7 вересня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого народні депутати України – члени Комітету схвалили порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство за реєстр. № 8011, підготовленого до другого читання робочою групою Комітету, та рекомендували Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Положення проекту Закону серед іншого передбачають, що в період дії воєнного стану окремі категорії військовослужбовців, в тому числі військовослужбовці Збройних Сил України, мають право на безоплатне отримання медичної послуги, пов’язаної із забезпеченням реалізації їх права на біологічне батьківство (материнство), зокрема, на здійснення забору, кріоконсервації та зберігання їх репродуктивних клітин на випадок втрати репродуктивної функції при виконанні обов’язків оборони держави від російської агресії. Відповідні витрати нестиме держава, порядок забезпечення медичної послуги буде встановлено Кабінетом Міністрів України.

Розглядаючи порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги за реєстр. № 9111, народні депутати України прийняли рішення доопрацювати законопроект, з урахуванням, зокрема, пропозицій Міністерства енергетики України, Міністерства охорони здоров’я та громадських організацій, озвучених на засіданні Комітету.  

Обговорюючи доцільність включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття та у сфері реалізації державної політики зайнятості населення за реєстр. № 8331 Комітет наголосив на доцільності перегляду усталеної практики фінансування Державного центру зайнятості за рахунок коштів ЄСВ, а також потребі підвищити ефективність діяльності Центру з реалізації державної політики у сфері зайнятості населення та трудової міграції, що є одними з основних функцій установи. Комітет переніс розгляд цього законопроекту на два тижні, надавши можливість Міністерству економіки України представити народним депутатам України – членам Комітету бачення щодо реформування Державного центру зайнятості.

Крім того, народні депутати України-члени Комітету затвердили письмовий звіт Комітету про підсумки роботи за період дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Найближчим часом Звіт Комітету буде оприлюднено за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/news/diyal_kom/reports-kom/

Також Комітет створив робочу групу з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України за реєстр. № 9453 під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Олега Арсенюка.

Розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та інших законодавчих актів України щодо уточнення порядку звільнення суддів у відставку та забезпечення їх утримання за реєстр. № 9343 перенесено.

Відео- та аудіозапис засідання розміщено нижче:


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49