Щороку 03 грудня вся світова спільнота відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю.

Нагадаємо, що Міжнародний день людей з інвалідністю встановлений резолюцією A/RES/47/3 Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року і покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентувати увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Цей день є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства — людей із інвалідністю.

На сьогодні понад 2,7 млн осіб з інвалідністю в Україні потребують особливої уваги суспільства та належного ставлення, щоб жити повноцінним життям, вільно пересуватися, не відчувати дискримінації, брати участь у соціальному, політичному та культурному житті, отримувати кваліфіковану медичну допомогу та мати достатній рівень матеріального забезпечення.

Соціальний захист і реабілітація осіб з інвалідністю в Україні забезпечується на найвищому рівні держави, а саме: діяльністю Верховної Ради України, Президента України та Кабінетом Міністрів України. 

Упродовж роботи Верховної Ради України IX скликання прийнято 7 законів України щодо соціального захисту осіб з інвалідністю, підготовлених Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів для розгляду, а саме:

2 вересня 2020 року прийнято Закон України «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд” № 851-IX, який, зокрема, передбачає посилення соціального захисту осіб з інвалідністю з дитинства, зокрема із 01.01.2021 підвищено надбавку на догляд. Із 01.01.2022 надбавка особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи А I групи та на дітей з інвалідністю підгрупи А, знову підвищиться.

21 травня 2021 року прийнято Закон України «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення дітям з інвалідністю, постраждалим від вибухонебезпечних предметів, розміру державної соціальної допомоги» № 1477-IX, яким із 01.07.2021 підвищено розмір державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років, інвалідність яких пов’язана з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я від вибухонебезпечних предметів.

01 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла з урахуванням пропозицій Президента України Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб  з  інвалідністю»  № 1499-IX.

15 липня 2021 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю» № 1664-IX, яким спрощується та удосконалюється процедура проходження пунктів пропуску через державний кордон України, а також контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з таких територій для осіб з інвалідністю, що прямують на лікування, осіб з інвалідністю І групи та дітей з інвалідністю. Крім того, відповідно до положень Закону, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи або дітей з інвалідністю, мають право на позачергове обслуговування в будь-яких касах, а також на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню.

15 липня 2021 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю» № 1665-IX, який передбачає заміну житла, в якому проживає особа з інвалідністю за її заявою або заявою її законних представників, у разі, якщо таке житло не відповідає вимогам безперешкодного доступу та/або не може бути пристосованим до потреб таких осіб. Законом встановлено, що пристосування житла до потреб осіб з інвалідністю здійснюватиметься підприємствами, установами і організаціями, з вини яких настала інвалідність, а в інших випадках – органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, у віданні яких знаходиться житловий фонд.

15 липня 2021 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій» № 1666-IX, який, зокрема, звільняє осіб з інвалідністю І та ІІ груп, дітей з інвалідністю від сплати консульського збору за оформлення в закордонних дипломатичних установах України паспорта громадянина України для виїзду за кордон та за вчинення нотаріальних дій за кордоном.

02 листопада 2021 року прийнято Закон України про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами України» № 1848-IX, яким, зокрема,  внесено зміни до ст. 26 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», що стосуються класифікації та визначення технічних та інших засобів реабілітації відповідно до міжнародних стандартів. Уніфікація усіх назв виробів відповідно до міжнародного стандарту ISO 9999, як це передбачено новим Законом, дозволить закуповувати за державні кошти вироби європейської якості, які широко використовуються у світі та є більш функціональними відповідно до потреб осіб з інвалідністю. Також уніфікація відповідних назв дасть можливість вітчизняним виробникам отримувати сертифікати відповідності на свої вироби за міжнародними стандартами, що гарантуватиме їх високу якість для кінцевих споживачів.

Також цим Законом доручено Кабінету Міністрів України до липня 2022 року забезпечити прозору та ефективну для громадян систему забезпечення технічними засобами реабілітації, без зайвих перепон для виробників та з ефективними важелями захисту прав людей з інвалідністю.

Завдяки злагодженим діям Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України за період починаючи з вересня 2019 року по грудень 2021 року, соціальний захист осіб з інвалідністю в Україні було значно підвищено.

