24 жовтня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в режимі відеоконференції.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування за реєстр. № 10017, реалізація положень якого має забезпечити приведення законодавчих актів України у відповідність до Закону № 2620.

Нагадаємо, що з прийняттям Закону № 2620 Фонд соціального страхування України та управління його виконавчої дирекції припинили діяльність, а функції у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з 01 січня 2023 року виконують Пенсійний фонд України та його територіальні органи. У зв’язку з цим виникла необхідність у внесенні відповідних змін до низки законодавчих актів України.

За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект за реєстр. № 10017 до порядку денного сесії парламенту та прийняти за наслідками розгляду в першому читанні за основу. Крім того, народні депутати України-члени Комітету вирішили звернутися до Комітету з питань правової політики, Комітету з питань правоохоронної діяльності, Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку з проханням розглянути в пріоритетному порядку законопроекти, взаємопов’язані із проект Закону за реєстр. № 10017 (№ 9660, № 9634, № 9633, № 9632) та рекомендувати Верховній Раді України розглядати вказані законопроекти у пакеті (за згодою Погоджувальної ради депутатських фракцій. Відповідне прохання Комітет також направить до Погоджувальної ради).

Також Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану за реєстр. № 10062, з опрацювання якого Комітет не є головним.

Народні депутати України погодилися, що зазначений законопроект вирішує важливі для Захисників та Захисниць України питання. Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, проект акту розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану.

Завданням законопроекту є уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу учасника бойових дій, а також спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Комітет рекомендує Верховній Раді України (про що буде повідомлено основний Комітет з опрацювання проекту Закону за реєстр. № 10062 - Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки) включити законопроект в порядок денний сесії парламенту та прийняти його за наслідками розгляду у 1 читанні за основу. Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що Комітет рекомендує приймати проект Закону за реєстр. № 10062 у другому читанні виключно за умови підписання Президентом України проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана за реєстр. № 9141, який планується до розгляду парламентом у другому читанні.

Крім того основному Комітету з опрацювання проекту Закону за реєстр. № 10062 запропоновано створити робочу групу з доопрацювання законопроекту спільно з підкомітетом з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Також Комітет вважає за необхідне висловити основному Комітету два зауваження. Перше зауваження стосується передавання персональних даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Народні депутати України наголошують, що врегулювання цього питання потребує великої, кропіткої та відповідальної роботи усіх залучених до цього процесу стейкхолдерів. Друге зауваження стосується норм законопроекту щодо автоматичного призначення пільг та субсидій всім без винятку родинам учасників бойових дій в момент отримання статусу. Ця норма, на думку представників Уряду та Комітету, потребує додаткового обговорення та опрацювання, зважаючи на спроможності Державного бюджету, а також чинної процедури встановлення пільг та субсидій за заявницьким принципом та з урахуванням потреб та можливостей родин.

Наступним питанням порядку денного Комітету був розгляд в порядку контролю Звіту Рахункової палати України про результати аналізу ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам та компенсації роботодавцям витрат на оплату праці за їх працевлаштування, в умовах воєнного стану.

Крім того, народні депутати України – члени Комітету затвердили рекомендації Комітету за наслідками розгляду Звіту Рахункової палати «Про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію заходів з реабілітації та реадаптації постраждалих учасників Революції Гідності, антитерористичної операції та відсічі збройної агресії проти України». Зазначені Рекомендації Комітету невдовзі будуть розміщені за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/documents/sluhannja/recommend-kom/

Комітет підтримав пропозицію голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка щодо внесення змін до плану роботи Комітету на період 10 сесії Верховної Ради України та проведення засідань «круглих столів» Комітету в м. Житомир, м. Полтава, м. Одеса на тему: «Інформаційна кампанія щодо виплат пенсій та соціальних гарантій членам родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України».

Розгляд та прийняття рішення щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання правовідносин, пов'язаних з призначенням, отриманням одноразової грошової допомоги та наданням пільг деяким категоріям осіб за реєстр. № 9226 (друге читання) та проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття та у сфері реалізації державної політики зайнятості населення за реєстр. № 8331 перенесено на засідання Комітету, яке відбудеться 2 листопада 2023 року.

Вашій увазі відеозапис засідання:

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49