31 жовтня 2023 року народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів взяли участь в презентації Концепції політики щодо ветеранів та їхніх сімей, напрацьованої громадськими організаціями та ветеранськими просторами Принцип, Veteran Hub, Юридична сотня, Простір Можливостей та Жіночий Ветеранський Рух.

Возможно, это изображение 3 человека и толпа

Представники громадянського суспільства заявили про нагальну необхідність оновити державну політику щодо ветеранів, ветеранок та їхніх близьких відповідно до їх актуальних потреб та виразили готовність долучитися до її втілення своєю експертизою.

Комітет вітає ініціативи громадянського суспільства як прояв народовладдя в Україні та сприятиме реалізації проектів, направлених на зміцнення захисту соціальних прав громадян нашої держави. «Дуже добре, коли політики формуються на запит суспільства, так би мовити down to up. Роль громадських об'єднань в процесі розбудови та відбудови України буде тільки збільшуватися. Громадські організації знаходяться в безпосередній близькості до ветерана, вони найкраще розуміють їх потреби та мають право виступити експертами та ініціаторами змін», - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова.

 

Головні тези із презентованої Концепції нової ветеранської політики:


  • Боєздатні Сили оборони та престижність служби є пріоритетом для держави, влада якої мислить про майбутнє стратегічно і глобально — в термінах гарантованої безпеки та економічного зростання. Ветерани є складовою обороноздатності: вони становлять основу оперативних резервів різних черг. Водночас ефективна політика щодо ветеранів та їхніх сімей прямо впливає на підвищення престижності військової професії.

 

  • Державний статус «ветеран війни» потребує оновлення: його необхідно закріпити за тими військовими, які виконали свій обов’язок та здобули бойовий досвід (незалежно від тривалості служби). Пропоноване визначення статусу: «Ветеран/ка – це особа, який/яка брав/брала безпосередню участь у бойових діях із захисту Батьківщини, а також на території інших держав, якщо це є частиною міжнародних зобов’язань України».

 

  • Внесок та потреби сімей ветеранів повинні стати невіддільною складовою політики щодо ветеранів та їхніх сімей.

 

  • Підтримка держави має засновуватися на індивідуальному досвіді ветеранів. Це означає, що замість уніфікованих для усіх пільг держава має надавати релевантні можливості відповідно до реальних потреб кожного ветерана. 

 

  • Координація за втіленням ветеранської політики має покладатися на Віце-Прем'єр-Міністра та Міністерство у справах ветеранів. Пряме завдання цього органу — стежити, щоб інтереси його бенефіціарів були відображені у політиках інших відомств та забезпечувалися в усіх сферах.

 

Із повним текстом Концепції державної ветеранської політики від 5 громадянських організацій можна ознайомитися за посиланням:  https://bit.ly/45Qa7MJ.

 

У Комітеті неодноразово зазначалося про необхідність змінити філософію ветеранської політики в Україні. Наголошувалося, що процес переходу від військового до цивільного життя є системним та складним і потребує злагодженої роботи Кабінету Міністрів України, зокрема, Мінсоцполітики, Мінекономіки, Мінфіну, Мінвету, Мінгромад, Мінмолоді та спорту, Міноборони, МОЗ, Міносвіти, Мінкульту. Народні депутати України – члени Комітету неодноразово закликали Міністерство у справах ветеранів взяти на себе роль лідера та координатора ветеранської політики в умовах війни і після перемоги України над російською військовою агресією. Питання потребує вирішення.

Громадські організації Принцип, Veteran Hub, Юридична сотня, Простір Можливостей та Жіночий Ветеранський Рух презентують Концепцію державної ветеранської політики на засіданні Комітету 2 листопада 2023 року для прийняття народними депутатами України відповідних рішень. «Ми обговоримо на Комітеті Концепцію державної ветеранської політики, запропоновану громадянським суспільством, заслухаємо позиції центральних органів виконавчої влади, а також народних депутатів України та спільно напрацюємо подальші кроки щодо ветеранської політики в Україні», - зауважила Голова Комітету Галина Третьякова.  

 

         Варто зазначити, що активний соціальний та громадський діалог, який наразі в процесі налагодження в нашій державі – звична реальність Європейського Союзу. Варто зазначити, що 19 вересня 2023 року Європейський економічний і соціальний комітет (ЄЕСКприйняв рішення залучити представників громадянського суспільства країн-кандидатів на членство в Європейський Союз (ЄС) до своєї роботи, що було позитивно сприйнято Європейською Комісією, Європейською Радою та Європейським Парламентом.

Від України обрано 15 представників сектору профспілок, сектору роботодавців та громадянського сектору (далі - члени Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС).

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49