по безробіттю учасникам антитерористичної операції та іншим ветеранам війни» (за реєстр. № 4032) під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Остапенка А.Д. Законопроектом передбачено підвищення рівня соціального захисту учасників антитерористичної операції та інших ветеранів війни на період безробіття.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49