3 жовтня 2023 року відбулося чергове засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. У першу чергу Комітет розглянув підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників за реєстр. № 5695.

Повідомлялося, що робоча група по доопрацюванню законопроекту, яка працювала під головуванням голови підкомітету Комітету Тетяни Циби, збиралася 13 разів. Було відзначено ефективну роботу її учасників та узгодженість фінальної версії проекту акту усіма зацікавленими сторонами робочого процесу.

Під час засідання Комітету зазначалося, що врегулювання на законодавчому рівні питання діяльності працівників, які на умовах трудового договору виконують роботу з обслуговування домашнього господарства, має велике значення. У першу чергу – це захист прав такого працівника. Задля цього проектом Закону визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками (своєчасна заробітна плата у визначеному розмірі, державний захист від неправомірних дій роботодавця), а також надання додаткових прав та гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві. По друге – це надання можливості домашнім працівникам формувати свою майбутню пенсію. Для цього проект Закону передбачає добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Автори законодавчої ініціативи зауважують, що домашні працівники в України наразі не мають належного рівня соціального забезпечення та не можуть розраховувати на передбачені законодавством про працю гарантії своїх трудових прав. Також зазвичай вони не отримують достойної та справедливої оплати праці, позбавлені державного захисту від дискримінації, насильницьких та інших дій, що порушують їх честь та гідність з боку роботодавця. У разі прийняття законопроекту в національне законодавство будуть імплементовані положення Конвенції Міжнародної організації праці № 189 про домашніх працівників.

Народні депутати України – члени Комітету наголошували, що офіційне працевлаштування громадян на роботу з обслуговування домашнього господарства призведе до зниження рівня незадекларованої праці в Україні, адже на сьогодні більша частина таких працівників перебувають у тіньовому секторі економіки. Водночас саме домогосподарство, за словами Голови Комітету Галини Третьякової, є основою економіки.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за реєстр. № 5695 у другому читанні та в цілому як Закон.

Наступним питанням порядку денного Комітету був попередній розгляд проектів законів про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану за реєстр. № 9681 та альтернативний до нього законопроект за № 9681-1. Комітет вирішив рекомендувати парламенту включити обидва законопроекти до порядку денного сесії та направити їх авторам законодавчих ініціатив на доопрацювання.

Водночас народні депутати України проголосували за створення робочої групи по напрацюванню окремого законопроекту, який сприятиме серед іншого спрощенню набуттю статусу учасника бойових дій через організацію інформаційних обмінів між різними реєстрами, без залучення Захисника чи Захисниці України до процесу надання їм належного статусу. Разом з тим народні депутати України – члени Комітету домовилися розглянути на найближчому засідання Комітету проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану за реєстр. № 10062, який також розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члена сім’ї загиблих Захисників і Захисниць України.

Крім того Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу чотири урядові законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним, а саме:

1.        проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання окремих питань у зв’язку з припиненням Фонду соціального страхування України за реєстр. № 9632;

2.        проект Закону про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо врегулювання окремих питань у зв’язку з припиненням Фонду соціального страхування України за реєстр. № 9633;

3.        проект Закону про внесення зміни до статті 141 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо соціального страхування за реєстр. № 9634;

4.        проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо врегулювання окремих питань у зв’язку з припиненням Фонду соціального страхування України за реєстр. № 9660.

               Про рішення Комітету повідомлено головні Комітети з опрацювання вищезазначених законопроектів - Комітет з питань економічного розвитку, Комітет з питань правоохоронної діяльності та Комітет з питань правової політики.

     Наостанок Комітет взяв до відома інформацію центральних органів виконавчої влади щодо стану виконання рекомендацій Комітету з розгляду питання: «Про стан виконання абзацу четвертого підпункту 4 пункту 9 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148-VIII від 03.10.2017», затверджених рішенням Комітету від 5 квітня 2023 року. Народні депутати України констатували, що майже всі рекомендації Комітету виконано або знаходиться на виконанні. Зазначалося, що вирішеним є, наприклад, питання щодо збільшення видатків на погашення заборгованості з пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам та особам, які відмовилися від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи і зареєстрували місце проживання. За словами Голови Пенсійного фонду України Євгенія Капінуса протягом 2023 року відповідні виплати на загальну суму 1 млрд грн будуть проведені. Водночас очікується прийняття проекту постанови правління Пенсійного фонду України, яке врегулює питання виплати пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях шляхом впровадження процедури віддаленої ідентифікації людини засобами телекомунікаційного зв’язку.

Відеозапис проведеного засідання знаходиться за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=DSRdeYmfQ0I

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49