30 червня 2021 року проведено чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у режимі відеоконференції.

На початку засідання народні депутати України – члени Комітету внесли зміни до плану роботи Комітету у період 5 сесії.

В першу чергу було прийнято рішення провести засідання двох «круглих столів» Комітету на тему: «Утвердження й зміцнення єдності суспільства, розбудова його інститутів відповідно до конституційних принципів і засад, уникнення соціальної напруги та протиріч, виховання майбутніх поколінь в середовищі поваги до ветеранів, їх внеску в існування та розвиток сучасної демократичної соціальної та правової держави» та «Виконання та реалізація регіональних програм соціального захисту ветеранів війни та осіб, на яких поширюється Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 06 липня 2021 року у місті Житомир. Відповідні заходи передбачені планом роботи Комітету на період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2021 р.).

Наступним голосуванням Комітет схвалив рекомендації слухань у Комітеті на тему: «Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків». Заслухавши та обговоривши інформаційно-аналітичні матеріали, надані центральними органами виконавчої влади, учасники слухань у Комітеті серед іншого рекомендували Верховній Раді України прискорити розгляд та прийняття проектів законів України:

- «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб», внесеного на розгляд Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4555 від 29.12.2020) у другому читанні;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (реєстр. № 5416 від 22.04.2021) у першому читанні, який спрямований на вирішення питань безоплатного забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 2 та надання пільги зі сплати судового збору особам, постраждалим внаслідок ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, що віднесені до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також прискорення розгляду у сесійній залі Верховної Ради України проекту Постанови Верховної . «Про невідкладні заходи щодо забезпечення реалізації права громадян на житло» (реєстр. №5251 від 15.03.2021 року).

Варто зазначити, що вже сьогодні, 01 липня 2021 року Президент України підписав Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб. Детально про даний Закон України – за посиланням: http://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/75039.html

Повний перелік рекомендацій слухань буде невдовзі розміщено на веб-порталі Комітету.

Також Комітет схвалив рішення про результати робочої поїздки членів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів до Житомирської області. Під час зазначеної поїздки було проведено два засідання «круглого столу» на теми: «Реалізація заходів щодо сприяння зайнятості населення, визначених Законом України «Про зайнятість населення» та «Участь громадськості у процесах соціального діалогу». Крім того, було проведено робочу нараду щодо проблемних питань у сфері соціального захисту громадян та позапланову робочу нараду щодо нагальних питань соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За підсумками розгляду результатів робочої поїздки Комітет, зокрема, прийняв рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України розробити стратегію модернізації соціального діалогу у територіальних громадах з покроковим планом її реалізації, а також програму розвитку підприємницької діяльності ветеранів та учасників АТО/ООС. Поряд з цим, Уряду запропоновано передбачити у Державному бюджеті України на 2022 рік кошти для придбання житла громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до чинного законодавства. Повний перелік рекомендацій буде невдовзі розміщено на веб-порталі Комітету.

Під час засідання було прийнято рішення про перегляд висновку Комітету від 01 березня 2021 року (протокол № 62) щодо проекту Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України «Про гуманітарну допомогу» реєстр. № 3527) з урахуванням зауважень Головного  юридичного  управління  Апарату  Верховної  Ради України. Народні депутати України – члени Комітету схвалили текст порівняльної таблиці до законопроекту з відповідними пропозиціями і поправками та рекомендували Верховній Раді України прийняти зазначений проект Закону у другому читанні та в цілому. Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту № 3527, реалізація положень проекту акту дасть, зокрема, можливість на місцевому рівні забезпечити оперативність прийняття рішень про визнання гуманітарною допомогою відповідних вантажів.

Зокрема, законопроектом передбачається визнання гуманітарною допомогою вантажів вагою до 5 тонн у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а також вантажів вагою до 22 тонн, якщо вони складаються виключно з товарів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемій, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів України, або призначених для подолання інших надзвичайних ситуацій, визначених частиною четвертою статті 5 Закону України «Про гуманітарну допомогу».

Народні депутати України – члени Комітету переглянули рішення Комітету від 18 червня 2021 року «Про створення робочої групи з напрацювання законопроекту на основі проектів Законів України про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю (реєстр. № 5344), про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю (реєстр. № 5344-1), про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння зайнятості осіб з інвалідністю (реєстр. № 5344-2) та про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю (реєстр. № 5344-3)» та прийняли рішення Комітету створити робочу групу з напрацювання законопроекту на основі проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю (реєстр. № 5344-3), поданого народним депутатом України Третьяковою Г. М.. Головою робочої групи визначено голову підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Гривка С.Д.

Наостанок, Комітет прийняв рішення повернути авторам законодавчих ініціатив проекти Законів за реєстр. № 3053, 3737, 3738 на доопрацювання, без включення їх до порядку денного сесії.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53