15 вересня 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів чергове засідання у режимі відеоконференції.

Розглядаючи проект Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення» щодо приведення термінів закону у відповідність до термінів, які вживається у законодавстві про реабілітацію жертв репресій (реєстр. № 4480), Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту включити зазначений законопроект до порядку денного сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу. Відповідно до пояснювальної записки до проекту Закону, його метою є чітке визначення категорій осіб, які мають право на підвищення пенсій, а також уточнення та визначення вживаних термінів відповідно до Закону України «Про реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». «Одним із підсумків Другої світової війни стало встановлення нових державних кордонів в Європі, зокрема між СРСР і Польщею. Для визначення радянсько-польського кордону 9 вересня 1944 року в Любліні СРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням»: українського – з території Польщі до УРСР і польського – з території України до Польщі.  За інформацією Українського інституту національної пам’яті, тоді було переселено близько 700 тисяч українців», - повідомив під час засідання Комітету Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк.

Крім того, народні депутати України – члени Комітету рекомендували Верховній Раді України включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці (реєстр. № 5748), яким пропонується запровадити в законодавстві України поняття мобінг (цькування) та встановити відповідальність за застосування мобінгу до працівників.

При обговоренні положень проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту осіб, які нагороджені орденом «Золота Зірка» та орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів (реєстр. № 5601) народні депутати України – члени Комітету звернули увагу на те, що запропоновані зазначеним законопроектом зміни виходять за межі переліку осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», і, з огляду на зазначене, автор законодавчої ініціативи погодився з необхідністю доопрацювати законопроект та внести його у новій редакції. «Той, хто вчинив геройський вчинок в цивільному житті, теж має бути відповідно оцінений державою. Не так давно громадянин України рятував осіб похилого віку під час пожежі у будинку для літніх людей. Він сам отримав опіки. Таких людей країни потрібно нагороджувати, забезпечувати соціальний захист. Нація має знати своїх героїв в обличчя», - сказала Голова Комітету Галина Третьякова. 

За  результатами розгляду проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 5658), Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного і прийняти за основу зазначений законопроект з урахуванням деяких положень альтернативного проекту Закону (реєстр. № 5658-1), який, в свою чергу, пропонується відхилити. Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту № 5658, метою його прийняття є удосконалення механізму фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників державних підприємств, установ, організацій, що здійснюють діяльність на території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення.

Під час засідання народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного і прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 5416), реалізація якого, на думку автора законодавчої ініціативи, посилить соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї. Альтернативний законопроект за реєстр. № 5416-1 пропонується відхилити.

Крім того, під час засідання Комітету було проголошено заяву народного депутата України Чернєва Є.В. про відкликання проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана (реєстр. № 5694) з метою його доопрацювання.

Окрім зазначеного, члени Комітету розглянули і рекомендували Верховній Раді України не включати до порядку денного проект Закону за реєстр. № 5605 та доопрацьований проект Закону за реєстр. № 1117.

Зі стенограмою засідання Комітету від 15 вересня 2021 року можна ознайомитися за посиланням: http://komspip.rada.gov.ua/news/diyal_kom/stenogr/75129.html

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

08 травня 2024 14:57
01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22