Так, з січня 2020 року суттєво збільшено розміри допомоги на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, – з 2 до 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Також з січня 2021 року підвищено надбавки на догляд за особами з інвалідністю з дитинства:

- особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи А I групи, – із 75 до 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи Б I групи, – із 50 до 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- одиноким особам з інвалідністю з дитинства II і III груп, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду, – із 15 до 75 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- за дитиною з інвалідністю підгрупи А, – із 100 до 150 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Крім того, за два роки розмір державної допомоги особам з інвалідністю з дитинства І групи з надбавкою на догляд значно збільшився:

-   підгрупа А: у вересні 2019 року розмір допомоги з надбавкою на догляд складав 3 212,8 грн, у вересні 2020 року – 3 516,4 грн, у вересні 2021 року – 5 062,8 грн;

-   підгрупа Б: у вересні 2019 року розмір допомоги з надбавкою на догляд складав 2 346 грн, у вересні 2020 року – 2 568 грн, у вересні 2021 року – 3 708 грн.

Що стосується розміру державної допомоги на дітей з інвалідністю підгрупи А з надбавкою на догляд, то цей показник за відповідний період збільшився на понад 50 %:

-   на дітей до 6 років у вересні 2019 року розмір допомоги складав 2 793,8 грн, у вересні 2020 року – 3 057,4 грн, у вересні 2021 року – 4 317,3 грн;

-   на дітей від 6 до 18 років: у вересні 2019 року складав 3 212,8 грн, у вересні 2020 року – 3 516,4 грн, у вересні 2021 року – 5 062,8 грн.

В той же час, з 1 липня 2021 року підвищено:

- мінімальні пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи: І група – 6 000 грн, ІІ група – 4 800 грн, ІІІ група – 3 700 грн, діти з інвалідністю – 3 700 грн;

- мінімальні розміри пенсійної виплати для осіб з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: І група – 10 340 грн; ІІ група – 8 222 грн; ІІІ група – 6 204 грн;

Збільшився й рівень забезпечення для призначення соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям для непрацездатних осіб та осіб з інвалідністю: якщо у вересні 2019 року цей показник складав 1 564 грн, то у вересні 2021 року цей показник сягнув 1 854 грн.

Також, у 2021 році створено законодавче підґрунтя для впровадження електронної процедури проведення конкурсу з надання фінансової підтримки для виконання (реалізації) громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю програм (проектів, заходів) на 2022 рік через електронну систему проведення конкурсу (програмний модуль „Конкурси проектів інститутів громадянського суспільства”, який адаптовано до потреб користувачів з порушеннями зору і є частиною онлайн-платформи взаємодії органів виконавчої влади з громадянами та інститутами громадянського суспільства (програмний модуль «Е-Конкурси» платформи ВзаємоДія).

Національний план дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року передбачає 48 завдань та 160 заходів, спрямованих на  підтримку осіб з інвалідністю, створення умов для інтеграції осіб з інвалідністю у суспільство.

З метою посилення захисту медичних працівників в умовах боротьби з COVID-19 впроваджено додаткові гарантії (страхові виплати) у разі встановлення їм групи інвалідності або у разі смерті, зокрема у разі встановлення інвалідності – у розмірі, не менше 300-кратного прожиткового мінімуму; смерті – у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

Медичним працівникам, яким встановлено групи інвалідності внаслідок захворювання на коронавірусну хворобу, за аналогічний період здійснено 44 виплат на суму 31,6 млн гривень, зокрема, 4 особам з інвалідністю І групи, 12 особам з інвалідністю ІІ групи та 28 особам з інвалідністю ІІІ групи.

Варто зазначити низку завдань для реалізації цілей Стратегії людського розвитку, затвердженої Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року, що стосуються захисту прав та свобод осіб з інвалідністю:

запровадження інноваційних підходів до сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю;

запровадження механізму сприяння самозайнятості осіб з інвалідністю;

удосконалення системи надання особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю реабілітаційних послуг;

удосконалення системи забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.

забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації на 100 відсотків потреби;

розширення доступності спортивної інфраструктури для осіб з інвалідністю;

Стратегію передбачається реалізувати до 2025 року.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 17:53
17 квітня 2024 17:39
15 квітня 2024 14:55
15 квітня 2024 11:55
12 квітня 2024 17:47
12 квітня 2024 16:38
09 квітня 2024 17:34
05 квітня 2024 09:31
04 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:38