10 липня 2023 року Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради України Михайло Радуцький повідомив, що на сьогодні в Україні понад два мільйони людей, яким вкрай необхідні препарати з медичним канабісом. Зокрема, такі ліки потрібні пораненим захисникам та захисницям України, а також військовослужбовцям із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР).

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів виступає на підтримку позиції Михайла Радуцького та повідомляє наступне.

2 грудня 2020 року Комісія Організації Об'єднаних Націй з наркотичних засобів прийняла рішення виключити медичну марихуану та її похідні з найнебезпечнішої у світі категорії наркотиків. 

З 53 країн-членів 27 проголосували «за» це рішення, включаючи США та ЄС. Таке рішення ООН базувалося на відповідних рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які вона направила в ООН в січні 2019 року. 

Багато років поспіль громадянське, медичне та наукове співтовариства України намагаються законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з медичного канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та багатьох інших важких хвороб. 

Ще в січні 2019 року була підтримана петиція з вимогою «законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини - захистити конституційні права громадян» ( 25 106 підписів - за).

В період широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави стала критичною потреба у застосуванні медичного канабісу військовослужбовцями, які отримали тяжкі тілесні ушкодження, зокрема, втратили кінцівки або отримали ПТСР. 

З початку 2022 року кількість осіб з інвалідністю в Україні значно зросла. Якщо на початку минулого року налічувалося 2 725, 8 тисяч осіб з інвалідністю, то станом на 1 квітня 2023 року – вже 2 893, 6 тисяч осіб. Майже 168 тисяч українців отримали інвалідність за час широкомасштабної військової агресії росії проти України. Кількість осіб з інвалідністю внаслідок війни буде лише зростати.

Крім того, служба в армії є найпоширенішою причиною посттравматичного стресового розладу у чоловіків. Дослідження ветеранів війни в Афганістані та Іраку показали, що у 30% з них розвинувся посттравматичний стресовий розлад. Для ветеранів, які брали участь у бойових діях, ризик розвитку посттравматичного стресового розладу ще вищий.

Поранені бійці закликають державу дозволити використання медичного канабісу за призначенням лікаря в якості знеболювального препарату при великих фізичних та фантомних болях в області поранення. Також препарати на основі медичного канабісу пом’якшують неприємні/травмуючі спогади з фронту, що знижує інтенсивність проявів ПТСР.

Україна, як цивілізована держава, має розробити чітки правила вироблення та обігу канабісу в медичних цілях, як це зробили такі високорозвинені країни як Фінляндія, Франція, Німеччина, Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Швеція, Швейцарія, Великобританія, Словаччина та інші. 

При цьому вкрай важливо врегулювати чіткий порядок контролю та обліку виробників рослин для передачі їх в подальшу роботу фармацевтам та науковцям. 

Саме це пропонує проект Закону № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

Верховна Рада України має дозволити контрольоване виробництво та контрольоване застосування в Україні медичного канабісу та ліків на його основі. Таке рішення стане проявом гуманності до громадян України, які відчувають постійний душевні, фізичні та фантомні болі. 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49