На виконання плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання 12 жовтня 2021 року у м. Херсон відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Реалії та виклики сьогодення у соціальному захисті Захисників України» під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолія Остапенка.

До участі у заході, який відбувся напередодні державного свята День захисників і захисниць України, долучилися народні депутати України, представники Офісу Президента України, центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських організацій та засобів масової інформації.

Засідання «круглого столу» розпочалося хвилиною мовчання в знак шани та пам’яті загиблих героїв, яким Україна завдячує територіальною цілісністю, свободою та громадським спокоєм. 

Під час проведення заходу були обговорені актуальні питання соціального захисту ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». «Основними завданнями державної політики є забезпечення належних прав і гарантій державної підтримки захисників та захисниць України, їх інтеграції до активного суспільного життя, збереження і відновлення їх фізичного та психологічного здоров’я, підвищення професійного та освітнього рівня, подальше працевлаштування, забезпечення сприятливих умов для підприємницької діяльності для захисників України та членів їх сімей, формування належної культури в суспільстві в частині толерантності та адекватного сприйняття суспільного внеску осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, належне вшанування пам’яті загиблих захисників України та шанобливе ставлення до їх сімей» - зазначив головуючий на засіданні «круглого столу» Анатолій Остапенко.

Представники обласної та місцевої влади, що сприяли у проведенні засідання «круглого столу» Комітету на Херсонщині, розповіли про стан забезпечення соціального захисту ветеранів бойових дій та членів їх сімей. Перший заступник Голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Шибаєв запевнив, що адміністрація докладає всіх зусиль у забезпеченні прав та свобод захисників України та членів їх сімей, членів сімей загиблих, відповідно до чинного законодавства та за рахунок державного і місцевих бюджетів. Зокрема, за його словами, в області діє програма підтримки сімей загиблих захисників України на 2021 – 2025 рр., заходами якої серед іншого передбачено надання одноразової матеріальної допомоги на відпочинок та оздоровлення дітей загиблих захисників України віком до 7 років у супроводі матері, батька або особи, яка їх замінює; одноразової матеріальної допомоги дітям захисників України «Подарунок від тата до Новорічних та Різдвяних свят» у розрахунку 3 тис грн кожному; одноразової матеріальної допомоги дітям віком від 6 до 16 років включно, які з 1 вересня навчаються чи планують навчатися у закладах загальної середньої освіти «Подарунок від тата до 1 вересня» у розрахунку 1 тис грн кожному. Водночас Андрій Шибаєв повідомив про проблемні питання соціального захисту відповідної категорії населення, зокрема, в частині забезпечення житлом учасників усіх АТО/ООС з числа внутрішньо-переміщених осіб. 

В свою чергу перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський повідомив, що в області успішно працює два профільних медичних заклади з відновлювального лікування для ветеранів. «Наразі відбувається розробка обласного проекту із створення бази для психологічної реабілітації учасників бойових дій та членів їх сімей. Будемо звертатися до Президента України, бо коштами обласного бюджету її, на жаль, реалізувати неможливо, але за рахунок співвфінансування (державні та обласні кошти) я певен, що ми зможемо це реалізувати», - резюмував пан Соболевський.

Народний депутат України Павло Павліш засвідчив високу відповідальність парламенту перед захисниками України, що відображається, зокрема, у законотворчій діяльності. «В Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики розробляється законопроект щодо реформування державних підприємств аграрного сектору, в процесі якого частка відповідних земель має бути передана на забезпечення земельними ділянками захисників України», - сказав пан Павліш. Голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Олег Арсенюк також відзначив постійність процесу вдосконалення чинного законодавства в частині соціального захисту осіб, що стоять на захисті батьківщини. «Також за часів нашої роботи відбулося нормативне закріплення загальних процедур організації соціального захисту учасників бойових дій та членів їх сімей щодо прав і свобод, пільг і соціальних гарантій, спрощення процедур отримання статусу учасника бойових дій, покращення грошового та медичного забезпечення», - сказав Олег Арсенюк.

За словами заступника Міністра соціальної політики України Віталія Музиченка на сьогодні, завдяки діям Уряду та парламенту, мінімальний розмір пенсійного забезпечення особи з інвалідністю внаслідок війни 1 групи становить 650% від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність і сягає понад 12 тисяч гривень, для особи з інвалідністю 2 групи – 525% від прожиткового мінімуму або понад 9 700 гривень, для осіб з інвалідністю 3 групи – 360% від прожиткового мінімуму або майже 6 700 гривень. Також, за його словами, держава опікується питанням надання належної підтримки сімей, які втратили годувальника під час захисту Вітчизни та територіальної цілісності України. «З 1 січня 2022 року, незалежно від кількості членів сім’ї загиблого або померлого військовослужбовця або особи, яка брала участь безпосередньо у захисті нашої держави, розмір виплати буде становити не менше ніж 7 700 гривень. Це дасть можливість встановити мінімальний розмір матеріального забезпечення сім’ї, коли вона втрачає годувальника», - повідомив пан Музиченко.  

Під час засідання «круглого столу» також обговорювалися проблемні питання, зокрема, стосовно державного фінансування виплат громадянам за рішеннями судів, які стосуються розміру виплати разової грошової допомоги до 5 травня. Керівник експертної групи з питань соціальної підтримки директорату соціального захисту Міністерства у справах ветеранів України Олександр Курій повідомив, що у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, поданий Кабінетом Міністрів України, положення якого спрямовані на закріплення на законодавчому рівні розміру відповідної грошової допомоги та недопущення  накопичення заборгованості за судовими рішеннями в подальшому. При цьому пан Курій відзначив, що проектом Державного бюджету на 2022 рік передбачено видатки у розмірі 5,5 млрд грн на забезпечення житлом ветеранів війни, сімей загиблих, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

В свою чергу представники місцевих органів влади презентували власні програми соціального захисту ветеранів війни та родин загиблих героїв, поінформували про співпрацю з громадськими організаціями в інтересах цієї категорії населення. 

За підсумками «круглого столу», головуючий на засіданні Анатолій Остапенко зазначив, що напрацьовані пропозиції щодо вдосконалення соціального захисту захисників України будуть враховані у подальшій роботі Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31