06 липня 2021 року у м. Житомир відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Виконання та реалізація регіональних програм соціального захисту ветеранів війни та осіб, на яких поширюється Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» під головуванням народного депутата України – Голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка. За словами пана Остапенка, ефективна державна політика у сфері соціального захисту ветеранів війни, зокрема, при забезпеченні психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, зайнятості, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, допомагає захисникам України займати гідне місце в суспільстві, особливо після повернення з місць проведення бойових дій.

Житомирчани – одні з перших у складі військових формувань та добровольчих батальйонів вирушили на схід забезпечувати оборону кордонів України від зовнішнього сусіда-агресора. Реалізація державних програм на прикладі Житомирської області відображає в цілому стан справ у забезпеченні ветеранам війни права на соціальний захист, гарантований державою.

«Житомирською обласною радою була прийнята програма соціальної підтримки родин загиблих, померлих, зниклих безвісти учасників АТО/ООС та Героїв небесної сотні на 2021 рік. Фінансування даної програми складає майже 5,8 млн грн. Ці кошти передбачені на виплату щорічної грошової допомоги, вирішення соціально-побутових питань, на виплату одноразової адресної грошової допомоги у разі загибелі та смерті учасника АТО/ООС, стоматологічне та санаторно-курортне лікування, проходження освітньої і професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації, що сприяє підприємницькій ініціативі ветеранів», - повідомив під час засідання «круглого столу» Голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко. Водночас, за його словами,  найбільш гострим питанням, що стоїть перед Житомирською владою – забезпечення житлом родин учасників АТО/ООС (майже 20,455 тисяч осіб) в умовах недофінансування відповідних обласних видатків із державного Бюджету.   

За словами заступника голови Житомирської обласної державної адміністрації Віктора Градівського, у 2020 році за рахунок держави було покращені умови проживання для 30 родин ветеранів війни області, ще 30 родин будуть забезпечені житлом у 2021 році. «Але це лише 20% від реальної потреби. Просимо збільшити фінансування на забезпечення житлом 80% ветеранів, що чекають своєї черги», - сказав він.

За даними Міністерства у справах ветеранів України, станом на 01.07.2021 року статус учасника бойових дій мають 423,76 тисяч громадян. 

За матеріалами Міністерства у справах ветеранів України, у зв’язку з недостатнім забезпеченням фінансовим ресурсом виплату грошової компенсації для придбання житла, Міністерством при наданні пропозицій до Бюджетної декларації на 2022-2024 роки було запропоновано збільшити видатки за бюджетними програмами щодо виплати компенсації особам з інвалідністю І-ІІ групи з числа учасників АТО/ООС та членам їх сімей; виплати компенсації внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, в тому числі, визнаними особами з інвалідністю ІІІ групи; виплати компенсації особам з інвалідністю І-ІІ групи з числа учасників бойових дій на території інших держав та членів їх сімей.

Водночас, Міністерство розглядає можливості впровадження нових механізмів житлового забезпечення ветеранів війни житлом, зокрема, за допомогою таких інструментів, як фінансовий лізинг, іпотечне кредитування, часткова компенсація вартості придбаного житла та інше. Варто зазначити, що з цією метою 09 червня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв Концепцію Державної цільової соціальної програми забезпечення реалізації права на житло осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, на період до 2025 року, схваленою розпорядженням Уряду за № 618-р.

«Ми плануємо від грошей, а не від людей. Це не справедливо до захисників України. Немає фінансування, хоча воно декларується, як пріоритетне, - зазначив заступник Міністра у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний. – До прикладу, в минулому році ми пропонували депутатському корпусу підтримати надання безкоштовної психологічної допомоги сім’ям ветеранів. Послугу дали, а фінансовим ресурсом вона не забезпечена».

Серед інших питань, на думку заступника Міністра, що потребують вирішення на загальнодержавному рівні – підвищення якості інформування ветеранів щодо переліку гарантій соціального захисту, передбачених законодавством для захисників України. Зокрема, наразі активно провадяться програми професійної перекваліфікації, що підвищує можливості соціальної адаптації ветеранів війни у процесі повернення до цивільного життя. Також, за словами першого заступника Міністра соціальної політики України Євгена Котика, здійснюється забезпечення учасників АТО/ООС технічними засобами реабілітації, у тому числі за новітніми технологіями.

Недосконалий бюрократичний процес соціального захисту ветеранів війни в Україні відзначив народний депутат України - заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Сергій Гривко. «На сьогодні надання пільг та послуг ветеранам війни регулюється 156 нормативно-правовими актами і здійснюється 19 органами державної влади. Така кількість нормативно-правових актів, які дублюють один одного, вносить плутанину в процес забезпечення прав та свобод ветеранів війни, відбувається розмивання відповідальності між значною кількістю державних органів», - зауважив пан Гривко.

Учасники засідання «круглого столу» неодноразово зауважували на важливості процесу виховання в суспільстві високої поваги до захисників України, завдяки яким забезпечується можливість кожному громадянину жити вільно у вільній європейській державі. «Непоодинокими є випадки упередженого ставлення в суспільстві до ветеранів війни. Такий імідж створюється, зокрема, засобами держави-агресора. Це ускладнює інтеграцію наших захисників в суспільство, призводить до їх замикання в собі та інше», - наголосив головуючий на засіданні «круглого столу» Анатолій Остапенко. Виховання в суспільстві сприйняття сучасного ветерана в реаліях сьогодення – важливе завдання держави.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко подякував владі Житомирщини за гостинну можливість підняти важливі питання соціального захисту захисників України на своїй території та запропонував учасникам заходу надати свої пропозиції до рекомендацій Комітету, які будуть напрацьовані за підсумками проведеного заходу. «Питання є, вони будуть вирішуватися, зокрема, на законодавчому рівні, депутатським корпусом», - резюмував він.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53