17 листопада 2021 року відбулося засідання Комітету в режимі відеоконференції. Під час засідання було прийнято рішення щодо трьох законопроектів в соціальній сфері.

Розглядаючи проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці за реєстр. № 5748, народні депутати України – члени Комітету згадали про необхідність врегулювання на законодавчому рівні питань щодо протидії такому явищу як мобінг. «В трудовому законодавстві деяких європейських країн є випадки, коли прямо передбачається, закріплюється таке поняття, як мобінг. Це, наприклад, Польща, Франція, Швеція. І в деяких країнах мобінг розглядається як дискримінація, в деяких - як прояв психологічного насилля», - повідомила запрошена на засідання Комітету співавтор законопроекту Юлія Гришина. Законопроектом пропонується визначити мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно такого працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Варто згадати Директиву Європейського Союзу від 27.10.2000 №2000/78/ЄС, яка встановлює рівність поводження у сфері праці та зайнятості, визначаючи поведінку з метою створення ворожої, принижуючої гідність людини або образливої обстановки як переслідування працівника, що прирівнюється до дискримінації трудових прав.  Крім того, відповідно до статті 26 Європейської соціальної хартії, держави взяли на себе зобов’язання сприяти запобіганню систематичним непорядним або явно негативним та образливим діям щодо окремих працівників на робочому місці або у зв’язку з виконанням роботи і вживати всіх відповідних заходів для захисту працівників від такої поведінки роботодавців.

Представники роботодавців та профспілок звернули увагу Комітету на існуючі зауваження та пропозиції до проекту Закону за реєстр. № 5748, які, на їх думку, можуть бути розглянуті при доопрацюванні проекту акту до другого читання. 

За підсумками розгляду законопроекту, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у першому читанні за основу, з урахуванням пропозицій СПО роботодавців. 

Розглядаючи наступне питання порядку денного, Комітет прийняв рішення створити робочу групу з опрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана за реєстр. № 5694 під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка.

Крім того, за підсумками активного обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій за реєстр. № 4147, доопрацьований робочою групою у Комітеті до другого читання, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення схвалити текст відповідної порівняльної таблиці та рекомендувати парламенту прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Нагадаємо, що цей законопроект покликаний задовольнити потреби законодавчого визначення часткової кваліфікації, встановлення сучасних вимог до професійних знань та умінь працівників, усунення колізій між професійними стандартами та кваліфікаційними характеристиками, окремих питань розроблення, затвердження та введення в дію професійних стандартів, створення та ведення Реєстру кваліфікацій, діяльності Галузевих рад з розроблення професійних стандартів, а також врегулювання пов’язаних із цим окремих положень законодавства про функції колегіального органу у сфері кваліфікацій (Національне агентство кваліфікацій).

«Цей законопроект дуже потрібен бізнесу, він вирішує певну кількість питань, які ми не могли вирішити роками. Ми підтримуємо ту редакцію, яку сьогодні винесено на розгляд Комітету. Вона є певним компромісом для усіх», - сказав заступник голови СПО сторони роботодавців на національному рівні Сергій Біленький. «Законопроект дійсно є виразом, скажімо так, максимального компромісу. На практиці, я думаю, що ми ще доопрацюємо на рівні підзаконних актів», - погодився заступник голови Федерації професійних спілок України Олександр Шубін.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38
03 квітня 2024 09:23