15 липня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю» (проект Закону за реєстр. № 3780). Відповідний проект Закону на розгляд парламенту було подано Кабінетом Міністрів України з метою встановлення порядку забезпечення осіб з інвалідністю пристосованим до їх потреб житлом, зокрема шляхом заміни займаних житлових приміщень.

Новий Закон України передбачає заміну житла, в якому проживає особа з інвалідністю за її заявою або заявою її законних представників, у разі, якщо таке житло не відповідає вимогам безперешкодного доступу та/або не може бути пристосованим до потреб таких осіб.

Заміна житла здійснюватиметься відповідно до Житлового кодексу Української РСР та інших нормативно-правових актів органами місцевого самоврядування шляхом:

- обміну житла (жилого приміщення), займаного на умовах найму (крім приватного житлового фонду);

- надання житла (жилого приміщення), за умови передачі займаного житла, що перебуває у приватній власності особи з інвалідністю, у власність територіальної громади.

Порядок заміни житлових приміщень затверджується Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, відповідно до прийнятого Закону України, житло, займане особами з інвалідністю або сім’ями, у складі яких вони є, під’їзди, сходові площадки будинків, в яких мешкають особи з інвалідністю, мають відповідати вимогам щодо безперешкодного доступу та бути пристосованими до потреб таких осіб, а також обладнане телефонним зв’язком.

Законом встановлено, що пристосування житла до потреб осіб з інвалідністю здійснюватиметься підприємствами, установами і організаціями, з вини яких настала інвалідність, а в інших випадках – органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, у віданні яких знаходиться житловий фонд.

  Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності.

Нагадаємо, що ще на початку 2021 року вище керівництво держави окреслило державний курс на створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер державної політики.

Так, на виконання указу Президента України Володимира Зеленського та в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» 14 квітня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року.

Серед стратегічних курсів за напрямами безбар’єрності – фізична безбар’єрність, завдання якої, зокрема - створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, їх сталої мобільності на державному та місцевих рівнях.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31