31 травня 2021 року в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання робочої групи щодо надання психологічної, психолого-реабілітаційної та психіатричної допомоги ветеранам, зокрема, в контексті посттравматичного синдрому.

Під час зустрічі членами робочої наради обговорювалися положення спільними зусиллями розробленого проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо системи послуг у сфері психологічного здоров’я».

Після остаточного узгодження з науковою спільнотою, вітчизняними та міжнародними експертами у галузі психології та психіатрії, а також громадськістю, зазначений законопроект буде зареєстровано в Верховній Раді України.

Учасники робочої групи обговорили, зокрема, питання вимог до професійної кваліфікації фахівців, що можуть надавати психологічну допомогу на території нашої держави. «За підсумками сьогоднішньої зустрічі ми дійшли висновку, що фахівці, дотичні до системи психічного здоров’я, також мають мати можливість надавати психологічну підтримку. Однак освітні та кваліфікаційні вимоги до психотерапевтів та психологів консультантів мають включати обов'язкову додаткову освіту у конкретному методі», - сказала Голова робочої групи, Голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Тетяна Циба.

Серед основних розробників вищевказаного проекту законодавчої ініціативи – експерт з розробки законодавства проекту «Психічне здоров’я для України», член Національної психологічної асоціації та Української асоціації когнітивно-поведінкових терапевтів Артем Осипян та лікар-психіатр, провідний науковий співробітник відділу комплексної судово-психіатричної експертизи Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров'я України Сергій Шум. До розробки проекту Закону також долучилися народний депутат України, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва, керівник офісу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Наталія Зарецька, професор кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії і наркології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика Борис Михайлов, професор Regent University (Вірджинія, США) Ольга Запорожець та голова правління ГО «Медичний проектний центр» Оксана Сивак.

До аналізу чинного законодавства та міжнародних прикладів функціонування системи послуг у сфері психологічного здоров’я, а також до розробки окремих положень проекту Закону долучилися усі учасники робочої групи.

Дата наступного засідання робочої групи щодо надання психологічної, психолого-реабілітаційної та психіатричної допомоги ветеранам в контексті посттравматичного синдрому буде узгоджена та оголошена Комітетом найближчим часом. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 16:24
27 березня 2024 14:57
25 березня 2024 14:45
22 березня 2024 15:14
21 березня 2024 11:27
19 березня 2024 15:08
19 березня 2024 15:04
15 березня 2024 14:28
11 березня 2024 15:44
08 березня 2024 11:57