10 червня 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів чергове засідання у режимі відеоконференції.

Під час розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб (реєстр. № 4555), Голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Олег Арсенюк повідомив, що під його головуванням було проведено 3 робочі групи у Комітеті по доопрацюванню відповідного законопроекту до другого читання. За результатами обговорення проекту Закону з усіма зацікавленими сторонами, зокрема, з Міністерством соціальної політики України, була вироблена узгоджена позиція, відображена у тексті порівняльної таблиці до законопроекту за реєстр. № 4555. Комітет на своєму засіданні 10 червня 2021 року прийняв рішення внести текст порівняльної таблиці на розгляд Верховної Ради України, доручити Голові підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Олегу Арсенюку виступити з цього питання у парламенті та рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону за реєстр. № 4555 у другому читанні та в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю (за реєстр. № 4607) викликав жваву дискусію серед народних депутатів України – членів Комітету. Законопроект передбачає, зокрема, можливість отримання інституційної підтримки всеукраїнськими громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю за рахунок коштів державного бюджету. Таким чином, проект акту передбачає можливість отримання Українським товариством сліпих (УТОС) та Українським товариством глухих (УТОГ) фінансової підтримки з державного бюджету на позаконкурсній основі. Під час обговорення тексту законопроекту, члени Комітету відзначали важливість державної підтримки громадян, що працюють на підприємствах вищевказаних організацій. Водночас Голова Комітету висловила застереження про неможливість здійснення державного контролю за використанням непідконтрольними державі УТОС та УТОГ коштів державного бюджету (майже 50 млн грн), що може призводити до корупційних зловживань.

Більшістю членів Комітету було прийнято рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, що визначений головним у попередньому розгляді законопроекту за реєстр. № 4607, прийняти його за основу. Разом з тим, на підставі пункту 3 частини 4 статті 14 Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат України Галина Третьякова надала окремі застереження щодо проекту Закону за реєстр. № 4607, які було надіслано Комітету з питань бюджету в окремій думці. Зокрема, відповідно до окремої думки народного депутата України, положення проекту Закону за реєстр. № 4607 суперечать Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю (ратифікована Україною у 2006 році), яка вимагає: рівного розподілу коштів між громадськими організаціями осіб з інвалідністю, що виключає практику привілейованого фінансування будь-яких організацій за рахунок дискримінації інших, а також надання можливості здобуття фінансування всіма громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю.

Одночасно з підтримкою більшістю членами Комітету законопроекту № 4607, члени Комітету проголосували за створення робочої групи під головуванням Голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Сергія Гривка щодо питання реорганізації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю та внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо їх підтримки.

Також було прийнято рішення Комітету звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням при підготовці проекту Держаного бюджету України на 2022 рік передбачити двократне збільшення фінансування громадських об’єднань осіб з інвалідністю за рахунок коштів державного бюджету (в 2021 році передбачено 91 млн. грн. відповідних коштів).

Наступним питанням, що розглядалося народними депутатами України – членами Комітету було схвалення тексту звернення до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки щодо пришвидшення підготовки законопроекту за реєстр. № 2141 до другого читання на виконання Постанови Верховної Ради України «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо відновлення дії попередніх редакцій зазначеного Закону за реєстр. № 1066-IX від 03 грудня 2020 року. Вказаний законопроект усуває існуючі дискримінаційні положення в пенсійному законодавстві, якими викликана існуюча диспропорція у пенсійному забезпеченні осіб, звільнених з військової служби у різний період часу, а також усуває підґрунтя для виникнення соціальної напруги у ветеранському середовищі.

Комітет також прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити проекти Законів за № 5211 та № 5437 у зв’язку із втратою актуальності.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47