28 травня 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення щодо 11 законопроектів в соціальній сфері.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Ради України прийняти у другому читанні та в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю» (реєстр. № 4113) в урахуванням правок народного депутата України Струневича В.О. до проекту акту. Зазначеним законопроектом пропонується посилити соціальні гарантії для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, зокрема, в частині надання їм права позачергового обслуговування в будь-яких касах, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню, а також права на позачерговий пропуск через державний кордон України у разі виїзду на лікування. 

Також було прийнято рішення відхилити проекти законів щодо загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення в Україні (за реєстр. № 2683, №2683-2, №2683-3).

Окрім зазначеного, члени Комітету розглянули та рекомендували Верховній Раді України включити до порядку денного сесії та прийняти за основу за результатами розгляду у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів (реєстр. № 4669). Проектом акту пропонується стимулювати громадян України, які працювали за кордоном, повернутися на Батьківщину, зокрема, шляхом надання державної допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів на започаткування підприємницької діяльності. Розробниками проекту передбачається, що таку допомогу в установленому порядку зможуть отримати понад 700 осіб. Альтернативний законопроект за реєстр. № 4669-1 рекомендовано включити до порядку денного парламенту та відхилити.

Крім того, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного сесії проект Закону про найм та працевлаштування моряків (реєстр. № 5240) та створити робочу групу з напрацювання пропозицій щодо вказаного законопроекту під головуванням голови підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Бабенка М.В. Через один місяць вказана робоча група має винести проект Закону на розгляд Комітету. Законопроектом за реєстр. № 5240, зокрема, пропонується ввести в українське законодавство термін моряк, який досі не має свого нормативного визначення. Також в нормативно-правову базу пропонується ввести термін «крюінг», відповідно до міжнародної термінології назв компаній, які працевлаштовують моряків. Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, проект акту має забезпечити правове врегулювання державної політики у сфері працевлаштування такої категорії працівників, як моряк, а також створення та функціонування саморегулівної організації крюінгових компаній.

Комітет підтримав законопроект, розроблений з метою лібералізації трудового законодавства в Україні. Так, народні депутати – члени Комітету рекомендували Верховній Раді України включити до порядку денного та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність (реєстр. № 5371). Законопроект, зокрема, пропонує у положеннях чинного законодавства про працю передбачити можливість застосування індивідуального договірного регулювання трудових відносин та зменшення бюрократичного навантаження на роботодавців. Альтернативний законопроект за реєстр. № 5371-1 Комітет пропонує відхилити.

Наостанок Комітет рекомендував парламенту включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин (за реєстр. № 5388). Очікується, що прийняття цього проекту знизить рівень бюрократизації трудових відносин, зменшить навантаження на бізнес та сприятиме легалізації праці найманих працівників. Альтернативний законопроект за реєстр. № 5388-1 Комітетом рекомендується відхилити.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57